فَستفود یا غذای سریع عنوانی است برای غذاهایی که به سرعت طبخ و آماده میشوند. انواع ساندویچ بهویژه همبرگر از فستفودهای رایج هستند. فستفود در مورد غذاهای خانگی به کار نمیرود. بلکه بیشتر اشاره به غذاهایی میکند که در رستورانها تهیه میشوند. مک دونالد و کیافسی از رستورانهای مشهوری هستند که در سراسر دنیا غذای سریع ارایه میدهند. یک غذای سریع در خیلی از کشورها شامل یک ساندویچ (همبرگر، مرغ و مانند آن)، سیب زمینی سرخ کرده و یک نوشابه گازدار است. قیمت مواد غذایی در رستورانهای فست فود ارزانتر از سایر رستورانها است.
«فست فود(fast food)» یا «غذای حاضری» غذایی است که از رستورانهای فستفود تهیه میشود. انواع ساندویچ، همبرگر، چیزبرگر و دیگر انواع برگرها، ماهی و میگوی سوخاری، هاتداگ، فیله استیک گوشت یا مرغ، سیبزمینی سرخکرده، مرغسوخاری، ناگتمرغ، تاکو (نوعی غذای مکزیکی)، انواع پیتزا و انواع سالاد در فهرست غذای رستورانهای فستفود به چشم میخورد. در این رستورانها، غذای از پیش آماده را در مدت کوتاهی بعد از سفارش، به مشتری تحویل میدهند. خیلی از این رستورانها، رستورانهای واقعی نیستند، چون جایی برای نشستن و غذا خوردن ندارند. از این نظر بیشتر شبیه یک فروشگاه عرضه مواد غذایی هستند. خیلی از رستورانهای فست فود بخشی از یک سازمان زنجیرهای هستند. از آنجایی که راهاندازی فروشگاههای فستفود نیاز به امکانات چندانی ندارد و فضای بزرگی هم نمیخواهد، نمونههای شخصی و مستقل آن، مخصوصا در کشورهای درحال توسعه مثل کشور خودمان، رو به افزایش است. در مقابله با موج حملاتی که علیه صنعت فست فود صورت میگیرد، صاحبان این صنعت پُرسود خیلی سعی کردهاند تا عبارت فستفود (fast food) را از ذهن مردم پاک کنند و به جای آن عبارت «رستورانهای خدمات فوری» را جا بیندازند، اما مردم در سرتاسر دنیا به این نوع غذا میگویند: «فستفود». اگرچه ترجمه این عبارت به فارسی همان «غذای حاضری» است. عبارت فست فود تبدیل به نماد زندگی مدرن و ماشینی شده است. جف آردر میگوید: ما در زمانهای زندگی میکنیم که پیتزا زودتر از نیروی پلیس به خانههایمان میرسد. نسل حاضر آمریکا را نسل فست فود مینامند، اما برخلاف آنچه فکر میکنیم، عرضه سریع غذاهای حاضر و آماده، پیشینه تاریخی دارد و مختص قرن حاضر نیست.
زیانهای فستفود
برای نشان دادن اثرات مضر فست فودها بر سلامت انسان درسال ۲۰۰۴ میلادی فیلم مستندی ساخته شد که کارگردان این فیلم در مدت یک ماه، هیچچیز به جز فستفودهای
مک دونالد را نمیخورد و هیچ ورزش و فعالیتی انجام نمیداد. در پایان این مدت او بسیار چاق شده و به بیماریهای مختلفی نیز دچار شده بود. نتایج آخرین مطالعات دانشمندان نشان میدهد، جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود فستفود میخورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت میکنند. یافتههای جدید محققان نشان میدهد جوانانی که به
فست فود عادت دارند، با چاقی و مشکلات ناشی از آن دستوپنجه نرم میکنند. نتایج یک مطالعه
۱۵ ساله روی جوانانی که پا به سن گذاشتهاند، نشان داد آنهایی که در جوانی فستفودها را بهعنوان یکی از وعدههای غذایی خود قرار داده بودند، چاقتر از دیگران هستند. جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود فست فود میخورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت میکنند. تحقیقات دیگری نشان میدهد، نوجوانانی که لاغرند نسبت به آنهایی که چاق ترند، در یک رستوران فستفود بیشتر غذا میخورند و این نشان میدهد توانایی بدن در مصرف کالریهای اضافی به اینکه چقدر اضافهوزن داریم، برمی گردد. همچنین در مناطقی که تعداد رستورانهای فست فود کمتر است، بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد. برعکس در مناطقی که مردم به غذاهای فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزشهای غذایی این غذاها، شیوع عادتهای بد مانند پرخوری، کمتحرکی و سریع غذا خوردن به اثرات مضر فستفودها بر سلامتی انسان میافزاید.