شماره ۳۵۹ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۳۰ مرداد
صفحه را ببند
گفت و گو با سفیر اندونزی در ایران
تکذیب تولید خودروهای تویوتا در ایران
تویوتا به ایران نرسیده، بازگشت

علی اکبرزاده - شهروند | خبرنگاران درطول روز با انبوهی از اخبار روبه‌رو می‌شوند؛ اخباری که تا تعیین سرنوشت و رسیدن به نتیجه، روی میز تحریریه بالا و پایین می‌شود.  در این میان برخی از اخبار توسط مسئولان تکذیب می‌شود و برخی دیگر با تأیید و تکذیب‌های متعدد وارد فضای ابهام می‌شوند. در این میان رسالت کار خبر حکم می‌کند تا با پیگیری ماجرا از منابع خبری، غبار از چهره اخبار مهمی بزداید که شاید بعید به نظر می‌رسد. آن هم خبر مهمی چون مونتاژ خودروهای یک شرکت مطرح ژاپنی در ایران.
پیگیری‌   از ارس تا سفارت اندونزی
در همین رابطه ظهر روز چهارشنبه منطقه آزاد ارس در پیامکی خبری، نکته جالبی را برای اولین بار رونمایی کرد. در پیگیری خبر با تیتر «سفیر اندونزی در دیدار با مدیرعامل منطقه آزاد ارس: با مونتاژ خودروهای تویوتا در ارس موافقت شده است» به پرتال رسمی منطقه آزاد ارس برخوردم.  به یاد مهم‌ترین خبر این سال‌های این منطقه افتادم که چند‌سال پیش درباره «تاکسی‌های هوایی در ارس» رسانه‌ای شد و هیچ گاه هم به جایی نرسید. کنار هم بودن این دو خبر طنز تلخی داشت و به این فکر کردم که در 4‌سال گذشته این دو خبر مهم‌ترین اخباری بوده است که از این سازمان و منطقه به انتشار عمومی رسیده است. اخباری که به جرأت از انتصاب مدیران این منطقه آزاد هم از اهمیت بالاتری برخوردار است.  این را از آن جهت می‌گویم که محسن خادم‌عرب‌باغی مدیرعامل منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس ششمین مدیر حاضر در این سازمان از زمان تأسیس تاکنون است.  برای پیگیری خبر با دبیرخانه سازمان مناطق آزاد تماس گرفتم تا بتوانم ردی از مدیر روابط عمومی این سازمان پیدا کنم.  خوش‌پیمان مدیر بومی و خوش‌برخورد این منطقه اولین پاسخگو در این حوزه بود.  او در پاسخ به پیگیری خبر موافقت با مونتاژ خودروهای تویوتا در دیدار اخیر «دیان ویرنجوریت» سفیر اندونزی در ایران با تأیید این خبر گفت: در دیدار مدیرعامل منطقه آزاد ارس صحبت‌هایی در این خصوص انجام شد و شخصی به نام آقای لاریجانی به‌عنوان سرمایه‌گذار نیز در این جلسه حاضر بود. او ادامه داد: تجربه مونتاژ این خودروها پیش از این نیز در تبریز مطرح شده بود اما با گذشت 6‌سال به جایی نرسید.
در حال بررسی مونتاژ تویوتا در ارس هستیم
پس از این مکالمه با محسن عرب‌باغی مدیرعامل و رئیس هیأت‌مدیره منطقه آزاد ارس تماس گرفتم تا جزییات بیشتر مونتاژ خودروهای تویوتا در ارس را جویا شوم. مهم‌ترین پرسش من از او درخصوص چرایی انجام این کار با توجه به آزاد بودن واردات خودرو به مناطق آزاد و جزییاتی در مورد نوع و حجم سرمایه‌گذاری در این پروژه بود. عرب‌باغی هم که 9 ماهی از مدیریتش در این منطقه می‌گذشت با خوشرویی در جواب من گفت: من این خبر را تکذیب می‌کنم. این موضوع تنها در حد بررسی است و راه‌اندازی خط مونتاژ این خودروها تاکنون در ارس راه نیفتاده است. او که به همین میزان توضیح درخصوص این خبر بسنده کرد، من را مجاب ساخت تا به پیگیری‌هایم در مورد این خبر با سفارت اندونزی در تهران تماس بگیرم. بعد از تماس‌های مکرر با این سفارتخانه توانستم شماره مسئول امور اقتصادی و مترجم سفیر اندونزی در ایران را پیدا کنم.  
اشتباه ترجمه‌ای بوده است
نیلوفر برومند مترجم «دیان ویرنجوریت» سفیر اندونزی در ایران بعد از شنیدن صحبت‌هایم درخصوص این خبر صحبت‌های جالبی کرد.  او دراین‌باره گفت:  من مترجم آقای سفیر هستم و در دیدار ما در ارس با آقای عرب‌باغی هیچ صحبتی درخصوص قرارداد خط مونتاژ خودروهای تویوتا در این منطقه رد و بدل نشد و اخباری که در این خصوص منتشر شده است، ایرادات ترجمه‌ای است.  در پاسخ به این صحبت‌های وی تأکید کردم که خبر موافقت با مونتاژ خودروهای تویوتا در منطقه آزاد ارس به صورت رسمی از طریق سایت این سازمان اطلاع‌رسانی شده است و برخی از خبرگزاری‌ها هم این خبر را به‌طور کامل و با تیتر «موافقت با مونتاژ تویوتا در ارس» پوشش داده‌اند. اما او که از این سرعت اطلاع‌رسانی درخصوص این خبر قدری شگفت‌زده شده بود از من زمان خواست تا با شخصی که در کنارش بود مشورت کند.  بعد از چند لحظه مترجم سفیر اندونزی گوشی تلفن را برای توضیحات بیشتر به آقای «لاریجانی» سپرد. او که می‌گفت نایب‌رئیس هیأت مشترک بازرگانی ایران و اندونزی است درخصوص این اتفاق گفت:  من این موضوع را از اساس تکذیب و تأکید می‌کنم که خبر این مشارکت نباید رسانه‌ای شود.  
لاریجانی اما در واکنش به این موضوع که خبر موافقت با مونتاژ تویوتا در ارس از طریق سایت سازمان منطقه آزاد اطلاع‌رسانی شده است، گفت:  من در جریان این موضوع نیستم و بدون‌شک اشتباهی رخ داده است. بعد از این اما به او گفتم مدیر روابط عمومی منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس نام شما را به‌عنوان سرمایه‌گذار در این پروژه برده است، که او در واکنش به این مطلب نیز تنها به تکذیب واقعیت ادامه داد. در همین خصوص هم سفیر اندونزی در ایران با تشکر از روزنامه شهروند برای پیگیری موضوع از سفارت اندونزی گفت: چنین موضوعی مطرح نشده است و روایت نقل شده  از جانب من صحت ندارد.دیان ویرنجوریت  افزود:در این نشست مباحث متفاوتی مطرح شد اما در این حوزه چنین جمله ای مطرح نشده است.
پیگیری‌ها  ادامه خواهد داشت
یک‌بار دیگر یادآوری می‌کنم، پایگاه اطلاع‌رسانی منطقه آزاد ارس در خبری که تا  هنگام ارسال گزارش هم روی خروجی این سایت منتشر شده بود، به نقل از سفیر اندونزی در ایران آورده بود:  «فرصت مغتنمی است تا مواد اولیه و لاستیک را از اندونزی و بدون واسطه به ایران وارد کنیم. همچنین با رئیس کارخانه تویوتای اندونزی درخصوص مونتاژ محصولات این کارخانه در منطقه آزاد ارس مذاکراتی انجام داده و موافقت این موضوع را گرفته‌ایم.» اتفاقی که در گیرودار تأیید و تکذیب‌های مسئولان سفارتخانه اندونزی و منطقه آزاد ارس وارد فضای غبارآلودی شده است. پیگیری‌هایمان درخصوص این خبر ادامه خواهد داشت.

دیدگاه‌های دیگران

ه
هاشم آبادی- کازرون |
مخالف 0 - 0 موافق
الان دارین مسئله رو حل میکنین یا بدتر. شما که میدونین چقدر تو این مملکت خودروسازهای ایرانی جلوی پیشرفت رو می گیرین.

تعداد بازدید :  218