تشکیل صفهای طولانی کامیونها پشت دروازههای گمرک مرزی بازرگان سالهاست به یکی از مشکلات اساسی تجارت خارجی در منطقه تبدیل شده است، مشکلی که هر سال دامنهاش گستردهتر میشود.
به گزارش مهر، با پایان تعطیلات عید نوروز صف کامیونهای خروجی در مرز بازرگان به بیش از ۲۰ کیلومتر رسید، مشکلی که با وجود تدبیر مسئولان هنوز راه به جایی نبرده است. تاکنون دریافت عوارض سوخت، افزایش ترانزیت، عدمهماهنگی در ساعاتکار، جوابگو نبودن دروازههای ورود و خروج و نبود سیستمهای نرمافزاری موجب بروز مشکلات تردد در مرز بازرگان بود که تعطیلات عید هم به قطار معضلات این مرز افزوده شد.
با وجود اینکه گمرک بازرگان در بین
۳۲ مرز فعال کشور با 6/9درصد از میزان کل ترانزیت رتبه چهارم را به خود اختصاص داده و مسئولان و شرکتهای ترانزیتی هم علاقه زیادی به افزایش تردد و استفاده از ظرفیتهای مرزی منطقه دارند، ولی بهدلایل مختلف تاکنون راهکار عملی برای ریشهکن کردن مشکل صفهای طولانی کامیونها در پشت دروازههای مرزی ارایه یا اجرایی نشده است. امضای تفاهمنامههای همکاری مشترک با ترکیه، برگزاری جلسات هماهنگی فرمانداران و مسئولان گمرکی دو کشور با وجود علاقه دو کشور ایران و ترکیه برای افزایش سطح تعاملات اقتصادی و تجاری گرهای از مشکل صفهای طولانی کامیونها در مرز بازرگان باز نکرده است. هرچند آذربایجانغربی با 3 مرز رسمی بازرگان ماکو، سرو ارومیه و رازی خوی تنها استان دارای مرز زمینی با ترکیه
محسوب میشود و مرز بازرگان فعالترین آنها به لحاظ تردد ترانزیتی و صادرات و واردات کشور است ولی معضلی به نام صفهای طولانی جایگاه این مرز را خدشهدار کرده است.
مدیر پایانه مرزی بازرگان درخصوص بروز این مشکل گفت: کاهش عمدی پذیرش ناوگان حملونقل بینالمللی از مرز بازرگان توسط کشور ترکیه، صفوف انتظار کامیونها را به بیش از ۱۵کیلومتر رساند.
آیدین رحمانی بیان داشت: در طول روزهای گذشته با پیگیریهای انجام شده از مسئولان گمرک ترکیه قول مساعد مبنیبر افزایش تعداد پذیرش ناوگان به تعداد ۵۰۰ دستگاه در روز داده شد اما این امر محقق نشده است.
وی ادامه داد: با وجود اعلام نظر مثبت ترکیه مبنیبر افزایش ظرفیت پذیرش روزانه ناوگان، نهتنها شاهد عملیاتیشدن این وعده مسئولان مرزی ترکیه نبودیم بلکه میزان پذیرش ناوگان ۶۰دستگاه در روز نیز کاهش یافته است.
وی اظهار داشت: بهعنوان کارشناس حوزه حملونقل، فرضیه عمدیبودن این کاهش پذیرش که مشکلات بسیاری را برای رانندگان ناوگان حملونقل بینالمللی منتظر در صفوف ایجاد کرده است، احساس میشود که امیدواریم مسئولان ذیربط نسبت به حل موضوع در سریعترین زمان ممکن اقدام کنند.
رحمانی یادآور شد: در کنار عمدیبودن این کاهش پذیرش، طولانیشدن زمان دیپ زنی باک و نظارتها توسط گمرک ترکیه بر تشدید مشکل تأثیر بسزایی گذاشته است.
مدیر پایانه مرزی بازرگان، یکی دیگر از علل تشکیل این صف طولانی در مرز بازرگان را افزایش فعالیت رانندگان بعد از تعطیلات نوروزی اعلام کرد و افزود: در ۱۵ روز از تعطیلات اول سال تقریبا کامیونی از مرز خارج نشده بود.
رحمانی اضافه کرد: هماکنون روزانه بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ دستگاه کامیون از مرز خارج میشود که با هماهنگی گمرک و مدیران گمرک گوربلاغ ترکیه سعی داریم این تعداد از کامیونهای خروجی را به ۵۰۰ دستگاه افزایش دهیم.