بیانیه مطبوعاتی مشترک ایران و گروه 1+5 سرانجام روز پنجشنبه قرائت شد. بلافاصله از ساعاتی پس از قرائت این بیانیه، نظرات موافق و مخالف چه در داخل و چه در خارج درخصوص این بیانیه ایراد شد. برخی در داخل ایران این بیانیه را حاوی تعهداتی برای ایران دانستند و اعلام کردند که این بیانیه هیچ دستاوردی برای ایران نداشته است. در خارج نیز برخی غرب را برای رسیدن به چنین تفاهمی با ایران هدف انتقاد قرار دادند. نکته اما این است که به نظر میرسد در همین ابتدای کار، طرفین کار خود را بر مبنای برد برد درست انجام دادهاند. چراکه از یک متن واحد هم میتوان نظر موافق استخراج کرد و هم نظر مخالف. به این ترتیب طرفین مذاکرهکننده، به متنی واحد برای تفاهم هستهای رسیدهاند و میتوانند این متن را در داخل کشورهایشان عرضه کنند. این خود قدمی مهم در راه رسیدن به توافق نهایی است.
تداوم برنامه هستهای ازجمله غنیسازی
در چارچوب راهحلهای موجود، هیچیک از تأسیسات و فعالیتهای مرتبط هستهای متوقف، تعطیل یا تعلیق نمیشود و فعالیتهای هستهای ایران در تمامی تأسیسات هستهای ازجمله نطنز، فردو، اصفهان و اراک ادامه خواهد یافت. این راهحلهای جامع، ادامه برنامه غنیسازی در داخل کشور را تضمین میکند و بر این اساس جمهوری اسلامی ایران قادر خواهد بود مطابق مفاد برنامه جامع اقدام مشترک تولید صنعتی سوخت هستهای خود را برای تأمین سوخت نیروگاههای هستهای ادامه دهد. براساس راهحل به دست آمده، دوره زمانی برنامه جامع اقدام مشترک درخصوص برنامه غنیسازی ایران 10ساله خواهد بود. در طول این مدت، تعداد بیش از 5000 ماشین سانتریفیوژ در نطنز به تولید مواد غنی شده در سطح 67/3درصد ادامه خواهند داد. ماشینهای اضافه بر این تعداد و زیرساختهای مرتبط با آنها جهت جایگزینی با ماشینهایی که در طول این زمان آسیب میبینند، جمعآوری و تحت نظارت آژانس نگهداری خواهد شد. همچنین ایران قادر خواهد بود ذخایر موجود مواد غنی شده خود را برای تولید مجتمع سوخت هستهای یا صادرات آنها به بازارهای بینالمللی در قبال خرید اورانیوم اختصاص دهد. براساس راهحلهای به دست آمده ایران برنامه تحقیق و توسعه خود را روی ماشینهای پیشرفته ادامه خواهد داد و مراحل آغاز و تکمیل فرایند تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای IR-4، IR-5، 6IR- و IR-8 را در طول دوره زمانی 10ساله برنامه جامع اقدام مشترک ادامه خواهد داد.
تأسیسات فردو
براساس راهحلهای به دست آمده تأسیسات هستهای فردو به مرکز تحقیقات هستهای و فیزیک پیشرفته تبدیل خواهد شد. بیش از 1000 ماشین سانتریفیوژ و تمامی زیرساخت آنها در فردو حفظ و نگهداری خواهند شد که از این میان دو آبشار سانتریفیوژ در چرخش خواهند بود. همچنین نیمی از تأسیسات فردو با همکاری برخی از کشورهای (1+5) به انجام تحقیقات پیشرفته هستهای و تولید ایزوتوپهای پایدار که مصارف مهمی در صنعت، کشاورزی و پزشکی دارد، اختصاص پیدا میکند.
رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک
مطابق راهحلهای موجود؛ رآکتور تحقیقاتی اراک آب سنگین باقی خواهد ماند و با انجام بازطراحی ارتقا یافته و روزآمد خواهد شد. در باز طراحی رآکتور ضمن کاهش میزان تولیدی پلوتونیوم، کارآیی رآکتور اراک به میزان قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد. باز طراحی رآکتور اراک در چارچوب یک برنامه زمانبندی مشخص و در قالب یک پروژه بینالمللی مشترک تحت مدیریت ایران آغاز و پس از آن بلافاصله ساخت آن شروع و در چارچوب یک برنامه زمانبندی تکمیل خواهد شد.
پروتکل الحاقی
ایران در جهت شفافیت و اعتمادسازی به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را به صورت موقت اجرا کرده و در ادامه فرآیند تصویب این پروتکل طبق یک جدول زمانی در چارچوب اختیارات رئیسجمهوری و مجلس شورای اسلامی به تصویب خواهد رسید.
لغو تحریمها
براساس راهحلهای به دست آمده، پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک، تمامی قطعنامههای شورای امنیت لغو خواهد شد و همه تحریمهای اقتصادی و مالی چندجانبه اروپا و یکجانبه آمریکا ازجمله تحریمهای مالی، بانکی، بیمه، سرمایهگذاری و تمامی خدمات مرتبط با آنها در حوزههای مختلف ازجمله نفت، گاز، پتروشیمی و خودروسازی فورا لغو خواهند شد. همچنین تحریمها علیه اشخاص حقیقی و حقوقی، سازمانها، نهادهای دولتی و خصوصی تحت تحریمهای مرتبط هستهای ایران از جمله؛ بانک مرکزی، سایر موسسات مالی و بانکی، سوئیفت، کشتیرانی و هواپیمایی جمهوری اسلامی، کشتیرانی نفت بهطور همهجانبه فورا برداشته خواهند شد.
زمانبندی اجرای برنامه جامع اقدام مشترک
با پایان یافتن این مرحله از مذاکرات، تدوین پیشنویس برنامه جامع اقدام مشترک تا بازه زمانی 10 تیر در آینده نزدیک آغاز خواهد شد. با نهایی شدن متن، برنامه جامع اقدام مشترک در قالب قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل متحد مورد تأیید قرار خواهد گرفت. جهت لازمالاجرا شدن برنامه جامع اقدام مشترک برای تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد، این قطعنامه همچون قطعنامههایی که علیه ایران تصویب شده بودند تحت ماده 41 فصل هفتم منشور ملل متحد تصویب خواهد شد تا بتواند قطعنامههای قبلی را لغو کند.