فرشید غضنفرپور| به رسم هر ساله علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مجلس مشروطه در مقابل خبرنگاران نشست تا واپسین نشست خبری خود با حضور اهالی رسانه را برگزار کند. لاریجانی ابتدا گزارشی از قوانین مصوب مجلس در سه ماهه اخیر به رسانهها ارایه داد، گزارشی که در آن به نکاتی درباره قانون بودجه اشاره شد، مهمترین بخش این گزارش اما از دیدگاه رسانهها کاهش وابستگی بودجه به نفت بود، چنانکه آقای لاریجانی گزارش داد اتکای بودجه سال 1394 به نفت به 25درصد کاهش یافته است. لاریجانی همچنین از مبنای قیمت نفت در بودجه سال آینده نیز سخن گفت. بنا به گفته رئیس مجلس با توجه به نوسانات قیمت نفت در ماههای اخیر دولت کمی بیش از 50دلار و مجلس حدود 40 دلار برای هر بشکه نفت در نظر گرفته که به این ترتیب مجلس در این رابطه 2 بخش را در نظر گرفت، یکی از آن قیمت 40دلاری برای نفت بود و اگر در 6 ماهه دوم سال قیمت نفت بالا رفت، منابع مازاد که حدود 16 تا 17هزار میلیارد تومان میشود را برای بخش عمران در نظر میگیریم. رئیس مجلس همچنین از دولت برای رعایت ضوابط آییننامه بودجهای و تحویل به موقع لایحه بودجه سال 94 تشکر کرد. رئیس مجلس در قسمت دیگری از سخنان خود درباره بودجه سال 94 به بحث کمبود آب و سرمایهگذاری دولت در این بخش اشاره کرد و گفت: «در بودجه سال 94 توجه خاصی به آبیاری تحت فشار صورت گرفت و هزار میلیارد تومان نیز برای این موضوع در نظر گرفته شد که 85درصد آن را دولت سرمایهگذاری میکند و 15درصد را کشاورزان پرداخت خواهند کرد.
حوادثی مانند آنچه در قم و شیراز رخ داد
به ریشه داخلی و خارجی کشور لطمه زد
چنانکه پیشبینی میشد، یکی از نخستین سوالاتی که خبرنگاران از رئیس مجلس پرسیدند درباره حادثه شیراز و حمله موتورسواران به علی مطهری و نیز غائله 22بهمن قم بود، لاریجانی در پاسخ به این سوال که اگر پس از غائله حمله به وی در مراسم 22بهمن قم موضوع پیگیری قاطع شده بود، حوادثی مانند حمله به نماینده مجلس در شیراز رخ میداد یا نه گفت: علیالقاعده همینطور است. اینگونه امور در نظام مردمسالار جمهوری اسلامی ایران که آزادی بیان نیز در آن وجود دارد، قابل قبول نیست و افراد میتوانند نظرات خود را مطرح کنند. رئیس مجلس همچنین گفت: اتفاقی که در شیراز و چندی قبل در قم افتاد به ریشه داخلی و خارجی کشور لطمه زد و به نظام نیز کمکی نکرد. امیدوارم این مسأله حل شود و دستگاههای اجرایی و قضایی با آن برخورد کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا توافق هستهای الزاماً باید به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم برسد یا نه؟ گفت: در روش کار جمهوری اسلامی ایران پروندههایی که در اختیار شورای امنیت ملی قرار دارد به دلیل معذوریت رهبری قابلیت تصمیمگیری وجود دارد، هم مجلس و هم دولت در این مسیر قرار دارند و با همفکری هم عمل میکنند که تحت اشرافیت مقام معظم رهبری هستند.
از کار ناپخته سنای آمریکا تقلید نمیکنیم
واکنش لاریجانی به نامه 47 سناتور آمریکایی از دیگر محورهای نشست خبری روز گذشته رئیس مجلس با خبرنگاران بود. او در پاسخ به این سوال که واکنش مجلس ایران به نامه 47 سناتور آمریکایی چیست، گفت: کار سنای آمریکا کار ناپختهای بود و نباید این انتظار وجود داشته باشد که ما از آنها تأسی کنیم، حتی این اقدام سناتورها در میان نخبگان آمریکا نیز تقبیح شد؛ لذا نباید انتظار داشت اگر کار غلطی انجام دادند از آنها تقلید کنیم. او همچنین تصریح کرد: در اینگونه توافقات مختصر عقلی هم وجود دارد که دیگران نتوانند سوءاستفاده کنند.
لاریجانی در پاسخ به سوال یکی از رسانههای عربی درباره روابط میان ایران و کشورهای منطقه گفت: کشورهای همسایه مطمئن باشند که اساس انقلاب اسلامی و حرکت انقلاب در این 36سال نشان میدهد که ایران قصد سلطهگری به هیچ کشوری ندارد و قصد برادرانه و وحدتآمیز برای امت اسلامی دنبال میکند.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین از طرحی در مجلس خبر داد که بر مبنای آن قرار است سازمانی برای مفاسد اقتصادی تشکیل شود. لاریجانی ابراز امیدواری کرد، طرح ایجاد این سازمان به نتیجه برسد و موضوعات مربوط به مفاسد اقتصادی را حلوفصل کند.
از فعالیتهای سازمانیافته سیاسی
دفاع میکنم
علی لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره احتمال تشکیل یک حزب سیاسی با محوریت خود وی و نیز حضور او در همایشهای اصولگرایان گفت: من از فعالیت سازمانیافته سیاسی دفاع میکنم و معتقدم برای رسیدن به دموکراسی بیشتر این فعالیتها مهم خواهد بود. او همچنین گفت: پرداختن به مسائل انتخاباتی برای انتخابات مجلس کمی زود است و از هماکنون نمیشود در مورد فعالیتهای سیاسی قضاوت شود اما آنچه مهم است این است که من از کارهای تشکیلات سیاسی حمایت میکنم و این کار را برای کشور مفید میدانم.
لاریجانی همچنین در پاسخ به سوالی درباره شعار مبارزه با مفاسد سیاسی یا بگم بگمها و مطرح کردن پول کثیف در انتخابات گفت: البته بگم بگمها از قبل شروع شده بود و طرفین از این مسأله استفاده میکردند باید به این موضوع توجه داشته باشیم که اگر مسأله مبارزه با مفاسد اقتصادی به سمت کشمکشهای سیاسی کشیده شود، راه به جایی نمیبریم.
تصمیمات اتخاذ شده برای رئیس دولت اصلاحات حتماً سیر قانونی را طی کرده
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین درباره بحث ممنوعالتصویری و ممنوعالخروجی رئیس دولت اصلاحات و اینکه در مصاحبه با روزنامه لوموند به موضوع ممنوعالخروجی واکنش نشان داده بودید، گفت: {درباره ممنوعالتصویری ایشان} حتما مسیر قانونی طی شده است. فکر میکنم این موضوع از موضوعاتی است که باید از مسیر خود و از محل سنجیدهای حلوفصل شود. در مورد ممنوعالخروجی ایشان نیز که در مصاحبه با روزنامه لوموند مطرح کردم، بحث بر سر این بود که قوهقضائیه ایشان را ممنوعالخروج نکرده، بلکه دبیرخانه این تصمیم را گرفته بود.
لاریجانی در پاسخ به سوال روزنامه «شهروند» درباره اینکه در چندماه اخیر اظهارنظرهای متفاوتی درباره اینکه آیا اساساً توافق هستهای میان ایران و آمریکا امکانپذیر است یا نه مطرح شده و نظر شخص شما در این باره چیست؟ گفت: من نگاه بدبینانهای به این موضوع ندارم، توافق حتما امکانپذیر است، اگر طرف مقابل زیادهخواهی نکند، خیلی از گامها برداشته شده است.
او همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره ادعای رحیمی مبنی بر پرداخت پول به 170 نماینده مجلس گفت: اگر متهمی ادعایی کند، نباید دستاویز افراد مختلف قرار گیرد. به قوه قضائیه گفتیم بررسی کند؛ آنها وظیفه دارند به این مسأله رسیدگی کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین از احتمال تغییر ساختار کمیسیون اصل 90 مجلس و تبدیل آن به دیوانی خبر داد که افراد مشخص کارها را برای نظارت دنبال میکنند.
او همچنین درباره میزان قانونگرایی این دولت نسبت به دولت قبلی نیز گفت: اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، حرکت این دولت به سمت قانونگرایی است و از این حیث دولت عملکرد مطلوبی داشته است. لاریجانی در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص فضاسازی برخی رسانهها بر ضد سایر رسانهها در گفتوگو با نمایندگان مجلس گفت: اگر موارد خلاف قانونی اتفاق افتاده است، اطلاع دهید تا پیگیری کنیم چرا که رسانهها در چارچوب قانون باید بتوانند کار رسانهایشان را انجام بدهند.