شماره ۵۴۹ | ۱۳۹۴ يکشنبه ۶ ارديبهشت
صفحه را ببند
جایزه عکاسی شید بدون منتخب به کار خود پایان داد
تنها جایزه عکاسیِ مستقل ایران؛ بی‌حامی مانده است

 شهروند| پنجمین دوره جایزه مستقل عکاسی مستند اجتماعی «شید» درحالی‌که هیأت داوران آن، هیچ مجموعه‌ای را به ‌عنوان برنده تندیس «شید» معرفی نکرد، به پایان رسید. درحالی‌که این هراس وجود داشت که به علتِ مشکلاتِ مالی این جایزه برگزار نشود؛ اما عکاسانِ مستقلِ ایرانی تلاش کردند با هر زحمتی که هست، این رخداد را به پنجمین دوره‌اش برسانند. جمعه‌شب از محمودرضا بهمن‌پور و همچنین مریم زندی تقدیر شد؛ هر دو به خاطر انتشارِ کتابِ «انقلابِ 57». مریم زندی اما پس از دریافتِ جایزه از دغدغه‌هایش به‌عنوان یک زن عکاس گفت: «خوشحالم برای بار دوم دارم این جایزه را دریافت می‌کنم. «شید» پنج‌سال است که فعالیتش را شروع کرده و این دومین‌بار است که جایزه «جریان‌سازی و تأثیرگذاری» این رویداد به من تعلق می‌گیرد. به‌هرحال جایزه همیشه آدم را خوشحال و دلگرم می‌کند، ولی این جایزه برای من یک مقدار مهم‌تر از یک جایزه معمولی است. در جامعه مردانه و مبتنی بر روابط ما، کار‌ کردن و مستقل بودن خیلی مشکل است، به‌خصوص برای یک زن و به‌خصوص در حرفه‌ای مثل عکاسی. خوشحالم که آقای نوروزی و همکاران‌شان مستقل و محکم و به دور از تنگ نظری‌ها، حرکتی را شروع کردند که امیدوارم بتوانند همین‌طور آن را ادامه بدهند و مستقل بمانند و تأثیرگذار و جریان‌ساز باشند؛ اما آن چیزی که این جایزه را برای من مهم می‌کند این است که برای من حکم این را دارد که بعد از 40‌سال کار عکاسی، هنوز در قلب عکاسی کشورم هستم و تأثیرگذار و جریان‌ساز و این برای من غرورآفرین و بسیار خوشحال‌کننده است.»
در این مراسم، بهروز مهری - عضو شورای سیاست‌گذاری این جایزه عکاسی – از تغییرات در روندِ داوری گفت: «تغییرات امسال در روند داوری و برگزاری جایزه تأثیر خوبی داشت. انتخاب پنج داور ایرانی از شاخه‌های مختلف عکاسی مستند و داوری در دو مرحله با حضور همه آنها موجب بحث‌های بیشتر درباره عکس‌های رسیده شد که چالش بسیار خوبی بین داوران ایجاد کرد. تصمیم شورا مبنی بر گرفتن هزینه برای شرکت در جایزه، از مهم‌ترین تغییراتی بود که برای ادامه زندگی جایزه «شید» لازم دیدیم. جایزه‌ای که امسال را بدون حضور هیچ حامی مالی‌ای برگزار کرد. در ابتدا بیم شرکت عکاسان کمتر را داشتیم، اما حضور پررنگ عکاسان که حتی از دوره پیش نیز بیشتر بود، ما را شگفت‌زده کرد و انرژی بیشتری برای ادامه راه به ما داد. اگرچه کل مبلغ شرکت در جایزه شاید فقط یک‌چهارم هزینه‌ها را جبران کند، اما شروع خوبی بود برای روی پا ماندن یک حرکت مستقل. تغییر دیگر امسال حذف دبیر بود که در دوره‌های گذشته، وظیفه انتخاب داوران، هماهنگی‌های لازم و مشورت با دبیر اجرایی را داشت که این وظیفه را شورای سیاست‌گذاری برعهده گرفت.»
به گفته مهری، جایزه «شید» در راستای مبانی و تعریف عکاسی مستند اجتماعی پیش می‌رود و اگر در سال‌های گذشته داستان‌های عکس تلخ از جامعه ما برنده جایزه شده‌اند به‌دلیل تشخیص گروه داوری در بهتر بودن آن مجموعه نسبت به سایر عکس‌ها بوده است. عکاسی مستند اجتماعی طبق تعریف آکادمیک آن، شرایط زندگی انسان‌ها را به تصویر می‌کشد. در این میان اگر داستان عکسی با موضوعی ملایم و حتی شاد نیز تمام نکات درست و حرفه‌ای برای داستان‌گویی در عکاسی مستند را داشته باشد و توجه داوران را از نظر کیفی به خود جلب کند، می‌تواند برنده این جایزه باشد. او با یادآوری این‌که «شید» یک جایزه مستقل است و برای برگزاری آن به پول نیاز است، ادامه داد: «شورای سیاست‌گذاری به چند شرکت و موسسه برای حمایت مالی «شید» درخواست رسمی داد؛ اما هیچ پاسخی نشنید حتی به خود زحمت نه گفتن را هم ندادند. شرکت‌ها و فروشگاه‌هایی که درآمدشان از همین عکاسان است حتی حاضر نشدند ‌درصد بسیار کوچکی را برای یک کار فرهنگی اختصاص دهند. در همه جای دنیا رسم بر این است که از حرکت‌های مستقل فرهنگی حمایت شود و شرکت‌های کوچک و بزرگ همیشه ‌درصد کوچکی از درآمد خود را صرف این هدف می‌کنند که امیدواریم در ایران نیز این شرکت‌ها با جایزه شید و حرکت‌های مستقل همکاری بیشتری داشته باشند.»
در ادامه، داوودی با بیان این‌که یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌هایی که برعهده جایزه «شید» است، شناخت مشکلات اجتماع به کمک عکاسی مستند و احیانا پیدا‌ کردن راه‌هایی برای کمک به این مشکلات است، گفت: «دو مجموعه از عکس‌های راه‌یافته به نمایشگاه امسال، درباره مبتلایان به اختلال اوتیسم بود.»  در بخش دیگری از این مراسم، جایزه «عکس‌آنلاین» که به جریان‌هایی که بر عکاسی ایران تأثیر گذاشتند و باعث ارتقاي این هنر شده‌اند، تعلق می‌گیرد، توسط سیف‌الله صمدیان به محمودرضا بهمن‌پور-مدیر «موسسه چاپ و نشر نظر» - اهدا شد.
سپس کلیپی از کتاب «انقلاب 57» مریم زندی پخش شد و پس از آن، نشان عکس‌آنلاین توسط فرزانه خادمیان به مریم زندی به خاطر انتشار این کتاب اهدا شد.  سپس صادق سوری، حمیدرضا دستجردی، عرفان کوچاری، مهدی مرادپور، محمدجواد مکتبی، محمدرضا سلطانی و جاوید تفضلی به‌عنوان کاندیداهای دریافت جایزه عکس «شید» روی سن رفتند و با حضور مهدی وثوق‌نیا، پیمان هوشمندزاده و بهروز مهری به آنها هدایایی اهدا شد.
در پایان این مراسم، پیمان هوشمندزاده بیانیه هیأت داوران را خواند.


تعداد بازدید :  199