براساس آخرین سرشماریهای رسمی از حیاتوحش خراسان رضوی شمار جمعیت سه گونه مهم قوچ، میش و آهو در این منطقه افزایش یافته است اما براساس نظر کارشناسان نهتنها افزایشی در کار نبوده که آمار گونههای شاخص جانوری در بسیاری از زیستگاههای این استان به شدت کاهش یافته است. براساس گزارشاتی که این کارشناسان ارایه میکنند و در پایگاه خبری دیدهبان حیات وحش ایران موجود است، از ۴ نفر شکارچی مجاز و دارای پروانه که امسال برای شکار به پناهگاه حیات وحش حیدری رفتهاند، ۳ نفر از آنها موفق به رویت حتی یک قوچ بالاتر از هشتسال نشده و بهرغم داشتن پروانه شکار دست خالی از این پناهگاه خارج شدهاند و صرفا یک نفر موفق به شکار شده که این فرد نیز یک قوچ زیر ۸سال را شکار کرده است!
همچنین گزارشها حکایت از نابودی بخش عمدهای از جمعیت آهو در پناهگاه حیات شیراحمد سبزوار دارد. پناهگاه حیات وحش شیراحمد که در سالهای گذشته یکی از بهترین زیستگاههای آهو در کشور بوده و حتی جمعیت این گونه بیش از ظرفیت این منطقه اعلام و در مقاطعی تعدادی آهو جهت انتقال به سایر زیستگاههای فقیر در کشور از شیراحمد زندهگیری میشد. براساس گزارشهای دریافتی و مستندات موجود، جمعیت آهو در پناهگاه
حیات وحش شیراحمد از ۲۸۶۴ رأس در سال ۸۸ به ۱۶۴۸ رأس در سال ۹۱ رسیده و در سرشماری پاییزه سالجاری ۱۳۶۰ رأس آهو در این منطقه شمارش شده است. این پایگاه خبری روند جمعیت گونههای شاخص جانوری در برخی زیستگاههای استان خراسان رضوی طی سالهای اخیر را اینگونه نشان داده است:
منطقه حفاظت شده پروند/ حوزه شهرستان سبزوار/ گونه قوچ و میش وحشی:
سال ۱۳۹۰=۶۱۵
سال ۱۳۹۱=۵۲۲
سال ۱۳۹۲=کمتر از ۵۰۰
منطقه شکار ممنوع بز/ حوزه شهرستان تربت جام/ گونه کل و بز وحشی:
سال ۱۳۹۰=۲۵
سال ۱۳۹۱=۱۰
سال ۱۳۹۲=رویت نشده
منطقه حفاظت شده باغ کشمیر/ حوزه شهرستان تربت جام/ گونه قوچ و میش وحشی:
سال ۱۳۹۰=۲۵
سال ۱۳۹۱=۱۰
سال ۱۳۹۲=پاسگاه محیطبانی این منطقه در سال ۹۲ تعطیل شده است.
منطقه شکار ممنوع سید مرتضی/ حوزه شهرستان کاشمر/ گونه کل و بز وحشی:
سال ۱۳۹۰=۱۴۲
سال ۱۳۹۱=۵۹
سال ۱۳۹۲=کمتر از ۲۰
منطقه حفاظت شده دربادام/ حوزه شهرستان قوچان/ گونه کل و بز وحشی:
سال ۱۳۹۰=۱۵
سال ۱۳۹۱=۷
سال ۱۳۹۲=رویت نشده
منطقه حفاظت شده قرچغه/ گونه قوچ و میش وحشی:
سال ۱۳۹۰=۲۴۷
سال ۱۳۹۱=۱۴۷
سال ۱۳۹۲=۱۰۷
منطقه حفاظت شده رئیسی/ حوزه شهرستان نیشابور/ گونه آهو:
سال ۱۳۹۰=۶۳۶
سال ۱۳۹۱=۳۱۹
سال ۱۳۹۲= حدود ۳۰۰
مدیرکل محیطزیست استان خراسان رضوی نیز به گونهای خطر شکارهای غیرقانونی را تایید میکند و در مصاحبهاش با خبرگزاری فارس از نداشتن تجهیزات برای مقابله با شکارچیان گلایه دارد. او در این مصاحبه میگوید: محیطزیست به تجهیزات مدرن نیاز دارد زیرا تجهیزات معمولی ما نمیتواند در برابر تجهیزات پیشرفته شکارچیان غیرمجاز، عملا قدرت و کارآیی داشته باشد. ابزارهایی که شکارچیان غیرمجاز در دست دارند، بسیار پیشرفتهتر از ابزارهایی است که در دستان حافظان سبزپوش قرار دارد. هر روز محیطبانان زیادی از جان مایه میگذارند تا در برابر شکارچیان غیرمجاز بایستند و گاه تا سرحد مرگ برای حفاظت از گونههای گیاهی و حیوانی پیش میروند اما دست آنان کوتاه است و هر قدر هم که فداکاری به خرج دهند باز هم نمیتوانند با تجهیزات مدرن شکارچیهای از خدا بیخبر، جانانه مقابله کنند. حال حقوق و مزایای ناچیز محیطبانان را هم در نظر بگیرید که از قدرت مقابله با شکارچیان و به خطر انداختن جان میکاهد. در ضمن همین تعداد محیطبانها هم بسیار کم است. براساس استانداردهای موجود باید به ازاي هر 2 تا 3هزار هکتار عرصههای تحت مدیریت یک محیطبان وجود داشته باشد اما اکنون به دلیل کمبود نیروی انسانی بین 25 تا 30هزار هکتار یک نفر محیطبان رسالت خود را انجام میدهند و در چنین شرایطی مزایایی که در اختیار محیطبان قرار میگیرد واقعا نگرانکننده و محدود است و باید فکری اساسی از سوی مسئولان برای اصلاح این امر صورت پذیرد. با تمام اینها محیطبانی در زمره مشاغل سخت و زیانآور قرار نگرفته است. پس بیدلیل نیست که صید و شکار غیرمجاز و زندهگیری حیوانات، پرندگان و خزندگان بالا رفته و بنابه گفته رئیس سازمان محیطزیست استان طی سال گذشته هزار و 230 نفر متخلف و شکارچی غیرمجاز در قالب 917 مورد تخلف دستگیر شدند و 70 مورد شکار غیرمجاز پرندگان، 80 مورد زندهگیری پرندگان، 9 مورد صید غیرمجاز خزندگان، 6 مورد زندهگیری غیرمجاز خزندگان و 75 مورد نگهداری و خرید و فروش حیوانات زنده و غیرزنده اتفاق افتاده است. حیواناتی که هیچ بعید نیست به سرنوشت یوزپلنگ ساکن این منطقه دچار شوند. حیوانی که در لیست جانوران درحال انقراض قرار گرفته است.