شهروند| در روزی که با رأی نمایندگان مجلس اعضای شوراهای شهر از نامزدی برای انتخابات مجلس محروم شدند نمایندگان مجلس خود را از تأیید صلاحیت توسط شورای نگهبان مستثنی کردند و تصویب شد که مگر در شرایط خاص صلاحیت نمایندگان نه احراز که استمرار مییابد.
نمایندگان در نشست علنی روز گذشته مجلس و در جریان رسیدگی به جزییات طرح الحاق یک جزء به ماده 29 قانون انتخابات مجلس، با 145 رأی موافق، 5 رأی مخالف و 6 رأی ممتنع از مجموع 213 نماینده حاضر در صحن با اصل ماده واحده این طرح موافقت کردند. به موجب مصوبه مجلس، «اعضای شوراهای اسلامی شهرها» از داوطلب شدن در حوزههای انتخابیه سراسر کشور محرومند مگر اینکه حداقل شش ماه قبل از ثبتنام از سمت خود استعفا نموده و به هیچوجه در آن پست شاغل نباشند. هرچند باید گفت پیش از این عضویت در شورای شهر شغل محسوب نمیشد اما با این مصوبه مجلس، از این پس این عضویت شغل محسوب میشود. نمایندگان همچنین مقرر کردند رؤسای اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی و رؤسای اتاقهای اصناف و تعاون در استان و نیز مجریان شبکههای استانی صداوسیما از داوطلب شدن در حوزههای انتخابیه قلمرو مأموریت خود محرومند مگر اینکه سه ماه قبل از ثبتنام از سمت خود استعفا نموده و به هیچ وجه در آن پست شاغل نباشند.
در ادامه بررسی این مصوبه حسینعلی امیری سخنگوی وزارت کشور ضمن مخالفت با این طرح گفت: طرح مذکور منجر به محدودیتهای زیادی در قانون انتخابات میشود و همین امر مشکلاتی را در این زمینه پدید میآورد امروزه تغییرات مکرری در قانون انتخابات ایجاد شده که به صلاح نیست. از سویی دیگر به نظر میرسد این طرح با سیاستهای کلی نظام مغایرت داشته باشد همچنین عضویت در شورای شهر شغل نیست و نباید کاندیدا شدن اعضای شورا در انتخابات مجلس محدود شود. محمد جواد کولیوند عضوکمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی اما در پاسخ به این اظهارات سخنگوی وزارت کشور ضمن یادآوری موضوع مخالفتها با حضور همزمان حسین رضازاده در شورای شهر تهران و فدراسیون وزنهبرداری گفت: اعضای شورا میتوانند با استعفای خود بهعنوان کاندیدای مجلس معرفی شوند از سویی دیگر اینکه گفته میشود شورا شغل نیست ناصحیح است، اگر شغل نبود پس چرا به آقای حسینرضازاده اعلام شد که اگر تمایل برای حضور در فدراسیون را دارد باید از شورا استعفا دهد. اعضای شورا حقوق دریافت میکنند و کار آنها شغل محسوب میشوند لذا باید برای کاندیداتوری انتخابات مجلس ازسمت خود استعفا دهند.
در ادامه نشست روز گذشته مجلس و رسیدگی به طرح دوفوریتی الحاق یک جزء به ماده 29 قانون انتخابات محمدرضا پورابراهیمی پیشنهاد تبصره الحاقی به ماده 52 قانون انتخابات مجلس را مطرح کرد که براساس آن در صورت ثبتنام نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی برای دوره بعد صلاحیت آنان برای نمایندگی مجلس استمرار مییابد، مگر آنکه شورای نگهبان در جلسه رسمی خود تا 15 روز قبل از شروع تبلیغات انتخاباتی به استناد اسناد و مدارک معتبر عدم احراز را اعلام کند و بر این اساس سایر عوامل اجرایی نظارتی حق اظهارنظر در خصوص صلاحیت افراد مذکور را ندارند. همچنین براساس تبصره ذیل این موضوع، موارد مربوط به تخلفات افراد مذکور در زمان شروع تا انتهای تبلیغات که به تشخیص شورای نگهبان منجر به ابطال یا عدم احراز صلاحیت افراد مذکور میشود از این قاعده مستثنی است. به گزارش خانه ملت نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در اخطار به این طرح گفت: اینکه قرار باشد کسی کاندیدا شده و باید تأیید صلاحیت شود، امری بدیهی است اما در این پیشنهاد نمایندگان تأیید صلاحیت نمیشوند. از سوی دیگر فرماندهان ارشد نظام، نیروهای مسلح، مقام عالی نظام و مقامات اطلاعاتی کشور یا رؤسای دانشگاهها که از شورایعالی انقلاب فرهنگی حکم گرفتهاند باید استعلام شوند، اما نمایندگان مجلس مستثنی شدهاند. او به نمایندگان خاطرنشان کرد: ما نباید به خاطر خودمان قانون بنویسیم و باید کاری کنیم تا مردم نسبت به مجلس قضاوت خوبی داشته باشند؛ این پیشنهاد با اصول دیگر قانون اساسی بهویژه اصول اختیارات شورای نگهبان مغایرت دارد. هرچند محمدرضا باهنر ریاست جلسه اخطار قاضیپور را وارد دانست و آن را به رأی گذاشت اما نمایندگان با این اخطار مخالفت کردند تا درنهایت این مصوبه مجلس با 125 رأی موافق، 54 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 214 نماینده حاضر مورد موافقت مجلس قرار بگیرد. پیش از این و در آستانه انتخابات مجلس هفتم شورای نگهبان با رد صلاحیت 80 نماینده مجلس ششم اعتراضات گستردهای را میان نمایندگان مجلس برانگیخت به گونهای که در اعتراض 140 نماینده در راهروهای مجلس تحصن کردند. نمایندگان همچنین روز گذشته دستگاههای اجرایی را موظف کردند تا برای انتصاب افراد به مشاغل حساس از وزارت اطلاعات استعلام بگیرند.