شماره ۵۲۷ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۲۶ اسفند
صفحه را ببند
مذاکره 5 ساعته برای برداشتن شکاف‌ها
وزیر امورخارجه : راه‌حل‌ها در دسترس هستند

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و جان کری همتای آمریکایی او مذاکرات برای دستیابی به راه‌حل اختلافات باقی مانده را در لوزان سوییس آغاز کردند.
در این دیدار علاوه بر علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا، سیدعباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان وزیر امورخارجه، حسین فریدون دستیار ویژه رئیس‌جمهوری ایران و وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا نیز حضور دارند. قرار بود این دیدار ساعت 21 به وقت لوزان -    23:30 به وقت تهران - انجام شود ولی هیأت ایرانی به دلیل تأخیر ورود کری به لوزان پیشنهاد کرد به صبح دوشنبه موکول شود. هیأت آمریکایی پیشنهاد ایران را قبول کرد و زمان دیدار ساعت 8 صبح به وقت محلی -    10:30 به وقت تهران- صورت گیرد.
ایران و آمریکا در نخستین دور گفت‌وگوهای خود در لوزان در  3 سطح مذاکره کردند. این مذاکرات با حضور علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا آغاز شد. سیدعباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان وزیر امور خارجه، بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی و وندی شرمن معاون سیاسی وزیر خارجه آمریکا نیز در این مذاکرات حضور داشتند.
پس از ساعتی، مذاکره در قالب سه سطح صالحی - مونیز، معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا و کارشناسان دو کشور ادامه یافت. پیش از مذاکره وزیران خارجه ایران و آمریکا، دو کشور در روز نخست حضور در لوزان در سه سطح گفت‌وگو کردند. این مذاکرات با حضور علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا آغاز شد. سیدعباس عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان وزیر امور خارجه، بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی و وندی شرمن معاون سیاسی وزیر خارجه آمریکا نیز در این مذاکرات حضور داشتند پس از ساعتی، مذاکره در قالب  3 سطح صالحی - مونیز، معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا و کارشناسان دو کشور ادامه یافت.
وزیر امور خارجه گفت: در برخی موارد به راه‌حل نزدیک‌تر هستیم و بر همین اساس می‌توان گفت که «راه‌حل‌ها در دسترس هستند، اما همچنان در برخی موارد فاصله داریم». محمدجواد ظریف روز گذشته پس از پایان  5 ساعت مذاکرات هسته‌ای مقامات سیاسی - فنی ایران و آمریکا در لوزان سوییس، افزود: لازم است تا روز جمعه با همه طرف‌ها مذاکره کنیم تا این‌که ببینیم درنهایت به چه نتایجی منجر می‌شود. وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در این جلسه برای تحریم‌ها چشم‌اندازی لحاظ شد، گفت: درباره همه مسائل چشم‌اندازی وجود دارد. وی با بیان این‌که اختلافات باقی مانده میان طرف‌های مذاکره‌کننده بحث اصلی مذاکرات امروز بود و در جلسه درباره موضوعات بسیاری از تحریم‌ها گرفته تا نامه اعضای کنگره بحث و گفت‌وگو شد، تصریح کرد: اگر چه ما نامه کنگره را یک حرکت سیاسی می‌دانیم، اما لازم است که موضع‌گیری دولت آمریکا درباره نامه نیز برای ما مشخص شود. وزیر امور خارجه اضافه کرد: بعد از ظهر امروز راهی بروکسل می‌شوم تا به دعوت خانم موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با وزیران خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه درباره پرونده مذاکرات هسته‌ای گفت‌وگو کنم.
سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران هم مذاکرات امروز ایران و آمریکا در لوزان را «در مجموع راضی‌کننده» توصیف کرد و گفت: با این روند شاید بتوان به راه‌حل نزدیک شد. عراقچی روز پس از پایان نشست دوجانبه میان ایران وآمریکا در لوزان سوییس روند مذاکرات برای یافتن راه‌حل اختلافات باقی مانده را شرح داد و گفت: روال کار کاملا مشخص است، باید درهمه موارد راه‌حل‌هایی پیدا کرد و بعد همه راه‌حل‌ها با جزییات کامل مکتوب شود. دراین صورت است که می‌توان گفت به توافق نزدیک شدیم. معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوالی درباره گزارش برخی رسانه‌های غربی که از تفاهم شفاهی به جای تفاهم مکتوب نوشته‌اند، گفت: این عبارت هیچ اهمیتی ندارد. تنها هدف، کم‌کردن اختلافات و رسیدن به راه‌حل است. تا قبل از این هدف، هیچ تاریخی نداریم و برای ما قابل پذیرش نیست. عراقچی نشست دوجانبه امروز ایران و آمریکا را فشرده و سنگین ارزیابی کرد و گفت: در دو دور گذشته موفق شدیم به پیشرفت‌هایی دست پیدا کنیم. امیدواریم بتوانیم در این دوره هم این پیشرفت را ادامه دهیم، هرچند همچنان فاصله‌هایی وجود دارد زیرا جزییات مفصل و پیچیده است. عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران افزود: هم در بحث فنی و هم در بخش سیاسی، شکاف‌هایی وجود دارد اما مسائل فنی می‌تواند به بحث‌های سیاسی کمک کنند و درنهایت این تصمیم‌گیری‌های سیاسی است که به رسیدن به توافق نهایی کمک می‌کند.
سایت وزارت خارجه آمریکا، فهرست تیم مذاکره‌کننده این کشور در این دور از مذاکرات را اعلام کرده که شامل جان کری وزیرخارجه، ارنست مونیز وزیر انرژی، وندی شرمن معاون وزیر خارجه در امور سیاسی، رابرت مالی مدیر ارشد در امور ایران، عراق و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در شورای امنیت ملی آمریکا، جیمز تیمبل دستیار ارشد معاون وزیرخارجه آمریکا در امور کنترل تسلیحات و امنیت بین‌المللی، پل اروین مدیر منع اشاعه در شورای امنیت ملی آمریکا، کریستوفر بکمیر معاون هماهنگ‌کننده در سیاست تحریم‌ها در وزارت خارجه آمریکا می‌شود. کوین ویال مدیر دفتر پادمان‌های هسته‌ای بین‌المللی در اداره امنیت هسته‌ای ملی وزارت انرژی آمریکا، فلیسیا سویندلز دستیار ارشد سیاست تحریم‌ها در دفتر کنترل دارایی‌های خارجی در وزارت خزانه‌داری آمریکا، نیوئل‌های اسمیت معاون مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا، جاشوا بلک رئیس واحد تحریم‌ها و مبارزه با تروریسم در هیأت دیپلماتیک آمریکا در سازمان ملل، آلن ایر سخنگوی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا، مارک اپلتون دستیار ویژه وزیر امور انرژی و جولیا جاکوبی دستیار ویژه شرمن از دیگر اعضای تیم مذاکره‌کننده آمریکا هستند. این مذاکرات که برای رسیدن به یک توافق جامع درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران براساس توافق ژنو در سوم آذر 1392(24 نوامبر 2013) و تمدید هفت ماهه آن انجام می‌شود، با حضور پرشمار نمایندگان رسانه‌ها و شبکه‌های خبری بین‌المللی و همچنین توجه ویژه کارشناسان سیاسی رصد می‌شود. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز گذشته با اشاره به مذاکرات هسته‌ای گفت: دو هفته حساس برای رسیدن به درک مشترک و توافق خوب با ایران پیش روی ماست. در همین حال فیلیپ‌هاموند وزیر امور خارجه انگلیس نیز دیروز پیش از شرکت در نشست با وزرای امور خارجه آلمان و فرانسه به همراه موگرینی گفت: ما به توافق با ایران نزدیک‌تر شده‌ایم، اما هنوز موضوعاتی برای گفت‌وگو وجود دارد.
وی در جمع خبرنگاران افزود: در مورد بعضی موضوعات به پیشرفت‌هایی دست یافته‌ایم اما در مورد بعضی دیگر هنوز پیشرفت حاصل نشده است.
خبرگزاری رویترز خبر داده که مذاکره درخصوص لغو تحریم‌های ایران یکی از مسائلی است که در این دور از گفت‌وگو به آن پرداخته می‌شود. این خبرگزاری از لوزان سوییس محل برگزاری دور کنونی مذاکرات هسته‌ای نوشت: مقامات می‌گویند پس از این‌که اروپا و آمریکا تمایل خود را برای مصالحه به منظور تعلیق تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران نشان دادند، به گامی مشابه توسط تهران امیدوارند.
مقامات غربی می‌گویند تحریم‌های سازمان ملل متحد به‌سرعت پس از رسیدن به توافق و تأیید آن در شورای امنیت این سازمان قابل لغو است. افراد آگاه از روند مذاکرات نیز گفته‌اند این امتیاز از سوی آمریکا به ایران است، زیرا واشنگتن از مدت‌ها قبل اصرار داشته که تحریم‌های سازمان ملل متحد باید ادامه یابد ولی تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا ممکن است بعد از رسیدن به توافق تعلیق شود.یک مقام غربی که خواست نامش فاش نشود، گفت: این تغییری سریع و عمده در مواضع آمریکاست و امیدواریم ایرانی‌ها با دادن امتیازاتی توسط خود از این امر استقبال کنند. تاکنون بیشتر امتیازات یک طرفه بوده است، با آن‌که اخیرا شاهد پیشرفت جزیی بودیم. مقامات ایرانی در محافل خصوصی از موضع جدید در مورد تحریم‌های سازمان ملل متحد در مذاکرات استقبال کرده‌اند. دیپلمات‌ها می‌گویند دیگر اعضای گروه 1+5 از تعلیق سریع تحریم‌های سازمان ملل متحد استقبال می‌کنند.
یک مقام ارشد ایرانی به خبرنگار رویترز گفت: «ایران می‌داند که این امر (لغو همه تحریم‌ها) یک شبه روی نمی‌دهد؛ اما این حقیقت که موضوع آن در پایتخت‌های شش قدرت جهانی به بحث گذاشته شده است، رسیدن به توافق نشانه‌ای از تمایل آنها برای حل این
موضوع است».

 


تعداد بازدید :  54