تاغزارهای اطراف کرمان مهمترین عامل در زمینه جلوگیری از بروز طوفانهای شن در کلانشهر کرمان محسوب میشوند این در حالیست که طی سالهای اخیر عوامل مختلفی ازجمله خشکسالی، عوامل انسانی و ساخت و سازهای غیرمجاز این جنگلهای اطراف کرمان را تهدید میکند.
به گزارش مهر، شهر کرمان در نزدیکی چندین کانون بحرانی فرسایش بادی قرار گرفته است بیشترین این کانونها در قسمت جنوبی و جنوب غربی شهر کرمان قرار گرفتهاند.
کهنسالان کرمان میگویند که پیش از کاشت دستی این تاغزارها کرمان به صورت مداوم شاهد بروز طوفانهای شن بودهاست اما بعد از کاشت دستی این تاغها به مرور مشکل بروز طوفان شن در کرمان رفع شده است و هم اکنون نیز این شهر سالهاست که پدیده طوفان شن را ندیده است.
از دیرباز تا کنون مردم کرمان برای رهایی از طوفانهای شن و گسترش بیابان به کشت درختان مقاوم در برابر خشکسالی و بادهای سهمگین کویر روی آوردهاند و در حقیقت رمز بقا و زندگی شهرنشینی و روستایی در مناطق کویری شمال کرمان وجود همین تاغها بودهاند.
اما این روزها تاغهای اطراف شهر کرمان شاهد روزهای تلخ ناشی از تخریبهای عوامل طبیعی و غیرطبیعی هستند.
علی اکبر مشرفی، عضو شورای شهر کرمان با تأیید این مطلب گفت: تاغزارها یکی از فاکتورهای حیاتی برای شهر کرمان محسوب میشوند.
وی افزود: حفظ و نگهداری و کاهش توسعه این جنگلهای دست کاشت برای تداوم زندگی در شهر کرمان بسیار با اهمیت است و درواقع وجود این جنگلها جلوی توسعه بیابانها و بروز طوفانهای شن را میگیرد.
مشرفی گفت: تلاشهای گستردهای در راستای حفظ و نگهداری از این جنگلها صورت گرفته است اما در این میان برخی افراد سود جو نیز با بیتدبیری تیشه به ریشه این درختان میزنند.
وی از مواردی از قطع این درختان توسط افراد سودجو برای تبدیل این درختها به زغال خبر داد و گفت: این افراد به منظور سودجویی اقدام به قطع درختان به صورت شبانه و انتقال آنها به کورههای تولید زغال میکنند.
علی شاهی، کارشناس منابع طبیعی کرمان نیز اظهار داشت: استان کرمان دارای 16 کانون بادی و بیابانی است و2/4میلیون هکتار از اراضی بیابانی کرمان در خطر فرسایش قرار دارند.
شاهی افزود: طرحهای متعددی برای نگهداری و حفاظت از این جنگلها اجرا شده است و قطع و تخریب این درختان غیرقانونی است زیرا هدف کاشت این درختان جلوگیری از بروز طوفان شن در شهر کرمان بوده است.
وی تصریح کرد: در شرق استان کرمان نیز وجود این تاغزارها چشمگیر است بهطوری که در ریگان و فهرج کانونهای قابل توجهی از درختان دست کاشت وجود دارند که زندگی بسیاری از روستاهای این شهرستانها به وجود همین تاغها بستگی دارد.
شاهی افزود: هر ساله میلیاردها تومان در استان کرمان به دلیل بروز طوفانهای شن به زیرساختها خسارات وارد میشود که نشان از اهمیت وجود تاغها دارد و باید این جنگلهای دست کاشت را توسعه دهیم و در راستای حفاظت از آنها بکوشیم که این مسأله باید به درخواست و وظیفه عمومی برای مردم و مسئولان تبدیل شود.
وی گفت: زندگی 100 روستا در شرق استان کرمان به دلیل گسترش بیابانها در معرض خطر است و اگر تاغهای اطراف کرمان نیز تخریب شوند این خطر حتی شهر کرمان و بهخصوص حومه شهر را تهدید میکند.