شهروند| کلماتی چون کوهخواری، رودخواری و زمینخواری اگرچه در گذشته نیز در دایره لغات فارسی حضور جدی داشتند اما در زندگی جاری مردم نمود جدی نیافته بود. در چند سال اخیر اما این لغات از کتب ادبی و لغتنامهها کوچ کرده و بهبطن زندگی شهری رسیدهاند. فراگیری این امر در این سالها موجب شده است تا مخاطرات کوهخواری، زمینخواری و تغییر کاربری کشاورزی نگاه مسئولان ارشد نظام را نیز به سمت خود برگرداند. دستور مقام معظم رهبری برای مقابله و برخورد شدید با این موارد (که یکی از آخرین آنان پارک جنگلی قوچک نیز بود) موجب شد تا جرایم شدیدی برای آن در نظر گرفته شود. یکی از موارد این دایره تخلفات در حوزه کشاورزی به چشم میخورد. آنجایی که در مناطق مختلف بهخصوص شمال کشور، افراد با تبدیل زمینهای زراعی به محلی برای ساختوساز اراضی حاصلخیز را به سمت نابودی میکشانند. در همین میان اما پس از تأکیدهای شدید مسئولان نظام برای مقابله با این پدیدهها، سازمان امور اراضی کشور اعلام کرده است جرایم خاص و شدیدی را برای این موضوعات در نظر گرفته است.
جرایم تغییر کاربری اراضی کشاورزی 5 برابر ارزش زمین میشود
دراینباره قباد افشار رئیس سازمان امور اراضی کشور نیز در میان اولین افرادی بوده که در این خصوص اقدامی عملی را به کار بسته است. او اخبار خوشی درخصوص مقابله با این پدیده داده و عنوان کرده است که در کنار اصلاح قانون مبارزه با زمینخواری، اقدامات دیگری را نیز در دست اجرا دارد. او درخصوص جلوگیری از تخریب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی گفته است: در قانون اصلاح شده، هزینه قلع و قمع بنا نیز از متخلفان دریافت میشود زیرا تاکنون هزینه تخریب، قلع و قمع بناها توسط دولت پرداخت میشد که با اصلاح قانون این هزینه نیز بر عهده متخلفان و زمینخواران خواهد بود. وی با بیان آنکه ما به دنبال افزایش جرایم سنگین هستیم تا تعداد متخلفان کاهش یابد، اظهار داشت: بهزودی اصلاح قانون اراضی کشاورزی کشور در صحن علنی مجلس مطرح و مورد بررسی قرار میگیرد و امیدواریم در سه ماهه اول سال 94 بتوانیم طبق قانون اصلاح شده جدید عمل کنیم. با اصلاح قانون، علاوه بر تشدید برخوردهای قانونی، میزان جرایم در این بخش به 3 تا 5 برابر ارزش زمین افزایش پیدا میکند. وی تصریح کرد: طی سالهای گذشته تاکنون در اطراف شهرهای بزرگ و مناطق خوش آب و هوای استانهای تهران، مازندران، البرز، گیلان، گلستان و دیگر کلانشهرها با مشکل تخریب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و ساختوسازهای غیرمجاز مواجه بودهایم، بهطوری که این موضوع به یک بحران در کشور تبدیل شده است. وی در این خصوص تأکید کرد که تخریب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در زیرساختهای اصلی تولید بخش کشاورزی ازجمله منابع پایه آب و خاک، خسارتهای جبرانناپذیر وارد کرده است.
جلوگیری از ویلاسازی در روستاها
افشار در بخش دیگر صحبتهایش به موضوع مهمی اشاره داشته است. موضوعی که در آن رویای ویلاسازی پایتختنشینان در روستاهای سبز و خاکهای حاصلخیز را با خواب آشفته همراه ساخته است. او وعده داده است که در سال جاری با همکاری و هماهنگی بنیاد مسکن جمهوری اسلامی تلاش دارند تا از توسعه روستایی و ویلاسازی در این مناطق جلوگیری کنیم. البته که به قول او، متاسفانه در دهه گذشته روستاهای ما به جای تولیدات کشاورزی، مرکز ویلاسازی شده بودند.
افزایش 10 برابری بودجه
حفاظت از اراضی کشاورزی
او با توجه به تأکید مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری نیز اعلام کرده که در سال جاری برنامه پیشگیری از تخریب و تغییر کاربری اراضی کشاورزی بهطور جدی در دستورکار سازمان امور اراضی قرار گرفته و تعداد یگانهای ویژه حفاظت از اراضی کشاورزی در 250 تا 260 شهرستان کشور فعال خواهد شد. همچنین که در ابتدای شروع فعالیت دولت در سال 92 اولین یگان ویژه حفاظت از اراضی کشاورزی در
15 شهرستان کشور فعال شده و در سال 93 نیز تعداد این واحدها به 130 مورد رسیده است. به گفته او، بودجه سال 94 حفاظت از اراضی کشاورزی نسبت به سال 92 بیش از 10 برابر افزایش داشته که این امر نشانگر عزم جدی و تصمیم راسخ دولت و وزارت جهاد کشاورزی برای حفظ کاربری اراضی کشاورزی است.
شعب ویژه
برای رسیدگی به تخلفات اراضی
این مقام مسئول در وعدههایش درخصوص رسیدگی به تخلفات اراضی کشاورزی به موضوع ایجاد شعب ویژه رسیدگی به تخلفات اراضی کشاورزی هم اشاره کرد و افزود: طی 18 ماه گذشته هماهنگی مناسبی بین دستگاههای قضایی، نیروهای انتظامی و سازمان امور اراضی کشور برقرار شده بود و خوشبختانه با بخشنامه دادستان کل کشور، دستور رئیس قوه قضائیه و همکاری دستگاههای قضایی برای تسریع در رسیدگی پروندههای تخلفات اراضی کشاورزی شعب ویژهای در برخی شهرستانهای کشور ایجاد شد. همچنین در سال 94 با همکاری استانداران سراسر کشور، ستاد مقابله با پیشگیری و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در تمام استانها به ریاست استانداران فعال شده و با حضور دستگاههای مختلف این امر پیگیری میشود.
شورایعالی حفظ بیتالمال در سال 94
شورایعالی حفاظت از بیتالمال دیگر اقدام عملی سازمان امور اراضی است. شورایعالی حفاظت از بیتالمال وظیفه دارد در مواقع عدم ورود یگان ویژه حفاظت از اراضی کشاورزی، تمامی این موضوعات را بهطور مستقل از طریق دستگاههای قضائی دنبال کند. در کنار این امسال هماهنگیهای لازم برای ورود دستگاههای نظارتی انجام شده و خوشبختانه دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور حفاظت از اراضی کشاورزی را در دست بررسی و پیگیری دارند. به گفته افشار، دستگاههای دولتی حق ندارند به متخلفان در ساختوساز خدمات زیربنایی ازجمله آب، برق و گاز ارایه بدهند، متاسفانه تا سال گذشته این هماهنگیها وجود نداشت و هماکنون دستگاههای نظارتی این موضوعات را دنبال میکنند و هماهنگیهای لازم با وزارت نیرو در این خصوص انجام شده است.
کاداستر، اراضی کشاورزی را سنددار میکند
افشار یکی دیگر از اقدامات مهم این سازمان برای جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی را اجرای کاداستر اراضی کشاورزی برشمرد و گفت: این عملیات باید طی سالهای گذشته انجام میشد که متاسفانه عملیاتی نشد با اجرای کاداستر، اراضی کشاورزی کشور به لحاظ وضع دقیق آب، خاک، تولید و مسائل حقوقی زمین شناسایی و ساماندهی میشوند تا مشکل کشاورزان برای تهیه وثیقه بانکی و ایجاد سرمایهگذاری در این بخش برطرف شود. در مجموع بیش از 700میلیارد ریال برای اجرای کاداستر اراضی کشاورزی در نظر گرفته شده که این امر نشانگر توجه ویژه دولت به بخش کشاورزی است.
کاهش 30درصدی تخلفات تغییر کاربری
با وجود این اخبار هشدارآمیز این را هم باید گفت که طبق آمارهای افشار و با اقدامات صورت گرفته در سال گذشته، میزان تخلفات تخریب و تغییرکاربری اراضی کشاورزی بیش از 30درصد کاهش یافته است. طی 2 سال گذشته با تشکیل یگان ویژه حفاظت اراضی کشاورزی در کشور بیش از 40درصد تخلفات و تغییر کاربری اراضی که مربوط به سالهای گذشته بوده، شناسایی و در دستگاه قضائی در حال پیگیری است.