انتقال پايتخت ايران به نيشابور
1573سال پیش، برابر با بیستویکم آگوست 441 میلادی، يزدگرد دوم شاه وقت ايران از سلسله ساساني تصميم گرفت براي نزديك بودن به شمال خاوري كشور و جلوگيري از ورود باقيمانده «هونها» به فرارود، موقتا پايتخت را از تيسفون به نيشابور (از شهرهاي خراسان) منتقل کند. يزدگرد دوم كه 18سال حكومت كرد در سال 438 ميلادي پس از مرگ پدرش، بهرام گور، شاه شده بود. هونها که دیگر مجال دستدرازی به مرزهای ایران را نداشتند سمت اروپا رفتند و كشور هونگري (مجارستان) را به وجود آوردند.
اجباری شدن نام خانوادگي
80سال پیش، برابر با سیام مرداد 1313 خورشیدی، داشتن نام خانوادگی برای ایرانیان اجباری شد. در پی تصویب این قانون افرادی بهعنوان مامور به مناطق مختلف فرستاده میشدند تا نام خانوادگی افراد را ثبت کنند. گزینش نام خانوادگی معمولا از چند روش پیروی میكرد كه یكی از آنها پیشه نیاكان در یك قوم است. محل اسكان قوم و نام یا شهرت بزرگ خاندان (پدر، پدربزرگ، جد) از دیگر شیوههای انتخاب نام خانوادگی بوده است. گاهی هم انتخاب یك نام خانوادگی براساس شغل یا حرفه (همچون صراف، جواهریان، پزشكزاد) یا به یك ویژگی بدنی یا فیزیكی (خوشچهره، قهرمان) بازمیگشت.
آتشسوزي مسجدالاقصي
45سال پیش، برابر با سیام مرداد 1348 خورشیدی، مسجدالاقصي، اولين قبله مسلمانان و يكي از مقدسترين معابد مورد احترام اديان آسماني، به آتش كشيده شد. ستونهاي آتش و دود تا ارتفاع صدهامتري به آسمان برخاست. در قسمت جنوبشرقي حدود 200مترمربع از سقف مسجد كاملا منهدم شد و گنبد مسجد در پنج نقطه سوخت. همچنين يكي از آثار متبرك مسجد و يك منبر مخصوص كه 800سال سابقه داشت نيز كاملا از بين رفت. آتشسوزی مسجدالاقصي موج عظیمی از اعتراضها را در کشورهای اسلامی به دنبال داشت.