بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و سناتورهای جمهوریخواه تندرو آمریکا این روزها به شدت در تلاشند تا به نحوی مانع از توافق نهایی ایران و گروه 1+5 شوند. در همین راستا روز گذشته نخستوزیر رژیم صهیونیستی در گفتوگویی با شبکه
سی ان ان، تفاهم اخیر ایران و غرب در سوییس را تفاهمی بد توصیف کرد.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا به این امید است که بتواند نظر مساعد کنگره و سنا و متحدان خارجیاش را درباره توافق هستهای با ایران جلب کند. در همین راستا، او در گفتوگویی که روز گذشته با روزنامه نیویورکتایمز داشت، از تفاهم سوییس دفاع کرده و گفت: «هیچ فرمول و گزینهای برای ممانعت ایران از دستیابی به بمب نیست به غیر از اینکه از راهکار و چارچوبهای دیپلماتیک استفاده کنیم».
در آن سو اما نتانیاهو همچنان بر طبل خود میکوبد. نتانیاهو در گفتوگو با سی ان ان گفته است که این توافق موجودیت اسراییل را به خطر میاندازد. او همچنین گفت که با سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه و نزدیک به یکسوم نمایندگان کنگره آمریکا درباره توافق آمریکا با ایران صحبت کرده است. به نظر میرسد این سخنان نتانیاهو تهدیدی تلویحی علیه توافق هستهای باشد. چراکه برخی از نمایندگان جمهوریخواه سنای آمریکا بهشدت در تلاشند تا طرحی را برای نظارت بر تفاهم سوییس در مجلس سنا به رأی بگذارند.
نتانیاهو پیش از این نیز با برخی از نمایندگان کنگره آمریکا علیه توافق هستهای لابی کرده بود. سفر غیرمنتظره او به واشنگتن و سخنرانی در کنگره آمریکا علیه مذاکرات هستهای، پیشتر باعث خشم کاخ سفید شده بود. او در سخنانش در شبکه سی ان ان، گفت: «هنوز زمان برای یک توافق بهتر وجود دارد». در اینسو به نظر میرسد که سناتورهای همنظر با بنیامین نتانیاهو چندان بیکار ننشستهاند. جمهوریخواهان که اکثریت مجلس سنا و کنگره آمریکا را در دست دارند، به همراه برخی نمایندگان دموکرات، در حال تهیه لایحهای هستند که در صورت تصویب نظارت کنگره را بر هر گونه توافق میان ایران و آمریکا تأمین میکند. سناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا به شدت پیگیر جمع کردن آرای لازم برای تصویب این لایحه در سنا است. باراک اوباما البته گفته است که این لایحه را وتو خواهد کرد اما به نظر میرسد که سناتور کورکر به دنبال تعداد آرایی است که بتواند وتو باراک اوباما را نیز دور بزند. رئیس کمیته روابط خارجی سنا تأکید کرده است که تنها به 2 تا 3 رأی دیگر نیاز دارند تا بتوانند حق رئیسجمهوری آمریکا برای وتوی لایحه نظارت کنگره بر هرگونه توافق هستهای با ایران را سلب کنند. وی تأکید کرد که این لایحه، «باراک اوباما»، رئیسجمهوری آمریکا را وادار میکند تا قبل از امضای هرگونه توافق نهایی هستهای با ایران، آن را در اختیار سنا برای تأیید نهایی قرار دهد. لایحه 2015 بازبینی توافق هستهای ایران با پشتیبانی سناتور «باب کورکر» و «رابرت منندز»، رئیسجمهوری آمریکا را موظف میکند، متن هرگونه توافق هستهای با ایران را قبل از تأیید در اختیار کنگره قرار دهد و همچنین دولت آمریکا را به مدت 60 روز از تعلیق تحریمهای کنگره علیه ایران منع میکند. باراک اوباما در واکنش به اقداماتی که در کورکر در حال انجام آن است در گفتوگو با نیویورکتایمز، گفت: «امیدواری من این است که بتوانیم راهی پیدا کنیم که به کنگره اجازه دهد نظرات خود را بیان کند اما در عین حال باید به ما اطمینان دهد که اگر به یک توافق خوب دست پیدا کردیم، میتوانیم به کار خود ادامه داده و آن را اجرا کنیم.»
رئیسجمهوری آمریکا با دفاع از بیانیه مشترک ایران و گروه 1+5 در سوییس، گفت: این تفاهم بهترین فرصت برای این است که ببینیم میتوانیم مسأله هستهای را از روی میز برداریم یا نه؟ رئیسجمهوری آمریکا دراینباره گفت: با در نظر داشتن اینکه ما همه گزینههایمان را حفظ میکنیم و سهلانگار نیستیم باید بگوییم که بگذارید امتحانش کنیم. چون اگر بتوانیم این مسائل را از طریق دیپلماتیک حل کنیم، امنتر و ایمنتر خواهیم بود و برای دفاع از متحدانمان در جایگاه بهتری قرار خواهیم داشت.
اوباما یادآور شد: ما باید از فرصتی که فقط یک بار در طول زندگی به دست میآید، استفاده کنیم تا ببینیم میشود دستکم مسأله هستهای را از روی میز کنار بگذاریم یا نه. رئیسجمهوری آمریکا ادامه داد: آنچه میخواهم به اسراییلیها بگویم، این است که هیچ گزینه و فرمول دیگری وجود ندارد که از راه دیپلماتیک و چارچوبی که تعیین کردهایم، برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای موثرتر باشد.