فرحناز رافع رئیس سازمان داوطلبان، مشاور رئیس جمعیت در امور زنان و خانواده
بیستم جمادیالثانی روز میلاد با سعادت بانوی بهشت، حضرت فاطمه زهرا(س) در ایران روز گرامیداشت زن و مقام والای مادر نامگذاری شده است. در این روز بهترین هدیهای که میتوان به زنان فرهیخته داد، پیام آرامش است، آرامشی زاییده از حفظ کرامت انسانی و حقوق شهروندی بانوان.
امروزه در سراسر جهان و بهویژه در کشورهای در حال توسعه، زنان از نابرابریهای بسیاری در رنج هستند که رویکردهای بسته و جمودگرایانه سنتها و فرهنگها نیز در وجود و اوج گرفتنش نقش بسیار داشته است؛ رویکردهایی که حتی به ظاهر نیز قابل شناسایی نیستند اما هستند. حقوق شهروندی بهعنوان یکی از مهمترین مؤلفههای حقوق فردی و معرفهای نابرابریهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی سهم بسزایی در احساس عدالت اجتماعی و درنهایت توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دارد و قدر مسلم آنکه این مهم جز با آگاهی، آموزش و همراهی زنان محقق نمیشود.
واقعیت این است که زنان جامعه ما در حال حاضر، در حال اثبات فرهنگي و اجتماعي خودشان هستند. شايد به ما ايراد بگيريد كه مگر زنان اثبات نشدهاند. از منظر آرماني و بايدي، همه ما ميدانيم كه زنان ممنوعيتي براي فعاليتهاي اجتماعي و فرهنگي ندارند؛ مشروط به اينكه حريمها حفظ شود؛ يعني فعاليتهاي مشروط، براي مردان هم تعريف شده است. چنين نيست كه مثلا مردان چون ميتوانند و بايد در خارج از خانه كار كنند، پس لابد حق اين را هم دارند كه از حريم مشخص خودشان هم خارج شوند. امكان حضور مشروط در صحنههاي اجتماعي، براي مرد و زن هر دو، تعريف شده است. از اين جهت است كه اشاره ميكنيم در ساختار اجتماعي و فرهنگي عمومي ايران، زنان در حال اثبات خود هستند، چرا كه پيش از اين، نقشهايي متناسب با داخل خانهها برايشان تعريف شده بود و از اين پس، انتظار نقشهايي فراتر از داخل خانهها نيز ميرود؛ آن هم بهعنوان يك زن مسلمان و نه يك زن با تعريف غربي.
کشورهایی که بیشتر از برابری جنسیتی بهرهمند هستند، رشد اقتصادی بهتری دارند، شرکتها با روسای زن عملکرد بهتری دارند، توافقهای صلحی که زنان را شامل میشود، پایدارتر است، پارلمانها یا مجالس قانونگذار با نمایندگان زن قوانین بیشتری در مورد مسائل اجتماعی کلیدی مانند سلامت، آموزش، قوانین ضدتبعیض و حمایت از کودکان تصویب میکنند. و این حقیقت ساده مبنایی برای اقدام دفتر امور زنان و خانواده جمعیت هلالاحمر جهت شتاب پیشرفت به سوی آرمانهای کرامتمحور این سازمان در سالهای اخیر و تدوین دستور کار برای سالهای پیش رو در زمینه آگاهیبخشی، آموزش و توانمندسازی 2100 بانوی شاغل در آن است. در سالهای اخیر تمرکز این دفتر بر آموزش مهارتهای 10گانه زندگی و اقتصاد خانواده، فرزندآوری و تربیت شایسته آن و هر آنچه که بر توانمندسازی آنان در محیط خانواده و کار میافزاید، بوده است و سعی شده تا این آموزشها در مناسبتهای مختلف به دلیل ظرفیتی که از لحاظ فرهنگی دارا هستند، ارایه شود و البته هدف غایی، دستیابی به حقوق شهروندی است.
به باور من دستیابی شایسته و عادلانه زنان به حقوق شهروندی، رویا نیست و این مسئولیت دولتها و همه فعالان حوزه زنان است تا با ایفای نقش خود به پیشرفت زنان کمک کنیم.
به نفع همه ما است که زنان و دختران یعنی مادران، خواهران، دوستان و همکارانمان از توان بالفعل خود بهره ببرند، پس به اتفاق برای حقوق، توانمندی و برابری جنسیتی زنان تلاش کنیم؛ همانگونه که برای حذف فقر و ارتقای توسعه پایدار تلاش میکنیم، چراکه برابری برای زنان، پیشرفت برای همه است.