[ شهروند ] از روز گذشته شاهد آغاز دور جدیدی از اکران بعد از عید فطر هستیم. 6 فیلم جدید در ژانرهای مختلف؛ شامل تقریبا تمام ژانرهای حال حاضر سینمای امروز ایران که در کنار هم بسته متنوعی را شکل دادهاند. این ترکیب جدید دو فیلم کمدی به نامهای «صددام» و «خانه ارواح»؛ یک فیلم اجتماعی نوجوانانه جذاب به نام «زیبا صدایم کن»؛ یک فیلم اجتماعی تلخ فوتبالی به نام «بازی را بکش»؛ یک فیلم زندگینامهای دفاع مقدسی به نام «اسفند»؛ و البته یک کمدی کودکانه به نام «هر چی تو بگی» را شامل است. فیلمهای رنگارنگی که هر کدام چیزی برای تماشاگران دارند: «صددام» یک رضا عطاران بامزه دارد و البته ستارگان و چهرههایی رنگارنگ؛ «زیبا صدایم کن» یک امین حیایی دارد و یک روایت شیرین دختر و پدری؛ «بازی را بکش» یک روایت تلخ و تاریک درباره فساد سیستماتیک دارد و نوعی تبوتاب فوتبالی؛ و «اسفند» نیز راوی داستانی ناشنیده از سالهای جنگ است. در این بین «هر چی تو بگی» و «خانه ارواح» نیز قرار است وزنه کمدی گیشه را سنگینتر کنند. این مطلب میکوشد مروری داشته باشد بر این فیلمها- که به احتمال زیاد مخاطبان را سر ذوق آورده و به سینماها خواهند کشاند.
نخستین کمدی کارنامه پدرام پورامیری- که پیش از این با فیلمها و فیلمنامههای اجتماعی چون «یادگار جنوب»، «شنای پروانه»، «یاغی» شناخته میشد- نکات جذاب زیادی دارد که اولینش حضور مستقل پورامیری در مقام کارگردان است. فیلمسازی که پیشتر به طور مشترک با حسین دوماری- که او نیز این روزها با «کوکتل مولوتف» روی پرده سینماهاست- کارگردانی میکردند و آثار قابل قبولی نیز به نامشان ثبت شده است. دیگر عامل جذابیت این فیلم حضور رضا عطاران و به خصوص شباهت حیرتانگیز گریم و چهرهاش با صدام میتواند باشد- که حتی پیش از تماشای فیلم نیز نظر مخاطب را به خود جلب کرده و تبدیل به اصلیترین امتیاز فیلم «صددام» میشود. «صددام» به عنوان یک کمدی با رنگ و بوی سیاسی، علاوه بر رضا عطاران- که اصلیترین مهره فیلم است- فاکتورهای ذیگری نیز برای محبوبیت و مورد توجه قرار گرفتن دارد. از جمله حضور پریناز ایزدیار و آزاده صمدی که اولی نخستین مرتبهای است که در فیلمی کمدی ایفای نقش میکند و آزاده صمدی نیز با اینکه تجربه «خوب، بد، جلف» و «۵۰ کیلو آلبالو» را در کارنامه دارد، اما در «صددام» حضوری متفاوتتر از همیشه دارد. حالا باید دید آیا این عوامل برای موفقیت «صددام» کافی خواهند بود؟ به هر حال فراموش نباید کرد که رضا عطاران به عنوان مهمترین شانس این فیلم برای حضور در جدول فیلمهای پرفروش، آخرین حضورش در عرصه سینما با موفقیت قرین نبوده و با فیلم «قیف» بیش از ۲۷ میلیارد تومان نفروخته است. با این حال هنوز و همچنان شانس این فیلم برای این که فروش خوبی در گیشه داشته باشد، زیاد است.
«بازی را بکش» به عنوان اولین فیلم کارگردانش محمدابراهیم عزیزی، اما، بیشتر به نام مصطفی کیایی شناخته میشود- که در مقام تهیهکننده، سنگینترین وزنه این فیلم است. سینماگری که با فیلمهایی چون «خط ویژه»، «عصر یخبندان»، «بارکد» و «چهارراه استانبول» تبحر خود در ساخت فیلمهای خوشساخت و جذاب را به اثبات رسانده است. این مهمترین عامل خوشبینی به فیلمی مانند «بازی را بکش» میتواند باشد. دیگر عامل خوشبینی به «بازی را بکش» نیز موضوع ملتهب این فیلم است. موضوعی در ارتباط با پشت پرده فوتبال- که حتی در سینمای ایران نیز که تاکنون بارها نشان داده چندان علاقهای به موضوعاتی از این دست ندارد- اما باز هم میتواند جذاب باشد و با اقبال نسبتا خوبی از سوی منتقدان و تماشاگران مواجه شود. این امر را در جشنواره گذشته در استقبال منتقدین و مردم از بازی محسن کیایی در این فیلم به وضوح دیدیم. بازیگری که در سالهای اخیر- البته جز فیلم «نگهبان شب» و چند سریال نمایش خانگی- تنها در فیلمهای کمدی دیده شده بود و بنابراین بازیاش در«بازی را بکش» مورد توجه قرار گرفت. حال باید دید این استقبال در گیشه نیز تکرار خواهد شد؟!
«زیبا صدایم کن» که همین چند ماه پیش در جشنواره رخوتزده فجر نگاهها را به خود جلب کرده و رنگ و بوی متفاوتی به جشنواره بخشیده بود؛ به دلایل زیادی مورد استقبال مخاطبان قرار خواهد گرفت- که اولین و مهمترینش بازگشت رسول صدرعاملی به جهان داستانی فیلمهای گذشتهاش میتواند باشد. این فیلم البته امین حیایی را هم دارد که برای اولین بار جلوی دوربین صدرعاملی قرار گرفته است. بازی ژولیت رضاعی جلوی دوربین سازنده فیلم محبوب «من ترانه پانزده سال دارم» از دیگر امتیازات این فیلم است که در روزهای جشنواره تحسین منتقدان و مخاطبان را برانگیخت و حالا بعید نیست این اتفاق در اکران نیز تکرار شود. صدرعاملی که پس از سال «دوم دانشکده من» از فیلمسازی فاصله گرفته و به تهیه آثار فیلمسازانی چون محمد کارت و آرمان خوانساریان پرداخته بود؛ در «زیبا صدایم کن» با ترسیم رابطه دختر و پدری و قصهای نسبتا عامهپسند دوباره سراغ جایگاه همیشگیاش در سینمای کمجان اجتماعی این روزهای سینمای ایران آمده است. باید دید آیا این فیلمساز به این هدف خواهد رسید؟!
اضافه شدن ناگهانی فیلمهای کمدی به سبد اکران، اتفاق جدیدی نیست، خصوصا حالا که با در پیش بودن محرم و صفر، عوامل ترجیح میدهند فیلم آنها از بازه طلایی اکران تا ماه محرم نهایت بهره را ببرد. در چنین شرایطی فیلمی مانند «خانه ارواح» ساخته کیارش اسدیزاده با نام قبلی «مجوز خروج» روی پرده میآید- آن هم در حالی که این فیلم به گفته تهیهکنندهاش از ۵ سال گذشته، درگیر اصلاحات متعدد بوده و در نهایت به اکران امسال رسیده است. این یعنی جذابیت کمدی بعد از فیلمسازانی مانند پدرام پورامیری و حسین دوماری، کیارش اسدیزاده را نیز که تاکنون علاقمندی بسیاری به تولیدات اجتماعی از خود نشان داده بود، وسوسه کرده و به طرف خود کشانده است!
«خانه ارواح» همچنین به عنوان دومین فیلم پژمان جمشیدی در اکران سال ۱۴۰۴ از این نظر هم میتواند برای خیلیها جذاب باشد. بگذریم از این که حضور نازنین بیاتی در کنار پژمان نیز از این نظر که یادآور «دینامیت» است، میتواند باعث فروش بیشتر این اثر شود.
در بسته 6 فیلمی که اکران خود را آغاز کرده، یک فیلم پرتره دفاع مقدسی نیز به چشم میخورد. فیلمی یه کارگردانی دانش اقباشاوی که سال گذشته در جشنواره فجر نیز توجهات بسیاری را به خود جلب کرد و در نهایت نامزدی در ۴ رشته را نیز به دست آورد- که البته رهاوردش از این رقابت بیشتر از سیمرغ بلورین بهترین موسیقی فیلم برای کارن همایونفر نبود. «اسفند» به عنوان برشی از زندگی شهید علی هاشمی تنها با تبلیغ همین تک جمله نیز قادر به انجام کارهای بسیاری در گیشه میتواند باشد.
خبرگزاری ایرنا درباره کمدی کودکانه «هر چی تو بگی» نوشته است: «این فیلم در لایهای شاد و طنزآمیز، به مسائل و بحرانهای جدی شهر اصفهان از جمله فرونشست زمین و خشکی زایندهرود، بهعنوان تهدیدی جدی برای ساکنان این شهر و میراث فرهنگی بینظیر آن نگاه نمادین و انتقادی دارد». این فیلم روایتگر تلاش نوههای باهوش یک پدربزرگ ثروتمند برای نجات او از نقشه فرزندانش است که قصد دارند برای تصاحب اموالش، او را راهی خانه سالمندان کنند. فیلم عوامل جذابیت بسیاری دارد: از جمله رضا بابک- که پس از سالها دوری، در این فیلم در نقشی متفاوت به ایفای نقش پرداخته است. همچنین بازیگرانی چون نعیمه نظامدوست، بهراد خرازی، سیاوش چراغیپور، سپیده مظاهری، شیما جوهریفرد و مهدی باقربیگی شیرینی این فیلم را فزونتر کردهاند.