در گزارشهای قبلی به بخشی از فعالیتهای کانونهای دانشجویی و طرحهای ملی که به همت جوانان هلالاحمر انجام شده، اشاره کردیم.
هر چند این جوانان ستونهای اصلی سازمان جوانان هلالاحمر هستند اما نوجوانان هم سرمایههای نابی هستند که هلالاحمر از تربیت آنها بهعنوان جوان مسئول و متعهد آینده کشور غافل نشده است. این بار میخواهیم از تصمیمات سازمان جوانان هلالاحمر برای نوجوانان بگوییم؛ نوجوانانی که در کنار درس خواندن، دوران خوشی را با سازمان جوانان هلالاحمر میگذرانند و با آموختن کمکهای اولیه و امدادی نیروهای آمادهای برای نجات جان خود و خانوادههایشان در وقوع حادثه میشوند. معاونت پیشدبستانی و دانشآموزی سازمان جوانان هلالاحمر در این راستا با انعقاد تفاهمنامههای مختلف با وزارت آموزشوپرورش زمینه لازم را برای انجام برنامههای مختلف برای اعضای کانونهای دانشآموزی فراهم کرد و از همان زمان بود که کانونهای دانشآموزی هلالاحمر راهی مدارس سراسر کشور شدند و بچهها در کنار درس خواندنشان با فعالیتهای امدادونجات آشنا شدند.
احیای دوباره کانونهای دانشآموزی
سازمان جوانان هلالاحمر پس از چندسال وقفه توانست درسال۹۲کانونهای دانشآموزی با رویکردی جدید را احیا کند؛ معاونت دانشآموزی تلاش کرد تا با تطابق فعالیتها با اصول جمعیت هلالاحمر برنامهها را ادامه دهد و با بازنگریها سعی کرد مسیر حرکت تازهای در آن ایجاد کند. با این دیدگاه70درصد آییننامههای قدیمی بازنویسی شد و گامهای این معاونت برای احیای دوباره کانونهای دانشآموزی پس از چندسال وقفه کاری برداشته شد تا اینکه ۱۹بهمنماه سال گذشته اولین کانون دانشآموزی در مدرسه رازی در شهر تهران افتتاح شد و همزمان با دهه فجر 8هزار کانون در 8هزار مدرسه کشور کار خود را آغاز کردند. به گفته سعید بابایی، معاون پیشدبستانی و دانشآموزی با ادامه این مسیر این تعداد از کانونها طی سال جاری افزایش مییابد و ۲۰هزار مدرسه در کشور هلالاحمری میشوند.
تولد دادرس در مدارس
تا اینجا فقط در مورد تولد کانونهای دانشآموزی در هلالاحمر و احیای دوباره آن پس از چند سال برایتان گفتیم، اما در ادامه میخواهیم شما را با فعالیتهای افتخارآمیز و شاخص دانشآموزان در این کانونها طی سال گذشته آشنا کنیم. طرح دادرس اینطور شروع شد؛ سازمان جوانان هلالاحمر با در نظر گرفتن اینکه بچهها بخشی از ساعات روز را در مدرسه بهسرمیبرند و ممکن است حادثهای در طول این ساعات رخ دهد، اجرای این طرح را ضروری و لازم دانست. دیدگاه دیگران این بود که اگر هم حادثهای در این ساعات رخ ندهد، هر یک از دانشآموزان با آموزشهای امدادونجاتی که از مربیان خود میگیرند، میتوانند پس از حادثه و قبل از رسیدن نیروهای امدادی، تسکینی بر درد خانواده خود و اطرافیانشان باشند. بهخاطر همین ضرورتها بود که طرح دادرس، خلاصه شده عبارت «دانشآموزان آماده در روزهای سخت» با امضای تفاهمنامهای میان معاونت تربیتبدنی و سلامت آموزشوپرورش با سازمان جوانان هلالاحمر در بهمنماه سال۹۱ در مدارس متولد شد. طبق این تفاهمنامه بچهها طی 8ساعت کلاس با مربیان خود با 8سرفصل شامل پناهگیری و تخلیه اضطراری در حوادث، ارزیابی و کنترل علایم حیاتی، تریاژ مقدمانی، حمل مصدوم، حمایت حیاتی پایه، پانسمان، بانداژ و آتلبندی، اطفای حریق و اسکان اضطراری آشنا میشدند. با اینکه دادرس نوپا بود اما با استقبال دانشآموزان و والدینشان از یک سو و معلمان و مدیران مدارس از سوی دیگر روبهرو شد. در اولینسال اجرای این طرح ۲هزار و ۶۵۴ مدرسه بهعنوان مجری طرح دادرس مشخص شدند و ۴هزار و ۶۳۴ معلم و مدیر مدرسه آموزشهای لازم برای اجرای این طرح را زیر نظر مربیان سازمان جوانان هلالاحمر گذراندند تا برای اجرای طرح دادرس آماده باشند.
آموزش امدادی به نیممیلیون دانشآموز
طرح دادرس از ابتدا با هدف افزایش سطح ایمنی و خطرپذیری در مدارس کشور و تربیت تیمهای دانشآموزی آماده برای مقابله با حوادث آغاز
به کار کرد و درسال تحصیلی ۹۳-۹۲ مجریان این طرح موفق شدند ۴۲۷ هزارو ۷۳۰ دانشآموز و ۱۲ هزارو ۶۰ مربی را آموزش دهند. همچنین ۸هزار و ۵۴۶ مدرسه در سال گذشته در طرح دادرس شرکت کردند. با یک حساب سر انگشتی میتوان گفت در یکسال گذشته حدود نیممیلیون دانشآموز از سراسر کشور آموزشهای امدادی را گذراندهاند تا بتوانند بهعنوان سرمایههای اجتماعی کشور که از سوی سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر تربیت شدهاند در روزهای سخت قبل از رسیدن نیروهای امدادی به خود و اطرافیانشان کمک کنند؛ بحق باید به معاونت دانشآموزی سازمان جوانان هلالاحمر خداقوتی گفت که مهمترین کار را برای نجات جان انسانها در مواقع بحران انجام دادند و همچنان برای ادامه اجرای آن کمر همت بستهاند.
وقتی دادرس به داد جوان خراسانی میرسد
جالب است بدانید که طی این یک سال؛ دادرس بچههای هلالاحمر نه در حادثه بلکه در یک اتفاق به داد خانوادهای رسید. یکی از دانشآموزان آموزشدیده در طرح دادرس در خراسان شمالی توانست جان برادر خود را از طریق همین آموزههای امدادی نجات دهد؛ نام او کیانوش کیانمنش است. او که دورههای آموزشی را در مدرسه خود گذرانده بود، هنگامی که متوجه شد لقمه غذا به دهان برادرش پریده و جانش در خطر است، کمک اولیه امدادی را برای کمک به برادر خود به کار گرفت و او را از مرگ نجات داد.
محلهای بدون دخانیات
امسال هم 7هزار دانشآموزان عضو کانونهای دانشآموزی هلالاحمر در هفته سلامت با اهدای گل به افراد سیگاری از آنان در خواست کردند تا کشیدن سیگار را کنار بگذارند.
…و اما سال آینده
سال آینده آماده باشید تا در مدارس خود به عضویت کانونهای دانشآموزی هلالاحمر دربیایید.