حسام خراسانی| شاید برای شما هم این پرسش مطرح شود که چرا به کشتی شاهد، متعلق به شرکت ناوگان کشتیرانی والفجر، «کشتی نجات» گفته میشود. «کشتی نجات» ناجی دو محاصره است، یکی یادآور شکستن محاصره غزه در سال 1387 و دیگری محاصره یمن. «کشتی نجات» با حرکت خود در 21 اردیبهشتماه بایکوت خبری رسانههای دنیا را شکست. خبر حرکت کشتی2هزارو500 تنی جمعیت هلالاحمر ایران بلافاصله در صدر خبرهای بنگاههای خبری دنیا قرار گرفت و صدای مظلومیت مردم بیگناه یمن از عرشه کشتی به گوش جهانیان رسید اما نجاتگران حقیقی، سرنشینان این کشتی بودند؛ کسانی که در لباس امداد در برابر دژ نظامی سعودی، اقتدار امدادی جمعیت هلالاحمر را به نمایش گذاشتند. روز گذشته ساختمان صلح جمعیت هلالاحمر میزبان این سرداران امدادگر بود؛ امدادرسانهایی که پس از 45 روز از حمله گروه ائتلاف به یمن (زمانی که این کشور در محاصره کامل بود) پیام صلح و کمکرسانی به مردم مظلوم یمن را مخابره کردند.
شکستن حصر اطلاعرسانی
در پی حرکت «کشتی نجات» و پس از تغییر جهت افکارعمومی، سازمان ملل در بیانیههایی خواستار رفع محاصره و تسهیل در امدادرسانی به یمن شد. تغییر در رفتار سازمانهای بینالمللی و شکست بایکوت خبری در یمن در حالی بود که در داخل کشور عدهای با توجه به گرایشات سیاسی خود رویه شایعهپراکنی را دنبال میکردند. رئیس جمعیت هلالاحمر در صحبتهای خود ضمن رد تمامی شایعات تاکید کرد که «کشتی نجات» به هدف اصلی خود یعنی شکستن حصار اطلاعرسانی و امدادرسانی به یمن رسیده است. دکتر ضیایی ادامه داد: «به نظر میرسد مطرحکنندگان شایعات، اشراف چندانی به قوانین و عرف بینالمللی کمکهای بشردوستانه و بهخصوص نحوه تحویل و توزیع آنها ندارند.» بنا به گفته رئیس جمعیت هلالاحمر ایران محموله کمکها را نه تحویل جیبوتی، بلکه به آژانس وابسته به سازمان ملل متحد تحویل داده و این نهاد وظیفه رساندن کمکها به مردم مظلوم یمن را بر عهده دارد و لذا بعید به نظر میرسد اجازه دهد خللی در روند توزیع محمولهها ایجاد شود.
فعالیت براساس اصول بینالمللی
رئیس جمعیت هلالاحمر ایران در ادامه این مراسم به سابقه خدمترسانی جمعیت هلالاحمر ایران در یمن اشاره کرد و بر این مساله تاکید داشت که جمعیت هلالاحمر به دنبال تبلیغات نیست. رئیس جمعیت هلالاحمر ادامه داد: «اساسا جمعیتهای هلالاحمر براساس اصول بینالمللی فعالیت میکنند. درحال حاضر 189 جمعیت در سراسر دنیا عضو فدراسیون بینالمللی هستند و هیچیک از اعضا نباید خلاف مسیر و اصول فدراسیون حرکت کنند.»
قدردانی مجامع بینالمللی از هلالاحمر ایران
ضیایی با اشاره به حساسشدن جامعه جهانی و فدراسیون بینالمللی صلیبسرخ به موضوع یمن به دنبال اقدامات بشردوستانه هلالاحمر ایران، گفت: «در اجلاس ژنو از فعالیتهای هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران تشکر شد. همچنین در جلسه اضطراری صلیبسرخ جهانی تاکید شد که کمکها به یمن کاملا هماهنگ با نهادهای بینالمللی صورت گیرد. هلالاحمر ایران نیز مطابق با این اصول کمکهای بشردوستانه خود برای مردم مظلوم یمن را ارسال کرد.» او با اشاره به رعایت استانداردها در ارسال کمکهای جمعیت هلال احمر، افزود: «اگر در ارسال کمکهایمان استانداردهای بینالمللی رعایت نشود، بیتردید بازخورد خوبی نخواهد داشت. بنابراین مجددا تاکید میکنم در صورت شرکت هلالاحمر در کمکهای بینالمللی، حتما رعایت استانداردهای بینالمللی را خواهد داشت و مبحث را رهبری خواهد کرد. همچنین هماهنگی با نهادهای مسئول حتما رعایت میشود.»
همکاری نهادهای بینالمللی
ضیایی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی اعزام «کشتی نجات» و رساندن محمولههای بشردوستانه به دست مردم یمن، گفت: «در این زمینه براساس امکانات و واقعیتها عمل کردیم و کشتی نجات به هدف خود که همان شکستن حصار اطلاعرسانی و کمکرسانی به مردم مظلوم یمن بود، رسید؛ چراکه فاجعهای انسانی در یمن اتفاق افتاده است.» ضیایی در ادامه صحبتهایش تاکید کرد: «اعزام کشتی نجات سیاسیکاری نبود. از کشتی باربری که حداکثر با سرعت 20 کیلومتر در ساعت حرکت میکند، چه انتظاری میرود. برخی اظهارنظرها درباره اعزام این کشتی و امدادگران بیانصافی و غیرکارشناسی است.» رئیس جمعیت هلالاحمر در ادامه گفت: «به دنبال تنش نیستیم و لازم است مسیر کمکها برای مردم مظلوم یمن هموار شود.» رئیس جمعیت هلالاحمر در پایان درباره آخرین کشتی ایرانی آرزو حامل کمکهای بشردوستانه برای یمن گفت: «کشتی دوم هم درحال بارگیری است و با رعایت استانداردها و انجام هماهنگیهای لازم اعزام خواهد شد.»
هلال احمر ایران پیشقراول امدادرسانی
رئیس سازمان امداد ونجات هم در این مراسم به ارایه گزارشی از روند اعزام کشتی نجات حامل کمکهای بشردوستانه ایران به یمن گفت: «کشتی نجات برگ زرین دیگری در کارنامه جمعیت هلالاحمر رقم زد.» چرخساز ادامه داد: «همانگونه که همواره جمعیت هلالاحمر ایران در امدادرسانی و خدمترسانی به آسیبدیدگان همواره پیشقراول بوده در موضوع مربوط به یمن نیز اقدامات امدادرسانی خود را آغاز کرده است.» او افزود: «هرچند ممکن است حرکت کشتی نجات کند بوده باشد اما خاطره پیشقراولی جمعیت هلالاحمر ایران برای کمکرسانی به مردم مظلوم یمن در این کشتی بر جای ماند و در جایی که صدای مردم مظلوم یمن شنیده نمیشد، جمعیت هلالاحمر ایران پیشقراول امدادرسانی به آنها شد.»
قرار نبود اقدام خودسرانهای صورت بگیرد
چرخساز با اشاره به استقبال داوطلبان جمعیت هلالاحمر جهت همراهی کشتی نجات ادامه داد: «هرچند ممکن است میزان کمکهای ایران در قالب کشتی نجات در مقابل نیازهای مردم یمن چندان زیاد نباشد اما مهم اطلاعرسانی و رساندن فریاد مظلومیت مردم یمن بود که انجام شد.» رئیس سازمان امداد و نجات تاکید کرد: «در اعزام کشتی نجات و ارسال کمکهای بشردوستانه ایران به سمت یمن کاملا هماهنگ با دستگاه دیپلماسی و شورای امنیت ملی قدم برداشتیم و قرار هم نبود اقدام خودسرانهای صورت گیرد.» او در پایان ضمن تشکر از خانوادههای تیم اعزامی همراه کشتی نجات گفت: «در حال تهیه گزارش تحلیلی از عملیات امدادرسانی کشتی نجات هستیم تا بتوانیم نقاط ضعف و قوت را به صورت مستند آماده کنیم و به این ترتیب این مستندات تجربهای باشد برای امدادرسانیهای بعدی ما.»
نهضت بزرگ در کشتی نجات
دکتر مجتبی احمدی سرپرست تیم اعزامی به یمن نیز ضمن تشریح روند اعزام این کشتی و رساندن کمکهای بشردوستانه ایران به دست مردم مظلوم یمن، تاکید کرد: «60 نفر در کشتی نجات حضور داشتند و شبانهروز زحمت کشیدند تا امانت مردم را به مردم مظلوم یمن برسانند و این نهضت بزرگی بود که در کشتی نجات به سرانجام رسید.» او با اشاره به همراهی 12 پزشک و جراح داوطلب، هشت نفر امدادگر جمعیت هلالاحمر و همچنین چهار فعال ضدجنگ و صلحطلب از آمریکا و آلمان و همچنین حضور تیم رسانهای در کشتی نجات، افزود: «یکی از بزرگترین حسنها در روند اعزام این کشتی آن بود که همه با یقین وارد کشتی شده بودند و از طرفی قدم به قدم از تجربیات اعزام کشتی به سمت غزه و همچنین تجربیات دیگری نظیر اعزام به سوی سومالی و ... استفاده کردیم.»
لازم به ذکر است، در پایان این مراسم از تیم اعزامی به یمن با لوح سپاس و هدیه تقدیر به عمل آمد.