گاردین خبر داد:
جمهوریخواهان در فکر طغیان علیه توافق هستهای
جمهوریخواهان و برخی دموکراتها میخواهند درباره چارچوب توافق، حق اظهارنظر داشته باشند.
روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشت که کاخسفید از روز جمعه در تلاش است تا طغیان کنگره علیه توافق هستهای را کنترل کند. کاخسفید نگران است که تندروها در واشنگتن این توافق را قبل از اینکه حتی نهایی شود به شکست بکشانند. اوباما که در 48 ساعت گذشته با چندین نفر از اعضای کلیدی کنگره دیدار کرده تا آنها را در باره مزایای توافق لوزان متقاعد کند، تأکید کرده است که این توافق همه راههای ایران را به سوی دستیابی به سلاح هستهای مسدود خواهد کرد و جلوی یک جنگ دیگر را در خاورمیانه خواهد گرفت.
طرحی که احتمال بیشتری برای کسب حمایت هر دو حزب دارد و باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا آن را پیشنهاد کرده است، جلوی لغو تحریمها را به مدت 60 روز خواهد گرفت و به کنگره این امکان را خواهد داد تا به بازبینی توافق لوزان که قرار است تا پایان ماه ژوئن نهایی شود، بپردازد. کورکر گفت که این طرح روز 14 آوریل در کمیته روابط خارجی مجلس سنا به رای گذاشته میشود و دولت اوباما دو هفته در تعطیلات عید پاک فرصت خواهد داشت دموکراتها را متقاعد کند که از این طرح حمایت نکنند. برخی دیگر در حزب اوباما خواستار این شدهاند که هرگونه توافق هستهای الزاما به شکل یک پیمان در مجلس سنا به تصویب برسد. کاخسفید اعلام کرده است اوباما طرح کورکر را در صورت تصویب وتو خواهد کرد، اما دستیاران اوباما روزبهروز از چشمانداز تصویب این طرح با رأی
دو سومی اعضا که جلوی وتو شدن آن را خواهد گرفت، نگرانتر میشوند. چنین سناریویی مراحل پایانی مذاکرات را بهطور جدی به خطر
خواهد انداخت.
مونیز:
بیانیه لوزان فقط یک مشت قول و تدوین اصول نیست
ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا در گفتوگوی اختصاصی با سیانان، با رد نگرانیهای موجود درخصوص اجرایی بودن توافق با ایران تأکید کرد که کاملا اطمینان دارد که توافق بین ایران و پنج به علاوه یک موفقیتآمیز خواهد بود.
به گزارش «انتخاب»؛ مونیز درباره اینکه برای آمریکاییها و جهانیان چه تضمینی میتواند درباره این توافق بدهد، گفت: ما با بستن هر چهار مسیر احتمالی منتهی به ساخت سلاح اتمی که درخصوص ایران نگرانی داشتیم، به این توافق رسیدیم. آنان گفته بودند که به دنبال برنامهای صلحآمیز هستند ولی ما میخواستیم در این خصوص اطمینان حاصل کنیم. مسأله اساسی این است که ما توان تولید (اورانیوم غنی شده) آنان را کم کنیم. از دیگر سو میزان ذخایر آنان را محدود کنیم. ما پلوتونیوم تولیدی آنان را به خارج از کشورشان منتقل میکنیم و مهم اینکه اقداماتی بیسابقه برای دسترسیهای بیشتر، شفافیت و نظارت برای همه فعالیتهای اتمی در همه جای ایران صورت دادهایم. وزیر انرژی آمریکا درباره انتقادهای صورت گرفته از این توافق، بهخصوص انتقادهایی که از سوی اسرائیل صورت میگیرد و اینکه بر چه اساس اطمینان دارند که ایران تا پایان، بر سر این توافق میماند، گفت: اول اینکه شایان ذکر است بگویم این درجه از خاص بودن مرحلهای که ما به آن رسیدهایم، بسیار شگفتانگیز است. اینها فقط یک مشت قول و تدوین اصول نیستند. ما در هر قسمت، آمار و اعداد مشخص داریم و به خوبی میدانیم برنامه (اتمی ایران) در زمانی که این توافق اجرایی شود، به چه شکل خواهد بود و ما در این خصوص کاملا اطمینان داریم.
معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید:
تفاهم با ایران بهترین گزینه بوده است
معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به مخالفتهای اخیر نخستوزیر رژیم صهیونیستی با بیانیه به دست آمده میان ایران و گروه 1+5، گفت: توافق با ایران بهترین گزینه بوده است.
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در گفتوگو با شبکه خبری سیانان، گفت: احتمالا بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی هیچگاه نسبت به مزایای این تفاهم سیاسی با ایران متقاعد نخواهد شد. این مشاور باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا ادامه داد: رهبران اسرائیلی همواره از مخالفان راهحل دیپلماتیک بودهاند و حتی پیش از توافق اولیه ژنو که در نوامبر 2013 حاصل شد مخالفتهای خود را اعلام میکردند. رودز تأکید کرد: من فکر نمیکنم ما بخواهیم نتانیاهو را متقاعد کنیم. واضح است که وی حتی پیش از به دست آمدن اقدام مشترک اولیه، توافقی که اولین بار با ایران حاصل شد، با این رویکرد مخالف بوده است. به گزارش سیانان باراک اوباما نیز روز پنجشنبه پس از اعلام دستیابی ایران و گروه 1+5 به یک بیانیه سیاسی مشترک بر سر برنامه هستهای ایران و چگونگی لغو تحریمهای بینالمللی این کشور که اساس یک توافق هستهای نهایی محسوب میشود، این بیانیه را یک تفاهم تاریخی توصیف کرد که بهطور کامل از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری میکند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی پس از اعلام این بیانیه ضمن ابراز نگرانی نسبت به مذاکرات هستهای با ایران مدعی شد که بیانیه لوزان راه دستیابی تهران به سلاح هستهای را
هموار میکند.