ادامه از صفحه یک
ایشان گفتند: آنچه که تاکنون اتفاق افتاده نه اصل توافق، نه مذاکره منتهی به توافق و نه محتوای توافق را تضمین نمیکند و حتی این موضوع را هم تضمین نمیکند که این مذاکرات به توافق منتهی شود، بنابراین تبریک گفتن معنایی ندارد.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه چند نکته را متذکر شدند و گفتند: من هیچگاه درخصوص مذاکره با آمریکا خوشبین نبودم و این موضوع هم بواسطه یک توهم نیست بلکه بدلیل تجربهای است که دراینباره وجود دارد. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: اگر در آینده جزییات مسائل و حوادث و یادداشتهای مذاکرات هستهای این روزها منتشر شود، همه متوجه خواهند شد که این تجربه ما از کجا نشأت میگیرد. ایشان خاطرنشان کردند: با اینکه به مذاکره با آمریکا خوشبین نبودم اما از این مذاکرات موردی با تمام وجود حمایت کردم و اکنون نیز حمایت میکنم.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: من از توافقی که عزت ملت ایران را تأمین کند، صددرصد حمایت میکنم و اگر کسی بگوید که رهبری با رسیدن به توافق مخالف است، سخن خلاف واقع گفته است. حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه ایشان با توافقی که منافع ملت و کشور را تأمین کند، کاملاً موافق هستند، افزودند: البته این را هم گفتهام که «توافق نکردن بهتر از توافق بد است»، زیرا قبول نکردن توافقی که بخواهد منافع ملت ایران را پایمال کند و عزت ملت را از بین ببرد، شرف دارد بر توافقی که بخواهد ملت ایران را تحقیر کند. رهبر انقلاب اسلامی سپس به یک ابهام صراحتاً پاسخ دادند و گفتند: برخی اوقات گفته میشود که جزییات این مذاکرات، زیر نظر رهبری است درحالیکه این سخن دقیق نیست. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: من نسبت به مذاکرات بیتفاوت نیستم اما تا به حال در جزییات مذاکرات دخالت نکردهام و از این پس هم دخالت نخواهم کرد. ایشان خاطرنشان کردند: من مسائل کلان، خطوط اصلی، چارچوبها و خط قرمزها را عمدتاً به رئیسجمهوری و در برخی موارد محدود به وزیر امور خارجه گفتهام اما جزییات در اختیار آنها است.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: بنده به مجریان مذاکرات هستهای اعتماد دارم و تاکنون تردیدی نسبت به آنها نداشتهام و انشاءالله که در آینده هم، اینچنین باشد اما درخصوص مذاکرات هستهای، دغدغه جدی دارم. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به طرف مقابل که اهل فریب و دروغ و عهدشکنی و حرکت درخلاف مسیر صحیح است، علت دغدغه جدی را این موضوع دانستند و گفتند: یک نمونه از چنین رفتارهای طرف مقابل در مذاکرات اخیر اتفاق افتاد و کاخ سفید بعد از گذشت حدود دو ساعت از پایان مذاکرات، بیانیه چند صفحهای را در تبیین مذاکرات منتشر کرد که در اغلب موارد خلاف واقع بود.
ایشان افزودند: نگارش چنین بیانیهای در مدت 2 ساعت امکانپذیر نیست بنابراین آنها در همان زمانی که درحال مذاکره با ما بودند، مشغول تدوین بیانیهای مخدوش، غلط و برخلاف محتوای مذاکرات بودند. رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه طرف مقابل ما، طرف بد عهد و متقلبی است، خاطرنشان کردند: نمونه دیگر این است که آنها بعد از هر دور مذاکرات، سخنان علنی بیان میکنند و سپس خصوصی میگویند، این سخنان برای آبروداری در داخل و برای مقابله با مخالفان است درحالیکه این مسائل به ما ربطی ندارد. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: آنها براساس همان ضربالمثل معروف که «کافر همه را به کیش خود پندارد» میگویند اگر رهبری ایران هم مخالفتی با مذاکرات کند، سخن واقعی آنها نیست بلکه برای آبروداری داخلی است درحالیکه آنها واقعیات داخل ایران را نمیفهمند. ایشان تأکید کردند: سخنان رهبری با مردم براساس اعتماد متقابل است و همانطور که مردم به بنده حقیر اعتماد دارند، من هم نسبت به مردم اعتماد کامل دارم و معتقدم که همواره دست خدا با این مردم است.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: حضور مردم در سرمای 22 بهمن، و در گرمای ماه رمضان در روز قدس، همه نشانههای دست خدا است و ما هم بر همین اساس به مردم اعتماد کامل داریم و سخن ما با آنان در چارچوب این احساس و صدق و بصیرت مردم است. حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: من نسبت به نحوه رفتار طرف مقابل در ادامه مذاکرات دغدغه دارم. ایشان با اشاره به برخی موافقتها و مخالفتها با مذاکرات هستهای خاطرنشان کردند: نباید در این خصوص مبالغه و عجله شود بلکه باید صبر کرد و دید که چه اتفاقی خواهد افتاد.
رهبر انقلاب اسلامی در عین حال به مسئولان تأکید کردند که باید مردم و بهخصوص نخبگان را در جریان جزییات قرار دهند و آنها را از واقعیات مطلع کنند زیرا هیچ چیز محرمانهای وجود ندارد. حضرت آیتالله خامنهای در جریان قرار دادن مردم و نخبگان را از جزییات مذاکرات هستهای، مصداق همدلی مسئولان با مردم خواندند و تأکید کردند: همدلی یک موضوع دستوری نیست بلکه باید آن را بوجود آورد و رشد داد که شرایط کنونی فرصت مناسبی برای بوجود آمدن همدلی با مردم است. ایشان در ادامه یک پیشنهاد را به مسئولان مطرح کردند و گفتند: مسئولان که افراد صادق و علاقمند به منافع ملی هستند باید منتقدین شاخص مذاکرات را دعوت کنند و با آنان صحبت کنند؛ اگر در مطالب آنان، نکتهای بود، از آن برای پیشبرد بهتر مذاکرات، استفاده کنند و اگر نکتهای هم نبود، آنان را قانع کنند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: این مصداق همدلی و یکسانسازی دلها و عملها است. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: ممکن است مسئولان بگویند بهعلت فرصت سه ماهه برای رسیدن توافق، زمان زیادی به منظور بحث و شنیدن سخنان منتقدین وجود ندارد که در پاسخ باید گفت این فرصت سه ماهه یک موضوع غیرقابل تغییر نیست و اگر این مدت زمان افزایش یابد هیچ اشکالی ندارد همانگونه که طرف مقابل در برههای از مذاکرات، زمان را هفت ماه عقب انداختند.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه بار دیگر با تأکید بر اینکه مذاکره با آمریکاییها فقط در مورد موضوع هستهای است و نه هیچ موضوع دیگری خاطرنشان کردند: البته مذاکرات درخصوص موضوع هستهای یک تجربه است. اگر طرف مقابل از کج تابیهای خود دست بردارد، این تجربه را میتوان در مسائل دیگر ادامه داد اما اگر طرف مقابل به کج تابیهای خود ادامه دهد، تجربه قبلی ما در بیاعتمادی به آمریکا تقویت خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اظهار گلایه از برخی موضعگیریها که طرف مقابل را جامعه بینالمللی میداند افزودند: طرف مقابل ملت ایران که بدعهدی میکند، آمریکا و سه کشور اروپایی است و نه جامعه بینالمللی. جامعه بینالمللی همان 150 کشوری هستند که رؤسا و نمایندگان ارشد آنها چندسال پیش در اجلاس غیرمتعهدها در تهران شرکت کردند و اینکه گفته میشود طرف مقابل ما جامعه بینالمللی است که باید به ما اعتماد کند، سخن بیموردی است. رهبر انقلاب اسلامی سپس به مواردی که ایشان در جلسات خصوصی از مسئولان در موضوع هستهای مطالبه کردهاند، اشاره کردند و گفتند: من اصرار دارم که مسئولان، دستاوردهای کنونی هستهای را بسیار با اهمیت تلقی کنند و آنها را کم ارزش و سبک نشمارند.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه صنعت هستهای یک ضرورت برای کشور است، افزودند: اینکه برخی روشنفکرنماها بگویند «صنعت هستهای را برای چه میخواهیم؟»، یک فریب است. ایشان با اشاره به نیاز کشور به صنعت پیشرفته هستهای در عرصههای انرژی، تولید رادیودارو، شیرین کردن آب دریا و کشاورزی خاطرنشان کردند: مهمترین ویژگی صنعت هستهای کشور این است که دستیابی به این صنعت بسیار مهم، نتیجه انفجار استعدادهای ذاتی جوانان ایرانی بوده است، بنابراین روند پیشرفت در صنعت هستهای باید ادامه یابد. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به ادعاهای چند کشور جنایتکار همچون آمریکا که از بمب اتمی استفاده کرده و یا فرانسه که آزمایشهای هستهای خطرناک انجام داده است، گفتند: آنها ما را متهم به تلاش برای ساخت بمب اتمی میکنند، درحالیکه نظام اسلامی ایران بر مبنای فتوای شرعی و همچنین بر مبنای عقلانی، هیچگاه بهدنبال سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود، و آن را مایه دردسر میداند.
حضرت آیتالله خامنهای مطالبه بعدی از مسئولان را، اعتماد نکردن به طرف مقابل خواندند و افزودند: اخیراً یکی از مسئولان صریحاً گفت که ما به طرف مقابل اعتماد نداریم، که اینگونه موضعگیریها خوب است. ایشان با تأکید بر اینکه نباید فریب لبخند طرف مقابل را خورد و نباید به وعدههای نقد او اعتماد کرد، گفتند: نمونه بارز این مساله، مواضع و سخنان رئیسجمهوری آمریکا بعد از بیانیه اخیر است. رهبر انقلاب، لغو یکجای تحریمها را یکی دیگر از مطالبات از مسئولان بیان کردند و افزودند: این موضوع بسیار مهم است و تحریمها باید در همان روز توافق بهطور کامل لغو شوند.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: اگر قرار باشد لغو تحریمها به یک فرآیند جدید مرتبط شود، اساس مذاکرات بیمعنا خواهد بود، زیرا هدف از مذاکرات برداشته شدن تحریمهاست. حضرت آیتالله خامنهای در بیان مطالبه بعدی به بحث بازرسیها اشاره و تأکید کردند: مطلقاً نباید اجازه داده شود که به بهانه نظارت، به حریم امنیتی و دفاعی کشور نفوذ کنند و مسئولین نظامی کشور نیز به هیچ وجه اجازه ندارند که به بهانه نظارت و بازرسی، بیگانگان را به این حریم راه دهند، و یا توسعه دفاعی کشور را متوقف کنند. ایشان افزودند: لازم است توانایی دفاعی کشور و مشت محکم ملت در عرصه نظامی همچنان محکم بماند و روز به روز نیز محکمتر شود. همچنین به هیچ وجه نباید در مذاکرات، حمایت از برادران مقاوممان در نقاط مختلف مورد خدشه قرار گیرد. رهبر انقلاب اسلامی درخصوص شیوه نظارت بر برنامه هستهای ایران نیز تأکید کردند: هیچگونه شیوه نظارت غیرمتعارف که ایران را به یک کشور اختصاصی از لحاظ نظارتها تبدیل کند، مورد قبول نیست و نظارتها باید تنها در محدوده همان نظارتهای متعارفی که در همه دنیا انجام میشود اعمال شود، نه بیشتر.
تذکر آخر رهبر معظم انقلاب درخصوص ضرورت تداوم توسعه فنی برنامه هستهای کشورمان بود. ایشان تأکید کردند: توسعه علمی و فنی در ابعاد گوناگون باید ادامه یابد البته تیم مذاکرهکننده ممکن است لازم بداند که برخی محدودیتها را قبول کند که در این زمینه حرفی نداریم اما توسعه فنی باید حتماً ادامه یابد و با قدرت پیش رود. حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: تأمین این خواستهها برعهده مذاکرهکنندگان است و باید با بهرهگیری از نظرات افراد مطلع و امین و همچنین نظرات منتقدان، شیوههای درست مذاکراتی را پیدا و دنبال کنند.
حضرت آیتالله خامنهای سپس در بخش دیگری از سخنان خود به تحولات بسیار مهم یمن اشاره و تأکید کردند: سعودیها با تجاوز به یمن، خطا و اشتباه کردند و بدعت بدی را در منطقه بنیان گذاشتند. رهبر انقلاب، کار این روزهای دولت سعودی در یمن را مشابه جنایت صهیونیستها در غزه خواندند و به دو جنبه مهم این موضوع پرداختند.
ایشان اقدام علیه ملت یمن را «جنایت، نسلکشی و قابل تعقیب بینالمللی» دانستند و افزودند: کشتن کودکان، تخریب خانهها و نابود کردن زیر بناها و ثروتهای ملی یک کشور، جنایتی بزرگ است. رهبر انقلاب تأکید کردند: یقیناً سعودیها در این مسأله خسارت و ضرر خواهند کرد و به هیچ وجه پیروز نخواهند شد. حضرت آیتالله خامنهای درخصوص دلیل پیشبینی شکست سعودیها گفتند: دلیل این پیشبینی واضح است، زیرا توانایی نظامی صهیونیستها چندین برابر سعودیها و منطقه غزه نیز یک منطقه کوچک بود، اما آنها نتوانستند موفق شوند، درحالیکه یمن، کشوری پهناور و با جمعیت دهها میلیونی است. رهبر انقلاب تأکید کردند: سعودیها در این ماجرا قطعاً ضربه خواهند خورد و بینی آنها به خاک مالیده خواهد شد.
ایشان با اشاره به سوابق سعودیها در مسائل سیاست خارجی گفتند: ما با سعودیها در مسائل گوناگون سیاسی اختلافات متعددی داریم اما همیشه میگفتیم که آنها در سیاست خارجی متانت و وقار نشان میدهند، اما چند جوان بیتجربه امور آن کشور را در دست گرفته و دارند جنبه توحش را بر جنبه متانت و ظاهرسازی غلبه میدهند، که این کار قطعاً به ضررشان تمام خواهد شد. رهبر انقلاب اسلامی خطاب به دولت سعودی تأکید کردند: این حرکت در منطقه قابل قبول نیست و من هشدار میدهم که باید دست از حرکت جنایتآمیز در یمن بردارند.
حضرت آیتالله خامنهای سپس به حمایت و دفاع آمریکا از دولت سعودی اشاره کردند و افزودند: این طبیعت آمریکاست که در همه قضایا بجای اینکه از مظلوم حمایت کند، طرف ظالم را میگیرد، اما آنها نیز در این موضوع ضربه خواهند دید و شکست خواهند خورد.
ایشان با اشاره به ادعای دخالت ایران در یمن گفتند: هواپیماهای جنایتکارشان آسمان یمن را ناامن کرده و بهانههای ابلهانهای که از نظر خداوند، ملتها و منطق بینالمللی مردود است برای دخالت در یمن جور میکنند، اما این کارها را دخالت نمیدانند و در مقابل، ایران را متهم میکنند. رهبر انقلاب، ملت یمن را ملتی کهن و با سابقه دیرین که ظرفیت و توانایی تعیین دولت خود را دارد خواندند و مجدداً تأکید کردند: لازم است دولت سعودی هرچه زودتر دست از این جنایتهای فاجعهبار بردارد.
حضرت آیتالله خامنهای نقشه اولیه طراحی شده توسط بدخواهان ملت یمن را، ایجاد خلأ قدرت و بوجود آوردن شرایطی مشابه وضع بسیار بد و رقتبار لیبی خواندند و گفتند: خوشبختانه در تحقق چنین هدفی ناکام ماندند زیرا جوانان مؤمن، علاقمند و معتقد به راه و روش حضرت امیرالمؤمنین (ع) اعم از شیعه، سنی، زیدی و حنفی مقابل آنان ایستادند و از این به بعد نیز ایستادگی کرده و پیروز خواهند شد.
حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای بیانات خود ضمن گرامیداشت یاد مرحوم آهی، بهعنوان مداحی متعهد، پایبند، خیرخواه و پرتلاش نکاتی را خطاب به مداحان متذکر شدند. قدر دانستن فرصت حضور جمعیت انبوه بهویژه جوانان در مجالس اهل بیت(ع) و «لزوم ترویج معارف دین و سبک زندگی اسلامی و سوق دادن مخاطبان برای عمل به مسئولیتهای بزرگ این دوران»، اولین نکتهای بود که رهبر انقلاب خطاب به مداحان بیان کردند.« پرهیز از انحراف و خرافهگرایی و ایجاد گره در اعتقادات جوانان» نیز از دیگر نکاتی بود که رهبر انقلاب اسلامی به آن اشاره کردند.