همانطور که پیشبینی میشد، نخستین دور از مذاکرات ایران و گروه 1+5 که در وین برگزار شد، با دشواریها و پیچیدگیهایی همراه شد. دشواریهایی که مذاکرهکننده ارشد ایرانی دلیلش را «گستردگی ابعاد تحریمها» عنوان کرد.
عباس عراقچی پس از پایان نشست معاونان وزیرخارجه ایران و گروه 1+5 در وین در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما افزود: با توجه به سوء تفاهماتی که در این مدت پیش آمده بود، اظهارات ضد و نقیضی که از سوی طرف مقابل وجود داشت، اصرار ما این بود که باید حتما یک تصویر روشنی در این خصوص وجود داشته باشد، درخصوص بحث تحریمها و لذا محور اصلی کار ما این بار تحریمها بود و از بحث تحریمها کار نگارش را شروع کردیم. وی با بیان اینکه مذاکرات خوب و مفیدی داشتیم گفت: البته کار سختی است و خیلی آهسته به پیش خواهیم رفت.
معاون وزیر خارجه و عضو ارشد مذاکرهکننده هستهای کشورمان گفت: موضع ما کاملا مشخص است، توافقاتی که در ادوار گذشته به دست آمده و در جلسه لوزان در قالب یک بیانیه مشترک منتشر شده کاملا روشن است.وی افزود: همه تحریمهای اقتصادی و مالی در روز اجرای توافق باید لغو شود و برهمین اساس هم توافق صورت گرفته است و تلاش خواهیم کرد تا آن را مکتوب کنیم. عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان گفت: البته مکتوب کردن با توجه به ابعاد بسیار مختلفی که بحث تحریمها دارند، خیلی پیچیده و گسترده است.
وی افزود: در یک جمله میتوان گفت که باید همه تحریمهای اقتصادی برداشته شود، ولی با توجه به انواع و اقسام تحریمهایی که وجود دارد و زوایای بسیار مختلف آنها، کار سختی است. وی گفت: با توجه به اینکه برخی به شورای امنیت مربوط میشود و برخی هم به آمریکا و برخی هم به اروپا و تحریمهای یک جانبهای که گذاشتهاند و ابعاد مختلفی که دارد، نگارش آن به این آسانی هم نیست ولی ما کار را شروع کردیم و امیدوار هستیم که در وقت مقتضی بتوانیم به پایان برسانیم.
عضو ارشد مذاکرهکننده هستهای کشورمان گفت: تلاش ما آن است که فضای مذاکرات را یک فضای سازنده نگه داریم و به اظهارات و بیاناتی که مخاطبان داخلی از سوی طرف مقابل بیان میکنند و با توجه به مشکلاتی که بعضی کشورها در داخل خود دارند، توجه نکنیم و مذاکرات را در مسیر صحیح خود و با توجه به چارچوبها و راهحلهایی که در لوزان به دست آمده، ادامه دهیم. عراقچی افزود: آن راهحلهایی که ما در لوزان داریم، راهحلهایی است که در طول تقریبا 20 روز گذشته در صحبتها و مصاحبههای وزیر خارجه، دکتر صالحی و همچنین بنده داشتیم، کاملا باز شده و به اطلاع مردم رسیده است و در همان چارچوب سعی میکنیم که موارد را مکتوب کنیم و به یک متن توافق برسیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بیشتر وقت مذاکرهکنندگان در این دور از مذاکرات به موضوع متن نگارش اختصاص داشته است یا موضوع تحریمها گفت: این دو به هم مرتبط است و به هرحال موضوع تحریمها تنها موضوع ما در این دور از مذاکرات بود و مقداری هم وارد کار نگارش شدیم ولی این کار سخت، پیچیده و طولانی است. عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان درباره دور بعدی مذاکرات گفت: دور بعدی مذاکرات در حاشیه اجلاس بازنگری «ان.پی.تی» هفته آینده در نیویورک برگزار میشود به این ترتیب فرصت را خیلی از دست نمیدهیم و هفته آینده ادامه مذاکرات در نیویورک است.
عراقچی افزود: با توجه به اینکه همه کارشناسان فنی و کارشناسان خلع سلاح جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورها در اجلاس نیویورک حضور دارند، تصمیم گرفتیم که از این فرصت استفاده کنیم و درحاشیه آن اجلاس کار نگارش را هم در سطح معاونان و هم در سطح کارشناسی ادامه دهیم. وی با اشاره به اینکه در سطح وزرا در نیویورک ملاقاتهای دوجانبه صورت خواهد گرفت، گفت: وزیرخارجه آمریکا در این اجلاس شرکت میکند و برنامهای برای دیدار دوجانبه در حاشیه این اجلاس در رابطه با بحث هستهای تنظیم شده است و خانم فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در نیویورک حضور دارد و برنامه ملاقاتی برای دیدار با وی تنظیم شده است و اگر وزرای دیگر هم به نیویورک بیایند ملاقاتهای دوجانبه خواهیم داشت.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه تنها مقام عضو گروه 1+5 بود که درخصوص مذاکرات وین سخن گفت. او در سخنانی گفت که برخی پیشرفتها در مسأله لغو تحریمهای ایران در گفتگوهای میان ایران و گروه 1+5 صورت گرفته اما برخی مسائل کماکان حلنشده باقی مانده است. ریابکوف گفت: «به پیشرفتهای خاصی درباره این موضع دست یافتیم اما تاکنون هیچ توافق کامل و نهایی درباره این جنبه از موافقتنامه نهایی درباره میزان و ترتیب تعلیق یا لغو تحریمها حاصل نشده است و کار درباره آن ادامه دارد.»