سناتورهای تندرو آمریکایی که ساز مخالفت با توافق هستهای با ایران را میزنند، روز گذشته در مقید کردن توافق هستهای ایران و گروه 1+5 را منوط به رأی سنا کردند. جمهوریخواهان سنای آمریکا اصرار داشتند تا توافق هستهای ایران و گروه 1+5 بهعنوان یک پیمان بینالمللی در سنا مورد بررسی قرار گیرد. چراکه براساس قوانین آمریکا سنا میتواند درخصوص پیمانهای بینالمللی نظر قطعی داشته باشد. اما سناتورهای آمریکا به درخواست جمهوریخواهان برای تبدیل توافق هستهای با ایران به یک قرارداد رأی منفی دادند. سناتورهای آمریکا روز سهشنبه درخواست جمهوریخواهان که ارایه یک توافق هستهای با ایران بهعنوان یک قرارداد به سنا را الزامی میکند، رد کردند. این متمم که پیشتر از سوی سناتور ران جانسون مطرح شده بود با 57 رأی منفی و 39 رأی مثبت از سوی مجلس سنا مورد مخالفت قرار گرفت. براساس این گزارش، این متمم در صورت تصویب، دولت آمریکا را ملزم میکرد که توافق هستهای با ایران را بهعنوان یک قرارداد به سنا ارایه دهد که در این صورت تصویب آن به دست سنا الزامآور بود.
کمیته روابط خارجی سنا به تازگی طرح سناتور باب کورکر و بن کاردین را به تصویب رساند که براساس آن، کنگره اجازه خواهد داشت تا 30 روز پس از حصول توافق هستهای میان ایران و گروه 1+5 آن را مورد بازبینی قرار دهد و در صورت نیاز قطعنامه مخالفتآمیز خود را صادر کند. همچنین باراک اوباما رئیسجمهوری آمریکا طی این 30 روز اجازه لغو تحریمهای کنگره علیه ایران را نخواهد داشت.جمهوریخواهان در تلاش هستند تا با اضافه کردن متممهایی به این طرح حصول یک توافق هستهای را سختتر کنند. اما سناتور کورکر پیش از آغاز رأیگیری درباره این متمم گفت که این کار ممکن است تبدیل مصوبه کمیته روابط خارجی به یک قانون را به خطر بیندازد. وی دراینباره گفت: این اقدام توانایی ما برای حق اظهارنظر درخصوص بزرگترین رویداد ژئوپولیتیک زمانمان را نابود میکند و در صورت تصویب این متمم ممکن است حتی نتوانیم نقشی در این میان داشته باشیم.کورکر همچنین اظهار کرد: من بسیار مایلم که توافق با ایران را به یک قرارداد تبدیل کنم اما این امر غیرواقعبینانه است. باراک اوباما پیش از این گفته بود در صورت تصویب قانونی که موجب تضعیف مذاکرات هستهای شود آن را وتو خواهد کرد.
وزیر امورخارجه آمریکا نیز روز گذشته در مصاحبهای با روزنامه بستون گلاب، با انتقاد از تلاش کنگره برای مانعتراشی در مذاکرات هستهای گفت: اگر کنگره توافق را نابود کند هیچ کشوری تحریمها را اجرا نخواهد کرد. جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: اگر روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس که همگیشان برنامه هستهای دارند، این توافق را بپذیرند و کارشناسان آنها بگویند این یک توافق خوب است اما کنگره به دلایل سیاسی بخواهد این توافق را رد کند، آنها کناره گیری خواهند کرد. وزیر امور خارجه آمریکا ادامه داد: اگر آنها از مذاکرات کنار بروند، پایان رژیم تحریمهای بینالمللی علیه ایران خواهد بود.
جان کری تصریح کرد: در این صورت هیچ تحریمی وجود نخواهد داشت چون هیچ یک از این کشورها حاضر نخواهند بود در صورتی که ما یک توافق قابل قبول داشتهایم، تحریمی را اجرا کنند اما تنها کنگره است که مخالفت میکند. وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت: در چنین شرایطی آمریکا دیگر قادر نخواهد بود تا کشورهای عضو گروه 1+5 را برای ادامه چنین تلاشی کنار یکدیگر نگه دارد.
وی در این گفتوگو که روز یکشنبه انجام شد و متن آن بامداد روز چهارشنبه منتشر شده است، درباره احتمال مخالفت کنگره با توافق هستهای گفت: گزینههای پیش روی آمریکا این نیست که میان این بسته و یک توافق حتی سختتر یکی را انتخاب کند بلکه انتخاب آمریکا بین یک توافق یا عدم توافق خواهد بود. کری درباره پیشبینیاش از زمان باقیمانده تا ضربالاجل 30 ژوئن، گفت: بهطور قطع جزییاتی که باید تا پایان ماه ژوئن تعیین شوند از اهمیت بسیاری برخوردارند.
وزیر امورخارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره تناقض میان متنهای منتشر شده از سوی ایران و آمریکا درخصوص چارچوب تفاهم به دست آمده در لوزان سويیس گفت که زیاد نسبت به این مسأله نگران نیستیم چون اگر ما بر این باور باشیم که آنچه توافق کردیم آنچه که باید انجام بدهیم، نیست بنابراین توافقی را امضا نمیکنیم. وی افزود: ما 25سال که زمانی بسیار طولانی است بازرسیهای روزانه از چرخه کامل سوخت آنها را به دست آوردهایم. تمام اورانیوم آنها از معدن تا کیک زرد، تا گاز، تا سانتریفیوژ و تا پسماند. وزیر امور خارجه آمریکا درباره ایده افزایش فشار تحریمها بر ایران گفت: تمام آنچه که من از نتانیاهو نخستوزیر اسراییل و اعضای جمهوریخواه کنگره و سنا شنیدهام این است که تحریمها را افزایش دهید و آنها را به زانو در آورید اما چنین چیزی اتفاق نخواهد افتاد.