بديهي است فوايد سحرخيزي را نمي توان در يك مجموعه چند صفحه اي گنجاند يا آن را با نوشتار به ديگران چشاند. البته آنهایي كه سحرخيزي را به معني واقعي تجربه كرده و عملاًبه فوايد دنيوي و اخروي آن رسيدهاند بايد آن را براي ما عقبماندگان از قافله سحرخيزان تفسير كنند. پیامبر اکرم(ص) فرمود: « بُورِكَ لِأُمَّتِي فِي بُكُورِهَا يَوْمَ سَبْتِهَا وَ خَمِيسِهَا. ». آفرین بر امّت من بر سحر خیزی آنان.
فوايد دنيوي سحرخيزي:
1. فوايد اجتماعي:
الف) گشادهرویي: يكي از آثار بارز و مشخص سحرخيزي گشاده رویي و خوشرویي با اطرافيان است و وقتي انسان سحرخيز باشد از نظر روحي و جسمي در وضعيت طبيعي قرار ميگيرد كه اين موضوع ميتواند منشأ خوشرويي و اخلاق خوش با خانواده و اجتماع باشد و بديهي است چنين فردي مي تواند منشأ بركات و آثار مفيد در جامعه باشد.
ب) صبر و حوصله در مقابل مشكلات زندگي: يكي ديگر از آثار فردي و اجتماعي سحرخيزي، پيدا کردن صبر و حوصله در مقابل مشكلات روزمره است. فردي كه سحر خيز است از روح سالمتري برخوردار بوده و در نتيجه مقاومت او در برابر مشكلات زندگي نيز بيشترخواهد شد و لذا اين آثار بر جامعه نيز نمايان خواهد شد.
ج) آرامش روحي: فردي كه سحرخيزي را پيشه خود كند، هميشه از آرامش روحي مناسبي برخوردار خواهد بود به طوري كه چنين فردي هميشه داراي آرامش خاصي بوده و كمتر دچار اضطراب و مشكلات ناشي از خواب صبح مي شود. لذا اين آرامش روحي وي بر جامعه نيز تاثير گذار خواهد بود. خدای متعال مي فرمايد: « إِنَ ناشِئَةَ اللَّيْلِ هِيَ أَشَدُّ وَطْئاً وَ أَقْوَمُ قيلا». البته نماز شب ( دعا و ناله سحر ) بهترين شاهد اخلاص قلب و دعوي صدق ايمان است. ناشئه الليل همان عبادت پس از برخاستن از خواب است.
د) پيشرفت در كارها: فردي كه سحرخيز باشد وقت بيشتري براي رسيدگي به كارهايش پيدا خواهد كرد و بر همين اساس در كارهايش نظم و انضباط پيدا خواهد كرد و از نظر روحي هم
انبساط خاطر بيشتري خواهد داشت. لذا در كارها و برنامهها و اهداف خود نيز موفقتر خواهد بود و پيشرفت او در كارها موجبات پيشرفت امور اجتماعي را در جامعه به دنبال خواهد داشت.
2. فوايد اقتصادي:
الف) وسعت رزق و روزي؛ خدای متعال در این زمینه میفرماید: «وَ مِنْ آياتِهِ مَنامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَ النَّهارِ وَ ابْتِغاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ في ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُون». يكي از آيات حق اين است كه شب و روز به خواب رفته و ( بيدار مي شويد) و از فضل خداوند روزي طلب مي كنيد.
ب) شكوفایي اقتصادي:
وقتي افراد يك جامعه سحرخيز باشند، تلاش و كار و فعاليت در آن جامعه نيز به معني واقعي نمود پيدا خواهد كرد و لذا اقتصاد آن جامعه شكوفا خواهد شد.
3. فواید علمی:
الف) کسب علم و دانش فردی.
ب)پیشرفت در مسائل علمی.
4. سایر فواید(تاثیرات سحرخیزی بر جسم و اعضای بدن):
الف) زیبایی چهره و تناسباندام: انسانی که سحرخیز است علاوه بر ظرافت روحی و در نتیجه اثرات مفید آن بر پوست او چهرهای زیبا و روشن خواهد داشت و بهطورکلی دارای تناسباندام خواهد بود. همچنین فرد سحرخیز معمولا فرصت کافی برای عبادت خدا و انجام فرایض و مستحبات دینی ازجمله نماز را خواهد داشت، بدیهی است که آثار این عبادت در چهره او نمایان خواهد شد و از او انسانی زیبا رو خواهد ساخت.
ب)سلامت جسمی و روحی: خواب صبح میتواند انسان را به انواع بیماریهای جسمی و روحی مبتلا کند. اما افراد سحرخیز از بسیاری از بیماریهای جسمی و روحی ذکر شده در امان خواهند بود و بهطورکلی جسم و روح فرد سحرخیز از لطافت خاصی برخوردار است. پیامبر اکرم(ص) فرمود: «ركعتا الفجر خير من الدنيا و ما عليها». دو ركعت نماز صبح بيش از تمام دنيا و هرچه بر روي آن است ارزش دارد.
مرکز پاسخگویی به سوالات دینی