گروه هلال| افراد بسیاری سالانه در دنیا قربانی حوادث طبیعی و غیرطبیعی میشوند. این درحالی است که میزان آگاهی و آمادگی سازمانها و نگرش امدادگران میتواند باعث کاهش بسیاری از این حوادث احتمالی شود. به همین منظور نهادهای دولتی و غیردولتی کشورهای مختلف به دنبال ارتقاي سطح دانش تخصصی حوزه مربوط به بحران و امدادونجات هستند. سازمان امدادونجات جمعیت هلالاحمر کشور ما نیز به همین دلیل در ساختار سازمانی خود معاونتی تحت عنوان برنامهریزی و آموزشهای تخصصی با هدف ارایه آموزشهای تخصصی و افزایش توان عملياتي تشکیل داده است. گروه هلال روزنامه «شهروند» با نگاه به عملکرد این معاونت درسال گذشته و آگاهی از برنامههای آتی با «سعید متانی» معاون برنامهریزی و آموزشهای تخصصی این سازمان گفت و گویی داشته؛ متانی در این گفت و گو از برگزاری دورههای مختلف بینالمللی درسال جاری در سازمان امداد و نجات خبر میدهد. آنچه در ادامه میآید، شرح این گفتوگو است.
*برای شروع از برنامههایتان درسال 94 بگویید.
برنامههای ما درسال 94 مشخص شده است و باید به مرحله تصویب و پرداخت اعتبارات برسد. آموزشهایی با رویکرد مختلف توانافزایی، مهارتی و برنامههای بازآموزی متعدد که به صورت استانی، کشوری، بینالمللی مدنظر قرار گرفته شده در طولسال برگزار خواهد شد.
*در بین این برنامهها دورههای بینالمللی هم وجود دارد؟
بله، یکی از برنامههایی که بر اجرای آن تأکید داریم آموزشهای بینالمللی است. خبری هم که در همین رابطه داریم این است که با همکاری سازمان امدادونجات، معاونت امور بینالملل جمعیت هلالاحمر و موسسه علمی کاربردی هلال یکی از همین دورهها در خردادماه برگزار میشود.
*توضیحات بیشتری در مورد این دوره ارایه میدهید؟
این دوره تحت عنوان «ارزیابی هماهنگی و ارزیابی عملکرد امدادونجات» برگزار میشود و شرکتکنندگان آن از دانش مربیان داخلی و خارجی استفاده میکنند؛ مربیان غیربومی با هماهنگی معاونت امور بینالملل در این دوره حاضر میشوند. افراد شرکتکننده هم کسانی هستند که در نهاد اجرایی امدادونجات فعالیت میکنند. روسای ادارات عملیات و معاونان امدادونجات هم ازجمله شرکتکنندگان هستند.
*به این ترتیب باید منتظر دورههای تخصصی سازمان امداد و نجات هم باشیم...
بله، قطعا؛ در برنامههای سال 94 در بخش امدادگری هستهای دورههای آموزشی خواهیم داشت. دورههای آموزش تیمهای واکنش سریع هم از دیگر دورههایی است که درسال 94 مدنظر قرار دادهایم. این مطلب را هم بگویم که تمام اینها منوط به مسأله اعتبارات و بودجه است؛ در صورت اجرایی شدن تخصیص اعتبارات این دورهها در طول سال برگزار خواهد شد. دورههای متعدد آموزشی دیگری هم خواهیم داشت که اخبار آنها را پس از دریافت اعتبارات اعلام خواهیم کرد.
*دانشگاه میتواند نقش مهمی در ارتقای دانش در یک سازمان داشته باشد؛ همکاری شما در سالجاری با دانشگاهها چگونه است؟
بله؛ ما هم این مسأله را باور داریم که استفاده از ظرفیت علمی دانشگاهها میتواند در ارتقاي بحث امداد و نجات نقش بسزایی داشته باشد. در اینخصوص یک تفاهمنامه با دانشکده پیراپزشکی دانشگاه تهران درحال تدوین است؛ در این تفاهمنامه بحث آموزش پیش بیمارستانی و کمکهای اولیه فوریتی پزشکی مهمترین مباحثی است که مدنظر قرار گرفته شده است.
*در پایان بفرمایید که چه طرحهایی درسال گذشته برگزار شد؟
دورههای مختلف مهارتی، توانافزایی، بازآموزی و دورههای آموزشی امدادونجات ازجمله دورههایی است که درسال 93 برگزار شد. از دیگر برنامههای اجرا شده هم میتوان به مانورهای تخصصی در شرایط واقعی و شركت در نمايشگاههاي مختلف اشاره کرد.