وزیرخارجه گفت: رهبری گفتند همانطور که آمریکاییها فکت شیت منتشر کردند شما هم دیدگاههایتان را بگویید، ما در گفتوگوهایی این موارد را مطرح کردیم و تدوین مکتوب خلاصهای از آن را هم در دستورکار قرار دادیم.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در گفتوگو با مهر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا رهبر معظم انقلاب توصیه و دستوری مبنی بر انتشار فکتشیت ایرانی از بیانیه لوزان به وزارت امور خارجه دادهاند یا خیر اظهار کرد: مقام معظم رهبری درواقع از ما خواستند که مردم را در جریان بگذاریم تا مردم خبر داشته باشند که چه گذشته است و دستور فرمودند با همه ازجمله منتقدان و غیرمنتقدان صحبت کنیم. وی با بیان اینکه ما در تلاش هستیم همه این اقدامات را انجام دهیم، گفت: من یک مصاحبه دو ساعت و نیمه با تلویزیون داشتم و بعد از من نیز آقای صالحی یک ساعت با صداوسیما صحبت کردند و معاونان بنده آقای دکتر عراقچی و دکتر روانچی گفتوگوهای مفصلی با رسانه ملی داشتند.
ظریف با اعلام این خبر که در روزهای گذشته همکارانش گفتوگوها را در سطح نخبگان منتقد در وزارت خارجه شروع کردهاند، گفت: ما باز هم این گفتوگوها را ادامه خواهیم داد و من فکر میکنم مجموعه اقداماتی که ما انجام دادیم در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری است. وزیر امور خارجه تأکید کرد: ما نکاتی که ایشان میفرمایند را همیشه بهعنوان مبنای سیاست خارجی نصبالعین قرار میدهیم و براساس آن عمل میکنیم و فکر میکنم تا امروز نیز در همین راستا عمل کردهایم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در فضای رسانه این موضوع که رهبری بر انتشار فکت شیت ایرانی تأکید کردهاند منتشر شده است و اقدام شما در این راستا چه خواهد بود، گفت: مقام معظم رهبری گفتند همانطور که آمریکاییها فکتشیت منتشر کردهاند شما هم دیدگاههایتان را به مردم بگویید. ما نیز در ابتدا قبل از اینکه آمریکاییها فکتشیت خود را منتشر کنند - نه بهعنوان سند رسمی زیرا هنوز سند رسمی وجود ندارد - بلکه بهعنوان آگاه کردن افکار عمومی از آنچه که بهعنوان کلیات توافق مورد نظر بود در اختیار رسانهها قرار دادیم.
ظریف ادامه داد: ما در گفتوگوهایی این موارد را مطرح کردیم، تدوین مکتوب خلاصهای از آنچه که گفته شده است نیز در دستور کار قرار دارد و انشاءالله طبق صلاحدیدی که مقامات عالی نظام ببینند و با توجه به وضع مذاکرات حتما منویات مقام معظم رهبری را اجرا خواهیم کرد. وزیر امور خارجه با بیان اینکه منتقدان مذاکرات یک دور به وزارت خارجه دعوت شدند و باز هم دعوت خواهند شد، خاطرنشان کرد: البته دوستان ما باید بدانند که وظیفه اصلی ما این نیست که شبانهروز در میزگرد و جلسات شرکت کنیم. چون تعداد کسانی که مذاکره میکنند یک تعداد بسیار محدودی هستند. ظریف گفت: این افراد یک وظیفه اصلی دارند و آن اینکه در ۸۰ روز آینده مذاکرات را به نتیجه برسانند.
وی با تأکید بر اینکه ما همانطور که رهبر معظم انقلاب در یکی از سخنرانیهایشان گفتند چند نفر در برابر یک لشکر هستیم، اظهار کرد: البته ما با توکل به خدا و با حمایت مردم و رهبری در مقابل همه آنها ایستادهایم ولی این به معنای آن نیست که بتوانیم روزانه چندین جلسه بگذاریم و با نخبگان صحبت بکنیم. وزیر امور خارجه ادامه داد: در این راستا یک جلسه برگزار کردهایم و شاید یکی دو جلسه دیگر هم اگر امکان باشد، بگذاریم. البته این عرایض بنده باعث نشود که فردا گروههای دانشگاهی شروع کنند به دعوت کردن ما؛ ما بالاخره چند نفر بیشتر نیستیم که با یک بار سنگینی از کار بسیار دشوار کارشناسی مواجهیم که بر دوش بیشتر همکاران من و تا حد کمتری بنده است، من امیدوارم که مردم این را درک کنند ولی ما تلاشمان را خواهیم کرد. وی با بیان اینکه دوستان ما طی سه چهار روز آینده باید مذاکرات را در سطح کارشناسی آغاز کنند، گفت: واقعا باید دید چقدر میشود زمان برای حضور در جلسات اختصاص داد. این حساب را بکنید که حضور در یک جلسه یک یا دو ساعته به معنی از دست دادن نصف روز است و این نصف روز برای بنده بسیار ذی قیمت است. ظریف توجه به اقناع افکار عمومی در موضوع مذاکرات را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: برای همین است که من به رسانه ملی رفتم و اجازه دادم که دو ساعت و نیم از من سوال بکنند. البته وظیفه من نیز همین بود و منتی هم بر سر کسی نیست. من در گفتوگوی تلویزیونی ۳۷ سوال جواب دادم.
وی ادامه داد: من تلاش کردم هر سوالی که در اذهان عمومی هست با صداقت و صراحت کامل و به تفصیل جواب دهم. خیلیها به من خرده گرفتند که چرا آنقدر به تفصیل جواب دادی؟ ظریف گفت: بعد از من نیز آقای دکتر صالحی و دوستان دیگر با حضور در تلویزیون این کار را انجام دادند. وی با تأکید بر اینکه من فکر میکنم این موضوعات درحد کافی مطرح شده باشد، تصریح کرد: البته من میدانم که دوستان همواره سوال خواهند داشت؛ دغدغههایی است که خود ما هم داریم اما امیدواریم که بتوانیم این دغدغهها را در عمل و در مذاکرات جواب بدهیم، به جای اینکه بیاییم بنشینیم و در جلسات به آن پاسخ بگوییم.
ظریف: هفته آینده تنظیم متن
را شروع میکنیم
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به گفتوگوهای هستهای سوییس گفت: به توافق بسیار نزدیک هستیم، اما یکی نگارش متن توافق و دیگری تغییر الگوی ذهنی طرف مقابل درباره تحریمها، حایز اهمیت است. محمدجواد ظریف، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، در اسپانیا در جمع مسئولان این کشور به برخی سوالات درباره دستاورد مذاکرات لوزان پاسخ گفت. وی در ابتدای صحبت خود از اینکه برای اولینبار در مقام وزیر خارجه ایران به اسپانیا آمده است، ابراز خشنودی کرد. ظریف این سفر را اولین سفر اروپایی خودش پس از رخدادهای سوییس توصیف کرد و گفت: از آنجایی که هر کسی با تعبیری مختلف از آن یاد میکند، ما آن را بیانیه سوییس میخوانیم.
ظریف گفت: اینکه من در اسپانیا هستم، سفری مناسب است، زیرا اسپانیا دوست خوب ایران است و همواره چنین بوده است. ما از نظر تاریخی به هم نزدیک هستیم و روابط فرهنگی بسیاری داریم. ما سابقا همکاری اقتصادی بزرگی با هم داشتیم و امیدواریم که آن همکاریها از سرگرفته شود. این به نفع دو کشور و نیز ثبات منطقهای و جهانی است. وی در جمع مسئولان اسپانیایی ازجمله خاویر سولانا دبیرکل اتحادیه شورای اروپا، افزود: ما سلاحهای هستهای را برای امنیت خود زیانآور میدانیم و این موضوع را بارها اعلام کردهایم. ظریف گفت: ما در رسیدن به توافق منطقی هستیم. ما باور داریم که برنامهمان صلحآمیز است، ما باور داریم که حق داریم که یک برنامه صلحآمیز هستهای داشته باشیم. وی تصریح کرد: ما توافق کردیم که همه تحریمهای مالی و اقتصادی باید برداشته شوند. حالا تعبیرهای متفاوتی درباره اینکه چطور باید بروند، وجود دارد که این به علت بحثهای داخلی آمریکا، نقش کنگره، اینکه کنگره چطور باید کنش داشته باشد یا قدرت و اختیارات رئیسجمهوری است.
وزیر امور خارجه گفت: تنها مشکلی که من میبینم، اکنون وجود دارد - اساسا دو مشکل - یکی نگارش (متن توافق) است زیرا ما یک توافق ذهنی داریم. موضوعاتی نوشته شده است، شما بیانیههایی را مشاهده میکنید که از لوزان مطرح میشود و مطالبی که دراینباره مطرح میشود. همکاران من، معاون خانم موگرینی و مسئولان دیگر از 1+5، سهشنبه آینده گرد هم میآییم تا تنظیم متن را شروع کنیم. وی افزود: مشکل دوم، مشکل آمریکا و برخی دوستان ما در اروپا برای تغییر دادن اساسی این الگو است که تحریمها را یک دارایی میداند. تا زمانی که این تفکر وجود داشته باشد که ما برای رسیدن به یک توافق خوب به این تحریمها نیاز داریم، این الگو تغییر نکرده است. ظریف گفت: من فکر میکنم ما درواقع به توافق نزدیک هستیم. ما فقط نیاز داریم آن را بنگاریم و نیز ذهنیات و الگوهای خود را عوض کنیم تا بهتر جواب دهد.