شماره ۵۶۱ | ۱۳۹۴ دوشنبه ۲۱ ارديبهشت
صفحه را ببند
آتش‌بس 5 روزه در یمن برقرار می‌شود
با موافقت حوثی‌ها از شامگاه فردا به مدت 5 روز آتش‌بسی برای انتقال کمک‌های بشردوستانه به یمن برقرار خواهد شد

گروه جهان | مبارزان جنبش حوثی‌های یمن سرانجام در روز گذشته با پیشنهاد آتش‌بس ارایه شده از سوی عربستان‌سعودی موافقت کردند اما هشدار دادند که هرگونه تخلف و نقض آتش‌بس را بدون پاسخ نخواهند گذاشت. طرح آتش‌بس 5 روزه در روز جمعه و از سوی عربستان‌سعودی عنوان شد، طرحی که با چراغ سبز حوثی‌ها از ساعت 11 شب فردا آغاز می‌شود و فرصتی برای انتقال کمک‌های بشر دوستانه و یاری‌رسانی به غیرنظامیانی که هفته‌هاست زیر آتش جنگنده‌های سعودی قرار دارند فراهم می‌کند.
سرهنگ «شرف لقمان»، سخنگوی مبارزان حوثی در روز گذشته از موافقت نیرو‌های یمنی با طرح آتش‌بس خبر داد اما تأکید کرد که این نیرو‌ها با حملات نیرو‌های وفادار به منصور‌هادی در سراسر کشور مقابله خواهند کرد. مبارزات جنبش حوثی‌ها با هدف غلبه بر شبه‌نظایمان القاعده در یمن آغاز شد، آنها همچنین نیرو‌های منصور‌هادی، رئیس‌جمهوری مستعفی یمن را نیز به حمایت از این تروریست‌ها متهم می‌کنند. سرهنگ لقمان در بیانیه‌ای که از سوی خبرگزاری سبا در یمن منتشر شد عنوان کرد:
«هر گونه نقض آتش‌بس از سوی القاعده و افرادی که آنها را همراهی می‌کنند پاسخ داده ‌خواهد شد». اظهارات این سخنگوی جنبش حوثی‌ها پاسخی آشکارا به وزیرخارجه عربستان‌سعودی بود که در اظهارات روز جمعه، آتش‌بس را مشروط به توقف حملات حوثی‌ها خواند.
در همین حال حملات هوایی ائتلاف مهاجمان به یمن همانند 6هفته گذشته، دیروز نیز ادامه یافت و بخش‌هایی از شهرستان عدن در جنوب این کشور را به لرزه در‌آورد و حوثی‌های مستقر در جنوب این کشور را درخصوص آتش‌بس قریب‌الوقوع به تردید انداخت. ائتلاف تحت هدایت عربستان‌سعودی با حمایت آمریکا از تاریخ 6 فروردین حملاتی را علیه مواضع حوثی‌ها و نیرو‌های وفادار به «علی عبدالله صالح»، رئیس‌جمهوری پیشین یمن ترتیب داد، حملاتی که با انتقادات شدید بین‌المللی و به شکل نا‌مشروع آغاز شد و پس از چندی توانست نظر شورای امنیت را به خود جلب کند. سعودی‌ها با تشکیل این ائتلاف در تلاشند تا «عبدربه منصور‌هادی»، رئیس‌جمهوری مستعفی یمن را بار دیگر به قدرت رسانند.
به گزارش واشنگتن پست، «عادل الجبیر»، وزیر خارجه عربستان در جریان کنفرانس خبری مشترک خود با جان‌ کری، همتای آمریکایی خود پس از نشست روز جمعه آمریکا و اعضای شورای همکاری خلیج‌‌فارس درخصوص این طرح گفت: «ما برای تسهیل جریان ارسال کمک‌ها به یمن با سازمان‌های کمک‌رسانی و بین‌المللی تماس برقرار کرده‌ایم.»
و ادامه داد: «ما خواستار ورود این سازمان‌ها به یمن و انجام عملیات توزیع از سوی آنها هستیم». پیشنهاد آتش‌بس همزمان با افزایش حملات جنگنده‌های سعودی به استان «صعده» یمن مطرح شد. مبارزان حوثی در روز‌های گذشته از این شهر مرزی که یکی از پایگاه‌های اصلی آنها به شمار می‌رود حملاتی را علیه عربستان ترتیب دادند و مواضع نیروهای سعودی را با استفاده از خمپاره و موشک هدف قرار دادند. به دنبال آن ریاض خواستار خروج غیرنظامیان از این منطقه شد، اقدامی که با انتقاد سازمان ملل مواجه شد و «یوناس ون‌در کلاو»، مسئول هماهنگی سازمان ملل در امور یمن در بیانیه‌ای نوشت: «بمباران مناطق مملو از جمعیت، بدون اخطار و حتی با اخطار قبلی، بر خلاف قوانین بین‌المللی بشردوستانه است». ون‌در کلاو در ادامه نوشت: «بسیاری از شهروندان در صعده به دام افتاده‌اند و به دلیل کمبود سوخت به وسایل حمل‌ونقل دسترسی ندارند و هدف قرار دادن کل یک استان جان غیرنظامیان بی‌شماری را به خطر خواهد انداخت». نگرانی‌های بین‌المللی در شرایطی مطرح می‌شود که حملات هوایی ائتلاف نظامی به سرکردگی عربستان تا امروز بیش از یک‌هزار و 300 کشته بر جای گذاشته‌ است، مردم یمن را به ترک خانه‌هایشان وادار کرده‌ و زیرساخت‌های این کشور را ویران کرده‌ و به دنبال آن کمبود مواد غذایی، دارو و سوخت شرایط زندگی را هر روز ناممکن‌تر از پیش می‌کند. ادامه این حملات جنگنده‌ها و بمباران شهر‌ها هر روز یمن را گامی دیگر به لبه پرتگاه یک فاجعه بشری نزدیک می‌کند.
به گفته ساکنان صنعا، جنگنده‌های عربستان برای دومین روز پیاپی مرکز این شهر را هدف قرار دادند. شهر صنعا که امروز یکی از مقر‌های اصلی حوثی‌ها به شمار می‌رود محل سکونت «عبدالله صالح»، رئیس‌جمهوری پیشین یمن است که یکی از چهره‌های تاثیرگذار بحران اخیر در این کشور است و نیرو‌هایش دوشادوش مبارزان حوثی‌ها به مبارزه برخاسته‌اند. جنبش حوثی‌ها و عبدالله صالح خواهان برگزاری گفت‌وگوی سیاسی با حمایت سازمان ملل هستند با این حال مخالفانشان از این موضوع اجتناب می‌کنند.
عبدالله صالح، روز گذشته با انتشار پیامی در حساب توئیتر خود نفرتش از اقدامات ائتلاف نظامی به رهبری عربستان را منعکس کرد و با این اقدام در عین حال از سلامت کامل خود در جریان این حملات خبر داد. رئیس‌جمهوری پیشین یمن در این خصوص نوشت: «دست از نوشیدن خون مردم یمن بردارید و بگذارید خودمان مشکلاتمان را حل کنیم». هرچند که عربستان‌سعودی در نظر دارد تا با این اقدام از حجم انتقادات شدیدی که علیه تهاجم نظامی به یمن مطرح شده ‌است بکاهد، اما با این حال عادل الجبیر در جریان اعلام این پیشنهاد آتش‌بس در روز جمعه، هشدار داد که این آتش‌بس تنها در صورت توقف حملات موشکی و خمپاره‌ای یمن ادامه خواهد یافت و در غیراین صورت پیش از موعد مقرر به پایان خواهد رسید. با این حال جان‌کری در اظهارات خود عنوان کرد که این آتش‌بس می‌تواند زمینه‌ای برای مذاکره و حل‌وفصل دایمی این اختلاف فراهم کند. وزیر خارجه آمریکا در این خصوص گفت: «آتش‌بس به معنای صلح نیست و درنهایت گروه‌ها چاره‌ای جز بازگشت به پای میز مذاکرات ندارند».


تعداد بازدید :  210