شهروند| یکی از وعدههای انتخاباتی رئیسجمهوری، قبل از انتخابات باز شدن فضای دانشگاهها بود. وعدهای که او پس از انتخابات همچنان به آن اشاره و تاکید داشت و بارها در سخنرانیهایش گفت که در دولت تدبیر و امید جوانان ما در دانشگاهها از فضای آزادتری برخوردار خواهند بود. او حتی در اولین سخنرانیاش در دانشگاه تهران از مسئولان دانشگاهی گلایه کرد و گفت که اینکه در برنامه روز دانشجو، سخنرانی تشکلهای دانشجویی گنجانده نشده، مایه تاسف است و حتی خواستار آن شد که اجازه داده شود که اساتید دانشگاه و دانشجویان در همایشهای علمی جهانی شرکت کنند. مسألهای که در دولت گذشته تا حد زیادی ناممکن بود و برخی از اساتید دانشگاه به همین دلیل زودتر از موعد بازنشسته یا حتی بازداشت شدند.
با این وجود اما به نظر میرسد که هنوز فضا در همه دانشگاهها مهیا نشده و اتفاقاتی که برای لغو سخنرانی علی مطهری، نماینده تهران در شیراز و لغو برنامهای با مجوز در دانشگاه فردوسی مشهد رخ داد، میتواند تایید این مطلب باشد. چراکه همچنان که دولت برای باز کردن فضای دانشگاهها در تلاش است، عدهای در صدد اخلال و بر هم زدن این فضا هستند و به همین دلیل دانشجویان بارها در نامههایی متفاوت از سوی انجمنهای اسلامی خود، از دخالت برخی گروههای خودسر در دانشگاهها به رئیسجمهوری گلایه کردند. اما اکنون به نظر میرسد فضا به گونهای است که موجبات اعتراض اساتید دانشگاهها را هم فراهم کرده است. چراکه در همین راستا هم روز گذشته بیش از 007 نفر از اساتید دانشگاههای کشور با ارسال نامه سرگشادهای به روسای قوای سهگانه کشورمان خواستار صیانت از حریم دانشگاهها شدند. این اولین نامه گلایهآمیز اساتید دانشگاهی در دولت روحانی است که از سوی اساتید دانشگاهها نوشته میشود. در این نامه، 007 استاد دانشگاه به فشارهایی که در برخی دانشگاهها به دانشجویان و اساتید تحمیل شده است، اشاره کردند و در بخشی از نامه سرگشاده خود با اشاره به این فشارها آوردهاند که ازجمله فشارهای به ظاهر قانونی در پایان سال 3931 دو اتفاق ناخوشایند بود که هر دو به رنجش و ناخشنودی گسترده دانشگاهیان انجامید: یکی مداخله بیسابقه یک دستگاه برای جلوگیری از اجرای یک برنامه فرهنگی دارای مجوز قانونی در دانشگاه فردوسی مشهد و دیگری ممانعت سوالبرانگیز دستگاهی دیگر از اجرای برنامه سخنرانی نماینده مجلس شورای اسلامی که مجوز آن از سوی مراجع قانونی دانشگاه شیراز صادر شده بود. امضاکنندگان این نامه همچنین از فشارهای فراقانونی و سازمان یافته هم گلایه کردند که گویا توسط برخی گروههای ذی نفوذ بهطور مداوم بر دانشگاهها وارد میشود که همگی مُخل مسئولیتهای دانشگاه و موجب یأس و نومیدی و عدم احساس امنیت دانشگاهیان است. این اساتید دانشگاه همچنین از روسای قوا خواستهاند که از همه اختیارات خود بهویژه در شورای محترم عالی انقلاب فرهنگی که واضع مقررات و قواعد حاکم بر دانشگاه است، برای حفظ استقلال و صیانت از حریم دانشگاهها بهره بجویند و به صورت تضمینشدهای مانع مداخلات نابجا و فشارهای فراقانونی سایر دستگاهها بر دانشگاهها شوند. ما اطمینان داریم در سایه اعتماد به دانشگاه و حفظ استقلال آن، قوای سهگانه کشور نیز تقویت خواهند شد و جامعه نیز از اعتماد به دانشگاه و حفظ حرمت دانشگاهیان، رضایت بیشتری را تجربه خواهد نمود.
به هر روی فعالیتهای گروهی که به نوعی حتی سازمان یافته هم به نظر میرسند، موجبات بر هم خوردن فضای دانشگاهها را فراهم کرده است و باید دید که استراتژی مسئولان دولت در برابر این گروهها چیست؟
حراست دانشگاهها میتوانند با تعامل مثبت، انگیزه فعالیت در آنها را مضاعف کنند
همچنین حجتالاسلام علوی روز گذشته گفت: نیروهای حراست وظیفه خطیری برعهده دارند که نیازمند تلاش و فداکاری زیادی است و آن تقویت آرامش در جامعه و بسترسازی برای فعالیت همگان در جهت توسعه کشور است. به گزارش ایرنا، حجتالاسلام سیدمحمود علوی در جمع مدیران حراست دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری افزود: مقام معظم رهبری فعالیتهای اطلاعاتی را نوعی «مجاهدت خاموش» نامیدند، که دارای ارزش ذاتی است و بهرغم اینکه حساسیت زیاد و تلاش فراوانی میطلبد نتیجه آن ممکن است برای مردم ملموس نباشد ولی اجر اخروی
زیادی دارد.
وزیراطلاعات اظهار داشت: شرع مقدس اسلام، اخلاق اسلامی و قوانین نظام جمهوری اسلامی سه رکن اساسی فعالیت اطلاعاتی و امنیتی در نظام جمهوری اسلامی است و با عنایت به تعالیم اسلام از هرگونه روش و طریقی که متضمن انجام معصیت و گناه باشد پرهیز میشود.
حجتالاسلام علوی تاکید کرد: محیط دانشگاهها و مراکز آموزش عالی یک محیط خودی و
درون خانوادگی در جامعه مسلمین است و براساس فرمایش حق تعالی در قرآنکریم تعامل ما در این محیط، همواره دوستانه، توأم با انس و الفت و حفظ کرامت دانشگاهیان است.
عضو کابینه تدبیر و امید افزود: ما وظیفه داریم امنیت روانی و آرامش جامعه را تامین کنیم تا آنها هم انگیزه فعالیت اقتصادی اجتماعی در راستای توسعه جامعه داشته باشند و هم براساس قرآنکریم، تقویت فرهنگ اسلامی در یک جامعه امن بیشتر موفق خواهد بود و مردم بیشتر به بندگی خدا تمایل نشان خواهند داد.
وزیراطلاعات در پایان اظهار کرد: حراست دانشگاهها میتوانند با تعامل مثبت و دوستانه با مسئولان دانشگاهها و قاطبه دانشگاهیان انگیزه فعالیت در آنها را مضاعف کنند و در عین حال با نشان دادن دقت و هوشمندی خود انگیزه انجام کار خلاف قانون را که ممکن است در حد بسیار محدودی وجود داشته باشد، از بین ببرند.