شماره ۵۳۶ | ۱۳۹۴ شنبه ۲۲ فروردين
صفحه را ببند
سیره فاطمی؛ سبک زندگی اسلامی- ایرانی

محبوبه   احمدی مدیر هسته‌مرکزی گزینش جمعیت ‌هلال‌احمر

ابتدا ولادت حضرت زهرا(س) و حضرت امام‌خمینی(ره) را به‌خوانندگان عزیز تبریک گفته و امیدوارم با تأسی به سیره آن بزرگان راه کمال و سعادت را بپیماییم. در وصف صدیقه‌مرضیه(س) همین بس که بگوییم: «آنچه که خوبان همه دارند تو تنها داری.» اما در این نوشتار سعی بر این است که به‌بیان هرچند کوتاه از سیره فاطمی بپردازیم، آن سیره‌ای که تمامی نسل‌ها و جوامع بشری به آن محتاجند و اساسا داشتن حیات طیبه مستلزم وجود الگوهای طیب است که این پاکی تماما در وجود ائمه‌اطهار به ظهور رسیده است که کلهم نور واحد هستند و این نور که به نور ذات مقدس احدیت متصل است، روشنی‌بخش راه سعادت تمام جوامع بشری است. «الذی بیمنه رزق الورا و بوجود هی سبطه‌الارض و السماء» و این نورانیت در جلوه‌های مختلف به‌ظهور می‌رسد که از آن جلوه‌ها در وجود حضرت زهرای مرضیه(س) می‌توان به موارد زیر اشارتی داشت:  
1- صدیقه: این امر اوج قله صداقت است که فقط ائمه‌اطهار علیهم‌السلام و برخی از انبیای بلندمرتبه به آن می‌رسند.
2- مهربانی به خلق خدا و به‌خاطر همین امر حضرتش به‌عنوان رحیمه، عطوفه، حنانه و رئوفه شناخته شده‌اند و علاوه‌بر اینها در سیره‌شان نیز نشان داده‌اند که با همنوعانشان روی خوش داشته‌اند و محبت می‌کردند و در کلامی به‌صراحت می‌فرمایند:   «مومن اگر در صورتش بشر و خوشرویی و مهربانی باشد، موجب بهشت می‌شود.»
3- خیرخواهی: حضرت در آخرین روزهای عمر خود خیلی به‌همسایگان دعا می‌کنند، نه بیماری‌های خودشان، ایشان می‌فرمایند: «الجار ثم‌الدار» اول همسایه بعد خانه. خیرخواهی حضرت به‌گونه‌ای‌ست که در روایتی آمده در روز قیامت وقتی که مجلس دادخواهی ایشان در محشر بپا می‌شود و پیراهن خونی فرزندشان را می‌آورند، ندا از عرش می‌آید در برابر این همه صبر تو بر عزای حسین، از خداوند چه می‌خواهی، تمام خواسته‌های‌ ایشان در آن‌جا اختصاص پیدا می‌کند به محبین و شیعیان اهل‌بیت و نجات آنها.
4- شهامت: شهامت و دفاع از حق و ولایت در سیره ایشان به‌گونه‌ای ‌ا‌ست که جای تردید را برای احدی باقی نمی‌گذارد.
5- ایثار و انفاق: ایشان مصداق کامل ان‌الله یحب‌المحسنین هستند و محسنه شناخته شده‌اند. حضرت زهرا(س) در کلامی نورانی می‌فرماید: حبب الی من دنیاکم ثلاث، تلاوت کتاب‌الله نظر فی‌وجه رسول‌الله و الانفاق فی سبیل‌الله از دنیای شما سه چیز را دوست دارم، تلاوت کتاب خدا، نگاه‌کردن به چهره رسول خدا و انفاق در راه خدا.
6- احترام به پدر و مادر: حضرت زهرا(س) طبق نقلی وقتی پدر از بیرون به خانه می‌آمدند، برای ایشان آب می‌ریختند و ایشان دست‌هایشان را می‌شستند.
در ضمن ماجرایی در امالی طوسی امام علی(ع) مطرح می‌کنند:   من وقتی با پیامبر وارد خانه ایشان شدم، دخترشان تا دم در آمد و به‌پای پدر بلند شد و استقبال کرد و سلام و خسته نباشید گفت و سپس ردای پدر را از دوشش برداشت و کفش‌های پدر را از پای او درآورد و آبی آورد و برای پدرشان ریخت و سپس پاهای پدر را شست.
7- سخت‌کوشی: سخت‌کوشی حضرت زهرا(س) در خانواده هم بسیار مهم است و این نشان می‌دهد با رشد جوامع بشری، ماشینی‌شدن زندگی بشر، نباید سخت‌کوشی فراموش شود. ایشان در دوره‌ای حتی کنیزان خود را مرخص کرده و همه کارهای مربوط به خانه را به نحو احسن به‌تنهایی انجام می‌دادند.
8- حجاب و عفاف حضرت زهرا(س): القابی که در متون دینی درمورد ایشان آمده، مانند عفیفه، محجبه، حسان، محسنه، معصومه و... همگی دلالت بر حجاب و عفاف و حیا و حضور هدفمند ایشان دارد. البته وقتی از حجاب ایشان بحث می‌کنیم باید به این مهم توجه داشته باشیم که یکی از قوانین اسلام محدودیت‌هایی است که برای حضور زن در اجتماع قایل شده‌اند، منتهی حضرت زهرا(س) در بحث حضور، حضوری هدفمند داشتند و از این‌رو می‌توان فهمید که اسلام مخالف حضور زن در اجتماع نیست.
9- مدیریت خانه: مدیریت خانه یکی از مسائلی است که در روایت اسلامی با توسعه همه‌جانبه جوامع پیوند خورده است و مجموعه قرائن و روایات نشان می‌دهد که حضرت زهرا(س) در زمان خود و حتی در زمان‌های دیگر متناسب با مختصات زندگی آن دوره، زنی مدیر و مدیر در خانه‌داری بودند.
10- تربیت فرزند: موفقیت ایشان در تربیت فرزند که خیلی نیاز به تشریح ندارد، چراکه موفقیت یک باغبان را باید به ثمره باغش و به درخت‌ها و محصولاتش شناخت که ثمره وجود این باغبان وجود حضرات معصومین علیهم‌السلام است.
11- حضور در عرصه تبلیغ و تعلیم: ایشان در عرصه‌های تبلیغ دین و تعلیم نیز حضور داشتند، زنان مختلفی در خانه پیامبر(ص) و حضرت زهرا(س) یا در مسجد جمع می‌شدند و ایشان به آنها آموزش احکام اسلام و معارف اسلامی می‌دادند، به‌گونه‌ای که پیامبر(ص) نه‌تنها برخی پرسشگران خودشان و به‌ویژه پرسشگران زن را به دخترشان ارجاع می‌دادند، بلکه حتی برخی مردان.
12- حضور در عرصه‌های سیاسی: عرصه‌های سیاسی در شکل سنتی خود معادل بود با دفاع از ولایت.
النهایه این نوشته گزیده کوتاه بود از جلوه‌های فاطمی که اگر بخواهیم جلوه‌های دیگر را بیان کنیم این مقال را نشاید، باشد که انگیزه‌اي جهت ورود بیشتر خوانندگان به مقامات و جلوه‌های حضرتش و ورود آن در زندگی‌مان و زندگی به سبک و شیوه فاطمی که جامعه بشری تشنه آن است داشته باشيم و خداوند کام تمام تشنگان را سیراب به ظهور آقا امام زمان(عج) نمايد. آمین یا رب‌العالمین.


تعداد بازدید :  191