دولت را میتوان از لحاظهای مختلف در سالی که گذشت ارزیابی کرد. از عملکرد در زمینه اقتصاد و عرصه سیاست خارجی گرفته تا برخورد با منتقدانش. آنچه اکنون مورد سوال «شهروند» با داریوش قنبری، نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی و فعال سیاسی اصلاحطلب قرار گرفته، ارزیابی عملکرد دولت در برخورد با منتقدانش است. البته قنبری معتقد است که برخی از منتقدان بیش از آنکه انتقاد کنند در لوای انتقاد دست به تخریب میزنند. قنبری معتقد است که دولت بیش از حد با تخریبگران مدارا میکند و این سکوت و مدارا در طولانی مدت، قطعا مشکلساز خواهد شد.
عملکرد دولت در برخورد با منتقدانش را چطور ارزیابی میکنید؟
اول باید در پاسخ به این سوال نقد و نقد کردن را تعریف کرد چراکه برخی در لوای نقد دست به کارهایی زدند و میزنند که اصلا در این چارچوب تعریف نشده و همچنان هم نمیشود. نقد یعنی ما جایی ایراد یا اشکالی میبینیم و از سر دلسوزی آن را با زبان و لحنی دلسوزانه و صادقانه بیان میکنیم. نقد کردن هم آدابی دارد که باید آن را در نظر گرفت. مثلا اینکه با چه لحنی و اصلا چگونه بیان شود و اگر به عرصه عمل رسید باید چطور باشد. با این تعریف میتوان گفت که دولت در برخورد با منتقدانش بسیار صبور و محجوب بوده است به گونهای که حتی در برخی مواقع به نظر من بیش از حد مدارا کرده است. اما همانطور که گفتم باید منتقدان واقعی را ابتدا شناسایی کرد و در مرحله بعد وارد رفتار دولت با آن منتقدان شد. اما از آنجایی که ما منتقد واقعی در این یکسال اخیر کم داشتیم به نظرم دولت واقعا براساس اعتدال رفتار کرد. اعتدالی که حتی در مقاطعی بیش از حد نمود داشت و حتی لزومی بر حرکت بر مدار اعتدال با افرادی که اعتدال نمیشناسند وجود نداشت.
معتقدید که مدارا کردن دولت به ضررش تمام خواهد شد؟
بله. معتقدم در 10سال اخیر ما کمتر چنین فضایی را در جامعه داشتیم. متاسفانه برخی از این فضا سوءاستفاده میکنند. نمیدانم آنها که مثلا پرچم منتقد در دست دارند ولی واقعیتشان مخالف است، چرا درک نمیکنند که مردم از حاشیهسازی و درگیریهای سیاسی خسته شدهاند. معتقدم دولت تا همین جا هم بیشتر بهخاطر درگیر نشدن در حاشیهها بود که این همه نجابت به خرج داد. دولت، این مردم را خوب میشناسد و به خاطر همین مردم تاکنون سکوت کرده است اما این سکوت در بلندمدت برای مردم خوشایند نخواهد بود. چراکه عدهای مدام دست به تخریب و حاشیهسازی در کشور میزنند و دولت سکوت میکند. هیچوقت فراموش نمیکنیم روزنامههای متعددی را که در دوران دولت نهم و دهم مدام تذکر میگرفتند و یک به یک بسته میشدند اما امروز برخی رسانهها رسما دست به توهین و تخریب میزنند و دلیل این همه مدارای دولت با آنها را نمیفهمم.
به نظر شما چه برخوردی مناسب است؟
برخی مداراها دیگر قابل قبول نیست و باید وارد عرصه عمل شد. دولت الان نهادهای انتظامی و امنیتی را در اختیار دارد و باید شدت عمل به خرج دهد. مطمئن باشید کسی از این برخوردها ناراحت نمیشود چون دولت تا کنون سکوت کرده و با این سکوت حجت را بر آنها تمام کرده است. این حجت الان برای مردم هم تمام شده است و از این جهت میگویم که وقت سکوت گذشته است. جالب است که آنها هر طور بخواهند توهین میکنند و حرف میزنند و در نهایت اگر رئیسجمهوری در یک همایشی یک کنایهای بزند، آن را برنمیتابند و تا مدتها در بوق و کرنا میکنند که ای مردم ببینید با منتقدان چطور برخورد میشود. شک نکنید که اگر پشتوانههای فکری آنها مشخص و شناسایی شود، میبینید که عدهای افراطی و تندرو در پس ماجرا هستند که به اعتقاد من باید به افکارعمومی معرفی شوند. اتفاقی که برای آقای مطهری، نماینده مردم در شیراز افتاد و دستوری که رئیسجمهوری برای برخورد با قاصران داد یکی از بهترین کارهاست و باید پیگیری شود تا عدهای بفهمند که هر کاری که بخواهند نمیتوانند انجام دهند و این کشور صاحب دارد. از این دست برخوردها باید از سوی دولت زیاد شود تا هم مردم این افراد را بشناسند و هم هر کسی هر کاری خواست، انجام ندهد.