واکنش کاخسفید به انتقادات
جورج بوش از سیاستخارجی اوباما
دبیرمطبوعاتی کاخ سفید با انتقاد از «جورج دابلیو بوش»، رئیسجمهوری سابق آمریکا اظهار داشت: القاعده و داعش پیش از حمله واشنگتن به عراق در سال 2003 در این کشور حضور نداشتند. «جاش ارنست»، سخنگوی کاخسفید در این خصوص گفت: «شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهد القاعده و داعش در عراق با یکدیگر ارتباط دارند. حقیقت آن است که القاعده پیش از تصمیم جورج بوش برای هزینه بخش اعظم ذخایر نظامی آمریکا در عراق، در این کشور عربی حضور نداشت، این یک حقیقت تاریخی است». این اظهارات در واکنش به انتقاد بوش از سیاست خارجه باراک اوباما بیان شد. رئیسجمهوری سابق آمریکا در جلسه غیرعلنی با کمککنندگان یهودی اظهار داشت: اوباما درسال 2011 زودتر از موعد، نیروهای آمریکایی را از عراق خارج و راه را برای داعش هموار کرد. بوش همچنین از اوباما خواست پس از توافق هستهای احتمالی با جمهوری اسلامی، تحریمهای ضد ایرانی را لغو نکند. کاخ سفید نیز به انتقادات بوش واکنش نشان داد و ارنست در این زمینه گفت: «تفاوت دیدگاه و فلسفه بوش در زمینه سیاست خارجه، امری شناخته شده است، و به عقیده بسیاری از مردم همین تفاوت دلیل اصلی آن است که اکنون باراک اوباما ریاستجمهوری آمریکا را برعهده دارد».
پوتین مدعی شد:
ضرر 160میلیارد دلاری روسیه
به دنبال تحریمهای غرب
رئیسجمهوري روسیه اعلام کرد، تحریمهایی که غرب علیه مسکو اعمال کرده تاکنون برای این کشور حدود 160میلیارد دلار هزینه داشته است. به گزارش ایسنا، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در نشستی با قانونگذاران در سنتپترزبورگ دراینباره گفت، با وجود کاهش قیمت جهانی نفت از 100 به 50 دلار برای هر بشکه و اقدامات «نیمه شرکای» اروپایی روسیه برای محدودکردن دسترسی بانکهای روسیه به سرویسهای مالی، شرکتهای روس به خوبی از پس پرداخت بدهیها برآمدند. پوتین در ادامه با اشاره به تلاشهای خارجی برای تضعیف کشورش اظهار کرد: به نظر میرسد برخی روی یک فروپاشی حساب کردهاند. اما هیچ فروپاشیای در پیش نیست. درحقیقت اقتصاد روسیه بر این مواضع پوشالی به سادگی غلبه کرده است. رئیسجمهوری روسیه همچنین اذعان کرد، عوامل داخلی مانند عوامل خارجی موجب افول اخیر وضع اقتصادی در کشور ما شد. کاهش قیمت فرآوردههای اصلی همچنین بر ارزش روبل روسیه تأثیر گذاشت چراکه بانک مرکزی روسیه مجبور به تغییر قیمت نرخ شناور ارز خود شد.
امیدواری نخستوزیر یونان درخصوص توافق با وامدهندگان بینالمللی
آلکسی سیپراس، نخستوزیر یونان از احتمال توافق با وامدهندگان بینالمللی بر سر بدهیهای این کشور تا اوایل ماه می خبر داد. به گزارش پرستیوی، سیپراس در گفت و گو با یک شبکه تلویزیونی یونانی گفت: «هدف ما این است درصورت امکان این هفته و یا حداکثر تا هفته آتی به یک توافق اولیه دست یابیم، و فکر میکنم به این روند نزدیک شدهایم». سیپراس در عین حال هشدار داد در صورتی که دولت وی از جانب وامدهندگان بینالمللی برای پذیرفتن توافق با آنها که با برنامههای انتخابی وی مغایر است داشته باشد، تحت فشار قرار گیرد، این مسأله را به همهپرسی خواهد گذاشت. وی گفت: «اگر مجبور باشم قراردادی را فراتر از حوزه اختیاراتم امضا کنم و چاره دیگری نداشته باشم، مردم دراینباره تصمیم خواهند گرفت». کشور بدهی زده یونان درحال مذاکره با صندوق بینالمللی پول و بانک مرکزی اروپا با هدف دریافت آخرین کمک مالی خود به ارزش 7میلیارد و 200میلیون دلار است تا از کسری بدهی آتن و خروج احتمالی یونان از اتحادیه اروپا جلوگیری کند. براساس نظرسنجی اخیر یک روزنامه یونانی، 72درصد از مردم یونان از توافق با وامدهندگان بینالمللی حمایت میکنند.
انتشار دستورالعمل دفاعی
مشترک آمریکا-ژاپن
ژاپن و آمریکا دستورالعملهای جدید همکاریهای دفاعی خود را منتشر کردند؛ برنامهای که بیانگر تمایل ژاپن به ایفای نقش بینالمللی پررنگتر همزمان با رشد قدرت چین و افزایش نگرانیها درباره برنامه اتمی کرهشمالی است. به گزارش ایسنا، این دستورالعمل جدید اجازه همکاریهای جهانی نظامی ازجمله دفاع در برابر موشکهای بالستیک، حملات فضایی و سایبری و همچنین امنیت دریایی را میدهد. این دستورالعملها در پی تصمیم سال گذشته کابینه دولت ژاپن برای بازنگری قانون اساسی این کشور پس از جنگ جهانی در نظر گرفته شد. همچنین مقامات واشنگتن در گفتوگو با سران ژاپنی بر تعهد قاطعانه خود در حمایت از توکیو در تمام زمینهها ازجمله درگیری با چین تأکید کردند. انتظار میرود این دستورالعملهای دفاعی جدید موجب افزایش همکاری آمریکا-ژاپن در دریای چین جنوبی شود؛ جایی که چین و سایر کشورهای منطقه درباره مالکیت بخشهایی از آن ادعایی را مطرح میکنند.