وزیرخارجه کشورمان در حاشیه اجلاس سازمان همکاری اسلامی ضمن تشریح دیدگاه جمهوری اسلامی ایران نسبت به تحولات منطقه بر ضرورت تشریک مساعی برای مقابله با چالشهای روزافزون کنونی تأکید و بیان کرد: گفتوگو و تفاهم با کشورهای منطقه اولویت سیاست خارجی
ایران است.
محمدجواد ظریف که سهشنبه شب با خبرنگاران گفتوگو میکرد در پاسخ به سوالی درباره دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در رابطه با تنشهای روزافزون منطقه گفت: مشکل ما مربوط به دیدگاههای متفاوت نسبت به واقعیت منطقه است؛ کشورهای این منطقه با چالشهای متعددی روبهرو هستند که شامل همه کشورها است و گروه تروریستی داعش همه کشورها را در معرض تهدید قرار داده است.
وی افزود: اگر پیرامون اختلافات فرقهای و تاریخی سخن بگوییم این تهدیدی برای همه ما است و اگر موضوع ما جنگ و ترور باشد این خطر سراسر منطقه را تهدید میکند لذا تنها راه برونرفت از این بحران کار مشترک علیه این مشکلات است نه تحرک علیه یکدیگر.
ظریف ادامه داد: باید در منطقه همدیگر را بپذیریم و هیچکس را نمیتوان از این منطقه حذف کرد و ما کشورهای منطقه به دلیل بافت جغرافیایی در کنار هم زندگی میکنیم و نمیتوانیم تصمیم بگیریم که همسایه نباشیم و لذا به درک این حقیقت نیاز داریم که بنا به مبانی مشترکی که داریم باید با هم همکاری کنیم. وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: امروزه نیاز داریم که کارهایمان را بر این مبانی مشترک پایهریزی کنیم و این چکیده پیام دکتر روحانی پس از انتخاب بهعنوان ریاستجمهوری است. وی خاطرنشان کرد: این موضوع را من طی مقالهای در روزنامه الشرقالاوسط و همچنین نشریه نیویورک تایمز مطرح کردم و بار دیگر در آستانه ورود به کویت طی پیامی همین مطالب را عنوان کردم.
ظریف در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران کویتی در مورد نتایج گفتوگوها در عمان گفت: برای امضای قرارداد مشخص کردن حدود مرز دریایی ایران و عمان به این کشور سفر کردم و این یک نوع رابطه نمونه است که دوست داریم با دیگر کشورهای همسایه نیز برقرار کنیم. وی ادامه داد: در رابطه با مسأله یمن نیز با همتای عمانی گفتوگو کردیم و در گذشته نیز با این دوستان در این زمینه صحبت کرده بودم. دکتر ظریف خاطرنشان کرد: ما 4موضوع را برای حلوفصل مسائل یمن پیشنهاد کردهایم که شامل برقراری آتشبس، آغاز کمکهای انسانی، گفتوگوی یمنی- یمنی و تشکیل دولت ملی فراگیر بدون حضور دیگران است.
ما با کشورهای شورای همکاری خلیجفارس مشکلی نداریم
ظریف در ادامه خاطرنشان کرد: ما با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مشکلی نداریم و علاقهمند به داشتن روابط نزدیک با آنها هستیم که ازجمله میتوان به روابط با کویت اشاره کرد که وضع ممتازی در این زمینه داریم و موضوع فلات قاره با کویت انشاءالله بهزودی حل خواهد شد و این موضوعی نیست که مانع گسترش روابط دوجانبه باشد. وزیر امورخارجه ادامه داد: مایلیم روابط خوبی با امارات متحده عربی داشته باشیم و این در مورد عربستان نیز صحیح است و دوست نداریم اقداماتی که درحال حاضر علیه مردم یمن صورت میگیرد ادامه پیدا کند زیرا که این عملیات کمکی به حل بحران نمیکند.
حمله هوایی به یمن هیچ فایدهای ندارد
وی اضافه کرد: حمله هوایی علیه مردم یمن هیچ فایده و کمکی به حل مشکلات و درگیریها نمیکند و جز ایجاد تنفر در مردم یمن فایدهای نیز برای عربستان نداشته است. ظریف اعلام کرد ما به برادران سعودی میگوییم که خواهان آینده درخشانتری برای همه ملتهای منطقه هستیم و آنچه که در یمن انجام میدهند به ضرر و زیان آنها تمام خواهد شد. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه گفت: کشورهای منطقه در طول 35سال گذشته هیچ رفتار بدی از ایران ندیدهاند و درحالیکه همه آنان از صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران حمایت کردند اما به محض حمله وی به کویت ما اولین کشوری بودیم که حمله صدام را محکوم کردیم. وی ادامه داد: در آن زمان نیز میگفتیم که صدام برای همه کشورها خطرآفرین است و امروز هم میگوییم که داعش خطر و تهدیدی برای همه ماست و کشمکشهای طایفهگرایانه برای همه ما خطرآفرین است.
چرا به کمپ دیوید میروید درحالیکه ما
در کنار شما هستیم
ظریف خطاب به سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: چرا به کمپ دیوید میروید درحالیکه ما کنار شما هستیم و میخواهیم با شما رابطه خوبی داشته باشیم؛ درحالی که آمریکا خیرخواه شما نیست و به دنبال تحقق منافع خود است. وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما مشغول حل یک مشکل با آمریکا هستیم زیرا یک رشته فشار و تحریم علیه کشورمان اعمال شده که آمریکا در رأس آن است و ما به آنان اعلام کردهایم که در مورد همسایگان با شما صحبت نمیکنیم بلکه خودمان با همسایگانمان به صحبت میپردازیم.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات ما در مورد پرونده هستهای نهتنها هیچ ضرری برای کشورهای منطقه ندارد بلکه برای آنان منفعت نیز به همراه دارد و اگر دعوایی در منطقه شکل بگیرد همه از آن ضرر میکنند. ظریف در ادامه تصریح کرد: ما خواهان اعتمادسازی و دوستی با کشورهای منطقه هستیم و معتقدیم تنشهای مذهبی یک فتنه است و ما هیج منفعتی در تشویق طایفهگرایی نداریم زیرا از آغاز انقلاب اسلامی به دنبال وحدت و همگرایی جهان اسلام بودهایم. وی خاطرنشان کرد: ما از روز اول پیروزی انقلاب اسلامی حامی و پشتیبان ملت فلسطین بودهایم و از آنان علیه صهیونیستها حمایت کردیم و اینکه اکثریت آنان را اهل تسنن تشکیل میدهد تاثیری در کار ما نداشت و صرفا به خاطر مظلومیت این مردم به کمک آنان شتافتیم.
سیاست ما در یمن همان خط مشی در سوریه است
وزیر خارجه کشورمان گفت: سیاست ما در یمن همان خط مشی در سوریه است و از ابتدای کار من مذاکراتی در این زمینه با مقامات ترک داشتم و معتقدیم که راه نظامی در هیچ یک از این دو کشور کارساز نیست و هرگونه پیششرط برای راهحل سیاسی به معنای ادامه راهحل نظامی است.
وی ادامه داد: هرگونه اقدامی باید نتیجه مذاکرات باشد و نه پیششرط گفت وگوها که بهعنوان نمونه برخی در ترکیه معتقد بودند ابتدا بشار اسد باید برکنار شود و سپس گفتوگوها صورت گیرد و این امر موجب شد که این درگیری پس از چندینسال همچنان ادامه داشته باشد و منجر به کشته شدن دههاهزار نفر شود و چنانچه شرایط مشابهی برای یمن در نظر بگیریم شاهد اتفاقی مشابه خواهیم بود.
ظریف ادامه داد: از روزی که این بحران شروع شد خیلیها وعده میدادند که حکومت سوریه تا ماه مبارک رمضان سقوط خواهد کرد درحالی که از آن زمان تا کنون 4 ماه رمضان سپری شده است و دولت سوریه همچنان بهکار خود ادامه میدهد.
برای دیدار با هیچ یک از وزرای خارجه کشورهای اسلامی مشکلی ندارم
وی در واکنش به احتمال ملاقات با همتای سعودی گفت: من برای دیدار با هیچ یک از وزرای خارجه کشورهای اسلامی مشکلی ندارم و در گذشته هم اعلام کردم که برای سفر به عربستان آمادگی دارم و امیدوارم آتش جنگ هر چه سریعتر در منطقه خاموش شود و خواهان آن هستیم که همه در خاموش شدن آتش جنگ یاری برسانند.