شماره ۵۲۸ | ۱۳۹۳ چهارشنبه ۲۷ اسفند
صفحه را ببند
ارکستر سمفونیک تهران بعد از مدت‌ها تعطیلی کنسرت داد
علی رهبری برای ماندن مصمم است

سما بابایی| ارکستر سمفونیک تهران بالاخره کنسرت داد. سرانجام وعده‌ها و وعیدها محقق شد و این ارکستر یکشنبه و دوشنبه – 24 و 25 اسفندماه 93 - بعد از سال‌ها تعطیلی اجرای صحنه‌ای داشت. شاید به همین خاطر است که افرادی چون اسحاق جهانگیری (معاون اول رئیس‌جمهوری)، علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، علی مرادخانی
 ( معاون هنری وزیر ارشاد) و محمدرضا عارف در کنار هنرمندانی چون شهرام ناظری، فریدون شهبازیان، فرهاد فخرالدینی و بسیاری دیگر به دیدن برنامه آمدند. پیش از آغاز کنسرت، ابتدا فیلمی پخش شد که در آن حسن روحانی – رئیس‌جمهوری - به هنرمندان وعده داده بود که ارکستر سمفونیک تهران بازگشایی خواهد شد: «من از این‌که ارکستر سمفونی و ارکستر موسیقی ملی به تعطیلی کشیده شده است بسیار متأسفم و حتماً این دولت در همین ماه‌های آینده آن را احیا خواهد کرد. اگرچه ممکن است وزیر باز هم کارت زرد بگیرد. این دولت به تمام تعهداتی که در دوران انتخابات داده است عمل خواهد کرد.» حرف‌های وزیر ارشادش هم در فیلم پخش شد. وزیرِ صبوری که زیر تمام فشارها، همچنان در دو‌سال گذشته، بازگشایی ارکستر را وعده می‌داد: «ما درحال احیای ارکستر سمفونیک هستیم و تاخیری هم که در اجرای ارکستر پیش آمده، به خاطرِ انتخاب رهبری شایسته است تا تمام هنرمندان او را قبول داشته باشند.» اسحاق جهانگیری هم که تا پیش از این بیشتر به‌عنوان چهره‌ای اقتصادی شناخته می‌شد، در این فیلم صحبت کرد. او از این گفت که ارکستر سمفونیک موردحمایت دولت تدبیر و امید خواهد بود. معاون اول رئیس‌جمهوری به این مسأله اشاره کرد که از بازگشایی دوباره ارکستر خوشحال است.
سیدعباس سجادی، در این مراسم حضور داشت و خبر خوبی را به دوستداران موسیقی داد: «امیدواریم که ارکستر موسیقی ملی هم اردیبهشت‌ماه فعالیت‌هایش را آغاز کند.» او از ارکستر دیگری می‌گوید که زمانِ مرادخانی و دولت اصلاحات شکل گرفت. بعد از آن بود که علی رهبری روی سن آمد. روی صحنه تالار وحدت. همه به احترامش ایستادند. در کنسرت دوشنبه‌شب، ارسلان کامکار، علی جعفری‌پویان، آیدین احمدی‌نژاد، پدرام فریوسفی و خیلی‌های دیگر حضور داشتند؛ رهبری که پیش از این هم چند باری به ارکستر آمده و این‌بار اما از همیشه مصمم‌تر است. خودش این را می‌گوید. در گفت‌وگوهایی که این روزها انجام داده به آن تأکید کرده است. از سفرهای طولانی مدتش برای رهبری ارکسترهای مهم دنیا گفته و شوقش برای آمدن به ایران. اما همین کارنامه پر و پیمان، همان‌قدر که هر کسی را مرعوب، نگران هم می‌کند که مگر رهبری با این استاندارد می‌تواند در ایران بماند؟ می‌تواند این سیستم را تاب بیاورد؟ درست است که دولت همراه ارکستر است؛ اما خب فرق است میان این ارکستر با ارکسترهای اروپایی یا حتی همین کشور بغل دستی‌امان، ترکیه. رهبری اما سعی می‌کند خیال همه را راحت کند: «حالا امیدوارم که بتوانم کارهای مهمی انجام دهم. از این‌که آقای رئیس‌جمهوری هم از این ارکستر حمایت کرده، دلگرم می‌شوم و تنها زمانی می‌روم که ناامید شده باشم.» به هر روی ما امیدواریم این اتفاق نیفتد که دولت، دولتِ «تدبیر و امید» است. او البته جمله دیگری همزمان با اجرای یکشنبه شب گفت: «یکی از بزرگترین چلیست‌های دنیا به من گفت برای ترک سیگار باید جلوی جمع زیادی اعتراف کرد که دیگر سیگار نخواهم کشید. من هم جلوی همه شما می‌گویم اگر من را اذیت هم کنند، نمی‌روم.» این هم دلیل دیگر برای آسودگی خیال از ماندن او.
ارکستر و گروه کر اول سرود جمهوری اسلامی را  اجرا کردند و بعد از آن سمفونی نهم بتهوون را. سمفونی‌ای که بتهوون و شیلر، هر دو جاودانه‌اش کرده‌اند. رهبری در تمرینات ارکستر به نوازندگان می‌گفت که حالا، مهم‌ترین اجراهای این سمفونی منتشر شده و همه می‌توانند آن را گوش کنند؛ اما اگرچه خود رهبری این اجرا را صرفا یک امتحان می‌داند؛ به نظر می‌رسید در آنچه او می‌خواسته موفق بوده است؛ بیان دینامیکِ ارکستر، رضایت‌بخش بود. این رضایت را می‌شد از خود رهبری نیز حس کرد. با تمام خوش‌بینی‌ها نمی‌توان منکر مشکلات شد؛ تغییر مدیران و تأثیر مستقیمش بر سرنوشت ارکستر، مشکلات مالی و حضور نوازندگان در ارکسترهای متعدد، سخت‌گیری‌های علی رهبری و عدم پذیرش احتمالی نوازندگان. حالا فقط زمان است که نشان می‌دهد قدیمی‌ترین ارکستر خاورمیانه، همچنان پابرجا می‌ماند و می‌تواند درعین‌حال کیفیتی استاندارد داشته باشد یا بار دیگر به تعطیلی کشیده خواهد شد.
«من انسان چاپلوسی نیستم اما اگر حمایت
رئیس جمهوری، وزیر ارشاد، معاون هنری و مدیر دفتر موسیقی نبود من این کار را نمی توانستم بکنم. این عزیزان در طی مدتی که من در ایران حضور داشتم تمام امکاناتی را که از آنها می خواستم به من دادند. موردی که قبلا و ۱۰ سال پیش که من از ایران رفتم وجود نداشت. البته تا آنجا که امروز اطلاع پیدا کردم قرار هم بر این است که حقوق و دستمزد نوازندگان ارکستر برای کنسرت شب گذشته همین امروز به حساب آنها واریز شود که این موضوع بسیار خوشحال کننده ای است.» اینها را روز بعد از اجرا هم علی رهبری در نشستی خبری درباره اجرای شب گذشته‌ی ارکستر سمفونیک تهران گفت  و در عین حال برنامه‌های آینده آن توضیحاتی را ارائه داد و به این مساله اشاره کرد که:« بدون اغراق من روزهای عالی زیادی داشتم ولی دیشب در ایران بهترین شب خود را سپری کردم، چراکه در همین مدت
 یک هفته ای که نوازندگان و بچه های ایرانی حضور داشتند گویی معجزه ای رخ داده است و همگان می دانند که اجرای سمفونی ۹ بتهون کار آسانی نیست و گرفتاری های زیادی دارد. دفعه پیش که با شما خبرنگاران ملاقات کردم قول دادم که همه چیز به خوبی و خوشی انجام شود. بسیار خوشحالم این بار همه چیز به خوبی گذشت و من شاهد انعکاس بسیار خوب اجرای اول ارکستر سمفونیک تهران در رسانه های داخلی و خارجی بودم چراکه بسیاری فکر نمی کردند که ما می توانستیم چنین کاری را انجام دهیم.»
مدیر هنری ارکستر سمفونیک تهران در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه در ۶ ماهه اول سال ۹۴ ارکستر سمفونیک تهران چهره ای تازه خواهد داشت، گفت: «ما در زمینه سازهای بادی تغییراتی را اعمال خواهیم کرد، ضمن اینکه طبق توافقاتی که انجام گرفته تمام تلاش خود را خواهیم کرد که همه اعضای ارکستر از قراردادی که با آنها منعقد می شود راضی باشند.»


تعداد بازدید :  294