شهروند| «شجریان برای اجرای کنسرت در ایران ممنوعیت قانونی دارد.» این را حسین نوشآبادی، معاون پارلمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چند روز قبل در گفت و گو با یکی از روزنامهها بیان کرد. مسالهای که خیلی زود در تمامی روزنامهها و خبرگزاریها مخابره شد. او همچنین در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا توضیحات کاملتری در اینباره داد. هر چند که صحبتهای تازه او رنگ و بویی دیگر داشت، یعنی از محمدرضا شجریان درخواست کرد تا به وزارت ارشاد کمک کند تا بار دیگر این هنرمند ارزشمند در ایران کنسرت برگزار کند: «همانگونه که در مصاحبههای قبلی گفته بودم و خود محمدرضا شجریان نیز اطلاع دارند؛ ما برای شخصیت ایشان احترام خاصی قائلیم و وزارت ارشاد ایشان را یک چهره موفق هنری میداند. آقای شجریان یک هنرمند اصیل و ارزشمند هستند. او سالیان متمادی به فرهنگ و هنر کشور ما خدمت کرده اما متاسفانه در سالهای اخیر به دلایلی که خودشان میدانند اجرای برنامهها دچار محدودیت شده. البته امیدواریم این محدودیتها رفع شود و ایشان به عرصه موسیقی و هنر کشور بازگردد. شجریان از خوانندگان بسیار خوب است که همواره موسیقی اصیل ایرانی را با محتوای ملی و نگرشی پسندیده اجرا کرده است؛ به همین دلیل از ناحیه وزارت ارشاد مشکلی برای اجرای برنامه ندارد.»
او همچنین وعده میدهد که وزارت ارشاد پیگیر حل مشکلات است و مخالفتی با اجرای برنامه توسط او ندارد. آقای شجریان خود نیز مطلع است که محدودیتها از کجاست و چگونه میتواند این محدودیتها را حل کند؛ زیرا مواردی که وجود دارد غیرقابل حل نیست و ایشان میتوانند برای حل مشکلات کمک کنند: « هم اکنون شجریان درخارج از کشور نیز برای ایرانیان برنامه اجرا میکند. ایشان چه در داخل و چه در خارج از کشور مورد استقبال هستند. امیدواریم با کمک ایشان بتوانیم مشکلات اجرای برنامه در داخل کشور را حل کنیم.»
اما میتوان به این مسأله از نگاهی دیگر نیز توجه داشت، اینکه بعد از ماههای متمادی – نزدیک به دو سال- بالاخره مسئولان فرهنگی کشور پذیرفتند که در ایران محدودیتهایی برای اجرای موسیقی توسط ایشان وجود دارد.
بعد از ناامیدی برای اجرا در داخل ایران توسط استاد آوازخوان، حالا خبرهایی از اجرای او در کشور ترکیه میرسد. وبسایت رسمی او، به تازگی نظرسنجیای درباره برگزاری کنسرت منتشر کرده است؛ نظرسنجیای که میتوان آن را مقدمهای برای اجرای کنسرت توسط این خواننده در ایران دانست. در این وبسایت آمده است: «گروه برگزاری کنسرتهای استاد شجریان در نظر دارد کنسرتی در شهر استانبول کشور ترکیه برگزار کند. به همین منظور، نظرسنجی جهت راحتی بیشتر عزیزانی که مایل به شرکت در این برنامه هستند صورت میگیرد. ما را در این امر یاری بفرمایید. در صورت هماهنگ شدن برنامه در کشور ترکیه با شما تماس خواهیم گرفت تا بلیت خود را تهیه کنید. لازم به ذکر است که شرکت در این نظرسنجی دلیل بر رزرو بلیت نمیباشد.»
از آخرین فعالیتهای موسیقایی محمدرضا شجریان، میتوان به تور کنسرت جهانیاش همراه با گروه شهناز و با حضور سعید فرجپوری با عنوان سرگشتگان عشق اشاره کرد؛ اما خسروی آواز ایران همچنان در شرایطی که امکان برگزاری کنسرت در ایران را ندارد، به دنبال حفظ ارتباط خویش با مخاطبان و همراهان ایرانیاش است و بر همین اساس ویدیوی تصویری کنسرت دوبی خود که در سال 2011 میلادی – 1389 شمسی – اجرا شده بود را در سایت خود با آدرس www.mohammadrezashajarian.com/downloads/dvd-dubai/ قرار داده است. پیش از این آلبوم «زنگهای تعالی» که حاصل همکاری ایشان با تهمورس و سهراب پورناظری است، نیز به صورت رسمی منتشر نشده و تنها بخشهایی از آن در اینترنت پخش شد. همچنین اکانت رسمی اینستاگرام محمدرضا شجریان با نام کاربری http: //i.instagram.com/officialshajarian افتتاح شده است و میتوان تصاویری از ایشان به همراه اجراهایشان را از این طریق مشاهده کرد.
ممنوعیت قانونی برای اجرای برنامه توسط او درحالی بیان میشود که حسن روحانی، رئیس جمهوری در مناظرات انتخاباتی خویش به عدم امکان فعالیت خسروی آواز اعتراض کرد. در این میان پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم گفته است: «من از نظر موسيقي ميگويم كه آقاي شجريان، از نظر فني مورد تاييد است اما بخشهاي ديگري هم در نظام وجود دارد كه بايد براي اجراي يك كنسرت، تاييدیه بدهند. درحال حاضر براي اجراي هر كنسرتي نيروي انتظامي نظر تخصصي خود را ميدهد، هر تجمعي در هر سالني كه اتفاق ميافتد بايد با مجوز نيروي انتظامي باشد. امروزه هر نهادي در اين نظام بخواهد برنامهاي اجرا كند، در يك تالار اعم از دولتي و غير دولتي، بايد از اماكن مجوز بگيرد. پليس راهور و پليس امنيت نظر تخصصي خود را بدهند. اين روال كار كشور است. تعيين صلاحيت فني افراد و شاخصههاي اثري كه ميخواهد روي صحنه اجرا شود، به دفتر موسيقي ربط دارد اما در مورد افراد مراجع ذيصلاح نظر ميدهند.» علی جنتی نیز در اینباره گفته است: «مورد آقاي شجريان از بحث وزارت ارشاد خارج بوده است، ايشان بهعنوان يكي از برجستهترين اساتيد موسيقي كشور احترام زيادي دارند و ما تلاشمان اين است كه ايشان بتوانند از بسترهايي كه برايشان فراهم است استفاده كنند و همچنين علاقهمندانشان از ايشان استفاده كنند، اما مسأله سياسي شده است و اميدواريم كه شرايط طوري بشود كه بتوانيم از وجودشان
استفاده كنيم.»
شجریان همچنین مردادماه سال گذشته، همراه با علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم دهمین سالگرد تأسیس صندوق حمایت از روزنامهنگاران و هنرمندان حضور پیدا کرد و همین مسأله امیدواری برای اجرای کنسرت توسط او را بیشتر کرد. امیدی که البته گویا این روزها بار دیگر ناامید شده است. حالا اما همچنان شجریان در ایران کنسرتی برگزار نکرده است، نهتنها این اتفاق رخ نداده که حتی چشمانداز روشنی نیز در اینباره وجود ندارد، اینها درحالی است که محمدرضا شجریان در مصاحبههای خود گفته که در چندسال اخیر بارها به درخواستهای او برای برگزاری کنسرت در ایران پاسخ منفی داده شده است. او البته در این مدت بیکار ننشسته است. کنسرتهای متعددی را در کشورهای مختلف دنیا برگزار کرده و با طرفدارانش ملاقات. اما این هواداران داخل کشور هستنند که از ملاقات و دیدن برنامه استادشان باز ماندهاند.