آمارهای وقوع آسیبهای اجتماعی نشاندهنده این است که وقوع جرم و بزههای اجتماعی در ماه مبارک رمضان کاهش پیدا میکند. آمارها نکات بسیاری را به همراه دارد مانند اینکه حتی افرادی هم که درگیر آسیبهای اجتماعی و بزههای رفتاری هستند در روزهای ماه مبارک رمضان به احترام این ماه و آموزههای دینی مربوط به آن که ریشه در فطرت همه آدمهای کشور ما دارد، لااقل در طول این ماه از رفتارهای بزهکارانه خود دوری میکنند.
ماجرای افطاریهای ماه رمضان هم یکی از اجزای لاینفک برنامههای مردم ما در این ماه مبارک است. هرچند بعضی مهمانیهای لوکس افطاری باعث میشود که بسیاری از خانوادهها نتوانند از پس هزینه سفرههای تجملی افطاری برآیند.
کاهش نزاعات خیابانی و دروغ
از دیگر رخدادهای مربوط به ماه مبارک رمضان، کاهش نزاعات خیابانی است، به این معنا که مردم در این ماه با صبر و حوصله بیشتری در روابط اجتماعی خود ایفای نقش میکنند و مانند ماههای دیگر به بهانه یک بوق یا جای پارک، دعوایی خطرناک را کلید نمیزنند، افرادی که شاید اگر در ماههای دیگری در موقعیتهای مشابه قرار میگرفتند، پتانسیل بروز دعوایی تراژیک و مرگبار را داشتند. کاهش دروغ در روابط اجتماعی هم از دیگر رهاوردهای ماه رمضان است و آدمها بهدلیل روزهدار بودن حتی به قیمت زیانهای مالی هم حاضر نمیشوند زبان به دروغ بگشایند و روزهشان را باطل کنند.
نوستالژی ماه رمضان
بیدارشدن سحری و سفره افطاری و آش و شلهزرد نذری همهوهمه المانهایی هست که از روزهای کودکی از ماه رمضان در ذهن مردم باقی مانده است و یکی از عواملی که باعث میشود در طول ماه رمضان همه آدمهای شهر بدون توجه به میزان اعتقادات و باورهای مذهبیشان، روزه بگیرند و پای سفرههای سحری و افطاری حاضر شوند. نوستالژی ماه رمضانهای کودکی است که وسوسه بازنماییشان باعث میشود لااقل برای یکماه هم که شده طور دیگری به دنیا نگاه کنیم.
شبهای قدر
بهانهای برای بازگشت به درون
شبهای قدر که در فرهنگ عامیانه به شبهای احیا معروف است، یکی از مهمترین شبهای ماه رمضان است. شبهایی که در آن آدمهای شهر در آن شبها راه مساجد و تکایا را در پیش میگیرند تا برای شب زندهداری و دعا، از خدا بخواهند تقدیری همراه با خیر و نیکی برای یکسال آیندهشان رقم بزند، شبهایی که باعث میشود آدمها بیتوجه به رقابتهای پوچ و بیحاصل هر روزه جهان مادی، به معنویات زندگی بیندیشند و بهجای تلاشهای بینتیجه، عاقبت به خیری را از خدا بخواهند.
هرچند در این فرصت اندک نمیتوان از همه تاثیرات اجتماعی ماهرمضان گفت اما همین بس که ماهی که ریشه در باورهای دینی و آموزههای سنتی ما دارد میتواند آمارهای بزهها و آسیبهای اجتماعی را چنان با تغییر روبهرو کند که برخی برای توجیهاش نتوانند از معیارهای مادی و دنیایی استفاده کنند. ماه رمضان امسال هم آغاز شده است تا آدمها فارغ از مادیات هر روزه زندگی مدرن به فطرتی بازگردند که توانایی تغییر آینده
و زندگی آدمها را دارد.