واردات بیرویه چاقوهای خارجی بهخصوص چاقوی چینی عرصه را بر چاقوسازان زنجانی تنگ کرده است و هنرمندان این صنعت به ناچار کورههای ساخت چاقو را خاموش کردهاند اما در ماههای اخیر و با حمایتهای صورت گرفته بار دیگر این صنعت در زنجان جان گرفته است.
به گزارش مهر، طی سالهای اخیر بازار زنجان از چاقوی چینی ارزان و در عین حال نامطلوب پر شده بود و عدم حمایت مسئولین در گذشته باعث شده فضا برای جولان محصولات چاقوی تولید چین و سایر کشورها فراهم شود و این روند آرام آرام باعث ضربه خوردن صنعت چاقوی زنجان شد بهگونهای که تدوام روند واردات بیرویه خارجی و عدم حمایت مسئولین باعث شد بسیاری از کارگاههای باسابقه چاقوسازی روند فعالیت خود را متوقف کنند.
این وضع تا چندماه گذشته تداوم داشت و بهرغم حضور گردشگران و مسافران داخلی و خارجی باز هم بازار چاقوی زنجان دچار رکود بود ولی طی ماههای اخیر و با برنامهریزیهای صورت گرفته و گام برداشتن در بستر و روند کارشناسی روند احیای مجدد صنعت چاقوی زنجان شکل گرفته و بسیاری از فعالان صنعت چاقوسازی استان زنجان که کارگاههای خود را تعطیل کرده بودند وارد صحنه تولید چاقو شدند.
در این میان بهرغم بازگشت مجدد بسیاری از فعالان صنعت چاقوسازی استان زنجان به فرایند تولید چاقو، رسیدن به نقطه مطلوب در زمینه تولید و فروش چاقو در استان و همچنین تأمین نیاز بازار داخلی این صنعت برنامهریزی جامع و هدفمند را میطلبد که با بهرهگیری از یک برنامهریزی کارشناسی روند توسعه صنعت چاقوسازی زنجان را شتاب دهد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان از تولید سالانه دومیلیون قبضه چاقو در استان خبرداد که این میزان تولید تنها 30درصد از نیاز چاقوی کشور را تأمین میکند.
محمود علیمحمدی لزوم بررسی وضع 30درصد باقیمانده از بازار کشور را مورد تأکید قرار داده و میافزاید: در این راستا باید توجه ویژه به بحث صنعتی سازی ساخت چاقو صورت گیرد.
وی ادامه میدهد: سالانه 6. 5میلیارد تومان انواع کاردهای آشپزخانه، چاقو و کاردها و قیچیهای باغبانی وارد کشور میشود.
علیمحمدی با بیان اینکه چاقو و انواع کاردهای آشپزخانه و قیچیهای تولید زنجان در کنار محصولات وارداتی در بازار چاقوی کشور عرضه میشود میگوید: واردات چاقوی ایران از کشورهای چین، سوئیس، برزیلی و آمریکایی انجام میشود و در کنار چاقوی تولید زنجان به فروش میرسد.
وی کیفیت، ظرافت، ابزار به کار رفته و جنس فولاد استفاده شده در چاقوی زنجان را غیرقابل مقایسه با سایر تولیدات چاقو در ایران عنوان کرده و میافزاید: چاقوی زنجان دارای خصوصیات ویژه و منحصربهفرد است که این امر در سایر تولیدات خانواده صنعت چاقوی زنجان نیز وجود دارد.
وی با ابراز امیدواری نسبت به حرکت چاقوسازی استان زنجان به سمت صنعتی شدن میافزاید: درحال حاضر تولید چاقوی صنعتی به شکل محدود در استان و در حد تولید تیغه وجود دارد که امیدواریم در یک روند مناسب نسبت به استقبال سرمایهگذار بخش خصوصی به ایجاد واحدهای صنعتی تولید چاقو اقدام شود.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان با اشاره به برگزاری فستیوالهای متعدد در سطوح بینالمللی در حوزه صنعت چاقو، از عدم حضور صنعت چاقوسازی استان زنجان در این فستیوال خبر داد و گفت: باید نگاهمان را به سوی بازارهای خارجی سوق دهیم و با توسعه تولید چاقو در عرصه بینالمللی وارد شویم.