مناطق 1، 2، 22 و 5 بحرانیترین مناطق تهران از نظر فضای سبز شهری
شهروند| نزدیک به 7سال از افتتاح نخستین باند میانگذر دریاچه ارومیه میگذرد. 7 سالی که برای این میانگذر پر بوده از حواشی زیستمحیطی. میانگذر یا پل شهید کلانتری دریاچه ارومیه از ابتدا با انتقادهای بسیاری از سوی دوستداران محیطزیست روبهرو شد. انتقادهایی که به پیامدهای زیستمحیطی پل و تغییراتی اشاره داشتند که حیات دریاچه را تهدید میکردند. پل میانگذر دریاچه ارومیه اما با تمامی نگرانیها به بهره برداری رسید و 7سال را پشت سر گذاشت. 7 سالی که زمانی نسبتا مناسب برای محک خوردن پیشبینیهای نگرانکننده زیست محیطی بود. نگرانیها به واقعیت تبدیل شد، پل هم به جمع معضلات زیستی دریاچه اضافه کرد و حیات آن را به خطر انداخت. هفتسال گذشته و حالا رئیس سازمان حفاظت محیطزیست از راکد ماندن آب دریاچه و رسوب آن حکایت میکند. حکایتی که در روزهای ساخت میانگذر چشمهای بسیاری را نگران کرد اما توجهی به آن نشد. معصومه ابتکار در نشست خبری روز جهانی زمین، با شعار زمین پاک با حفاظت از آب و خاک در جمع خبرنگاران گفت: «قرار بود جاده میانگذر دریاچه ارومیه جلوی مبادله آب را نگیرد و آب در زیر پل جریان داشته باشد تا جلوی رسوب دریاچه گرفته شود. متاسفانه این اتفاق نیفتاد و شرایط میانگذر امکان جریان آب بین دو طرف میانگذر را گرفت.»
میانگذری که قرار بود آسایش و راحتی را برای ساکنان آذری به وجود بیاورد، به سدی تبدیل شد که جلوی تبادل آب و جریان آن را گرفت. باعث رسوب دریاچهای شد که سایه خشک شدن را نزدیک میبیند و گفته میشود کمتر از 10درصد از آب آن باقی مانده است. دریاچهای که اگر مرگش قطعی شود، میلیونها نفر را مجبور به کوچ میکند. غبار نمکیاش تا شرق کشور خواهد رفت و زندگی و کشاورزی را برای هزاران کیلومتر دورتر از خود غیرممکن خواهد کرد. هرچند که این روزها خبرهای امیدوارکنندهتری درباره وضع دریاچه به گوش میرسد و گفته میشود تراز اکولوژیکی آن در سالجاری نسبت به سالهای قبل کاهش پیدا نکرده است اما همچنان وضع قرمز و نگرانکننده است.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در توضیح وضع دریاچه ارومیه، به ورود تعداد زیادی فلامینگو به دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: «وضعیت دریاچه ارومیه در مقایسه باسال گذشته به دلیل افزایش بارندگیها، ورود مقادیر زیادی آب از پشت سدها به دریاچه، احیای تالابهای منطقه و آموزش کشاورزان بهتر است.»
او در ادامه از مکاتباتی خبر داد که با وزارت راه و شهرسازی برای اصلاح جاده میانگذر دریاچه انجام شده و یادآور شد که «قرار بود جاده میانگذر جلوی مبادله آب را در دو طرف جاده نگیرد و آب از زیر میانگذر جریان داشته باشد تا رسوبگذاری در دریاچه اتفاق نیفتد اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد. بر همین اساس با وزیر راه و شهرسازی مکاتبه کردهایم و تا پایان امسال جاده میان گذر دریاچه ارومیه اصلاح خواهد شد. با این اصلاح، جریان آب از زیر این جاده میان گذر صورت میگیرد.»
پسماندها در سالهای اخیر به معضلی بزرگ در کشور تبدیل شدهاند. در شهرهای شمالی پسماندهایتر و خشک، جنگل، رودخانه و سواحل را زیر سایه بردهاند و به بحران تبدیل شدهاند. رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در این نشست با اشاره به اقداماتی که برای مدیریت این معضل قدیمی انجام شده است، با اشاره به اینکه برای حفاظت و مدیریت پسماند مشکلات زیادی در دنیا و کشور وجود دارد، گفت: «در این زمینه هماهنگیها و اقدامات موثری با وزارت کشور در اواخر سال 92 و 93 داشتیم و تنظیم آیین نامهها و مقررات به لحاظ فنی تدوین شده. مسئولیت اجرایی پسماند خانگی برعهده شهرداریها است، بر همین اساس از شهرداریها و شورایهای شهر خواسته شده تا برنامه مدیریت پسماند شهری که شامل اهداف، اعتبارات و تقسیم کار بخشهای مختلف و مشارکت مردم است را ارایه دهند.» وضعیت نه چندان خوب فضای سبز شهری در شهر تهران، موضوع دیگری بود که ابتکار به آن اشاره کرد و مناطق 1، 2، 22 و 5 را بحرانیترین مناطق پایتخت از نظر فضای سبز شهری اعلام کرد و گفت: «در برخی مناطق شهر تهران بهخصوص در مناطق جنوبی برای توسعه فضای سبز شهری اقدامات خوبی انجام شده است اما در برخی مناطق به دلیل تقاضای بالای ساختوساز و درآمدزا بودن ساختوساز برای شهرداری، با وضع خوبی در توسعه فضای سبز روبهرو نیستیم. در این میان مناطق 1، 2، 22 و 5 شرایط بحرانی دارند.»
نجات میانکاله از دست زمینخواران
در ادامه این نشست، معاون رئیسجمهوری درباره تصمیم سازمان محیطزیست درخصوص واگذاری منطقه آشوراده به گردشگری گفت: «سازمان محیطزیست نشستهای متعددی با کارشناسان، علاقهمندان، متخصصان حوزه برگزار کرده تا بتوانیم درخصوص زونبندی مناطق حفاظت شده براساس ضوابط اقدام کنیم. تمام نگرانیهای کارشناسان و متخصصان و سازمانهای مردمنهاد را درخصوص این واگذاری سازمان محیطزیست هم دارد اما به مردم اطمینان میدهیم که به هیچ عنوان گردشگری در منطقه آشوراده صدمهای به محیطزیست آن وارد نمیکند تنها میخواهیم در قالب یک طرح گردشگری سبک امکان بهرهمندی مردم از مناطق طبیعی را فراهم کنیم.» ابتکار یادآور شد: «کسانی که تنها به نقد واگذاری آشوراده به بخش گردشگری میپردازند بد نیست که نگاهی به اقدامات انجام شده در جزیره همجوار این منطقه یعنی پناهگاه حیات وحش میانکاله داشته باشند چراکه در یکسال گذشته دخل و تصرفات سودجویان و ویلاسازیهایی که در این منطقه انجام شده بود با همت مسئولان منطقه ازجمله قوه قضائیه بهطور کامل از بین رفت و میانکاله از دست زمین خواران نجات پیدا کرد.»