علی کائیدی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی
در گذشته بهخاطر مشکلات بخش درمان، هزینههای درمان بسیار بالا بود و مردم نمیتوانستند هزینههای درمانشان را تأمین کنند، در نتیجه باید طرح تحول نظام سلامت اجرا میشد.
در همین راستا هم مجلس شورای اسلامی با همکاری دولت مصوب کرد تا یکدرصد از مالیات بر ارزش افزوده که معادل 3هزار و 500میلیارد تومان همراه با 10درصد از درآمد هدفمندی یارانهها به طرح تحول نظام سلامت اختصاص داده شود، البته این برای بودجهسال 93 بود. با همین حمایتهای مالی هم طرح تحول
نظام سلامت از پانزدهم اردیبهشتماه اجرا شد. حالا در میان مردم یک نگاه رضایتمندانه از خدمات درمانی بیمارستانها و بستری شدن بیماران ایجاد شده است. دلیل اصلی آن هم این است که مردم در گذشته در همین بخش هزینههای سرسامآوری را پرداخت میکردند، بهویژه بیماران صعبالعلاج و مبتلا به سرطان که بیشترین فشار از نظر گرانی داروها و خدمات درمانی و دردسترس نبودن داروها به آنها وارد میشد. حالا ولی آرامشی ایجاد شده که بخش اصلی آن مربوط به آرام شدن بازار داروهاست. نکته قابل توجه اما این است که طرح تحول نظام سلامت نباید تنها به درمان محدود شود، بهداشت، درمان و آموزش باید در کنار هم دنبال شود، اگر فقط به درمان توجه شود و از بهداشت و آموزش غافل شد، نمیشود مشکلات اساسی نظام سلامت را برطرف کرد. به همین خاطر ما باید کاری کنیم تا از بیمار شدن افراد جلوگیری کنیم، سیستم سلامت را ارتقا دهیم، پیشگیری را گسترده کنیم، خانههای بهداشت را افزایش دهیم و سیستم سرپایی را تقویت کنیم. البته وزارت بهداشت با این طرح، اقدامات زیادی انجام داد و اول از همه هم به درمان پرداخت، چرا که نمیشود در مدت زمان کم، همه این بخشها را تقویت کرد. اما میشود تا 10سال آینده کاری کرد که هزینههای درمانی کم شود و در کنار آن بتوان به بخشهای دیگر سلامت یعنی، بهداشت، آموزش و ... توجه کرد. البته نمیشود زحمتهای مجلس، دولت و وزارت بهداشت را بهخاطر اجرای طرح تحول نظام سلامت، نادیده گرفت، اما نباید به همین بخش منتهی شود، این تازه شروع کار است و باید گسترده شود.