فرشید غضنفرپور| جلسه بامدادی علی لاریجانی با نمایندگان عضو فراکسیون اکثریت مجلس و مخالفت شدید او با «طرحهای غیرکارشناسی» که طی دو روز گذشته برای توقف مذاکرات هستهای بهدلیل تهدیدات آمریکا ارایه شده بود، موجب شد تا طراحان این طرحها به قرائت یک بیانیه در مجلس بسنده کنند. صبح روز گذشته جنبوجوشهای اول صبح کریمی قدوسی، از مخالفان مذاکرات هستهای، برای جمع کردن امضا از نمایندگان نشان از عزم راسخش داشت. این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به خبرگزاری فارس گفته بود: امضاهای طرح به عدد
60 رسیده و با روندی که در پیش است امضاهای طرح به بیش از 100 خواهد رسید. براساس طرح سه فوریتی که کریمی قدوسی برای تصویب آن تلاش میکرد تا زمانی که آمریکا به تهدیدات خود علیه ملت ایران ادامه دهد، مذاکرات هستهای متوقف شده و تا زمانی که دولت آمریکا با صدور بیانیهای از ملت ایران عذرخواهی نکند، مذاکرات از سر گرفته نخواهد شد. کریمی قدوسی گفته است: طرح به دنبال توقف مذاکرات نیست بلکه به دنبال ادامه مذاکرات با حفظ عزت و اقتدار ملت ایران است و نگاهی عزتمندانه به مذاکرات هستهای دارد. سیدحسین نقوی حسینی، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که همزمان سخنگویی این کمیسیون را نیز برعهده دارد، در اینباره به «شهروند» گفت: مجلس برای مقابله با حیلهگریها و ادبیات تحقیرآمیز آمریکا گزینههای متعددی روی میز دارد که طرح سه فوریتی و طرح دو فوریتی و حتی یک طرح یک فوریتی که آقای کارخانه تنظیم کرده ازجمله آنها است.
ورود لاریجانی؛ تقلیل از سه فوریت به بیانیه
با این همه منتقد سرسخت که میتوانند به گفته خود در کمتر از یک روز بیش از 70 امضا برای طرح جمعآوری کنند، جز علی لاریجانی شخص دیگری در مجلس نبود که بتواند جلوی طرحهای دو فوریتی و سه فوریتی نمایندگان منتقد را بگیرد.
هشدار لاریجانی البته کارگر افتاد و در جلسه روز گذشته بیانیهای در واکنش به مصوبه سنای آمریکا برای نظارت کنگره این کشور بر توافق هستهای قرائت شد که براساس بند (د) آن «وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی موظف است بر پایه رهنمودهای رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی و تذکرات فوق نتایج مذاکرات را به مجلس شورای اسلامی تقدیم دارد تا با دریافت نظرات نمایندگان ملت تکلیف این پرونده براساس منافع ملی کشور روشن گردد» بههرحال چنانکه مسلم است بیانیه الزام حقوقی ندارد و در عین حال برخی خواستههای نمایندگان خشمگین از مصوبه سنای آمریکا نیز در آن گنجانده شده تا در صحن علنی نیز قرائت شود.
این طرحها شایعه است
با وجود اصرار نقوی حسینی همه نمایندگان نیز موافق با نظرات او و کریمی قدوسی نیستند. محمد حسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که همواره در زمره نمایندگان منتقد مذاکرات
قرار داشته درباره طرح دو فوریتی نظارت بر توافق هستهای با کشورهای 1+5 به «شهروند» میگوید: من موافق مطرح شدن این طرح نیستم به این دلیل که به نظر من درحال حاضر تیم مذاکرهکننده درحال گفتوگو و مذاکره است و نباید ما نمایندگان مجلس در این شرایط و از الان این مسأله را مطرح کنیم که میخواهیم بر توافقی که هنوز صورت نگرفته نظارت کنیم. او میگوید: هنوز این طرح را ندیده است و حتی احساس میکند این طرح شایعه است و از اساس چنین چیزی وجود ندارد ضمن اینکه اگر بخواهد چنین طرحی در صحن مطرح شود خود من با آن مخالفت میکنم. نماینده مردم اراک در مجلس البته میگوید: با تصویب چنین طرحهایی این بهانه را به دولت میدهیم که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات تقصیر را به گردن مجلس بیندازد و بگوید نمایندگان مجلس نگذاشتند مذاکرات به نتیجه برسد. سیدحسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و نمایندهای که برای نخستین بار از تلاش برای جمع کردن امضا برای این طرح خبر داده بود، درباره اینکه چرا به جای قرائت طرح در صحن علنی بیانیه قرائت شد به «شهروند» گفت: «این بیانیه مورد اجماع نمایندگان بوده و روز یکشنبه با 200 امضا در صحن علنی قرائت شده است. به گفته نماینده مردم ورامین و قرچک در مجلس شورای اسلامی، بقیه موضوعات روی میز پارلمان است اما آنچه فعلا روی آن توافق شده بیانیهای است که هشدارهای لازم در آن داده شده و انتظارات از تیم مذاکرهکننده هم اعلام شده.» چنانکه این نماینده مجلس میگوید: «برای طرح دو فوریتی نمایندگان برای الزام دولت به ارایه توافق هستهای برای تصویب به مجلس مشغول جمع کردن امضا است و تعداد امضاهای آن تاکنون به عدد 70 رسیده است.» او درباره اینکه طرح را چه زمانی به صحن ارایه میکنید، گفت: «در حال گفت وگو و مشورت هستیم، ارایه طرح به صحن به اقتضای مذاکرات بستگی دارد.» اقتضائاتی که البته به نظر میرسد با توجه به تحذیر بامداد یکشنبه لاریجانی به این زودیها به دستور کار مجلس بازنخواهد گشت.