[میدلایستآی ] آمریکا بیش از 50 روز متوالی صدها نقطه در یمن را بمباران کرده است .افشاگریهای اوایل امسال از یک بحث خصوصی در گروه پیامرسان سیگنال، برنامهریزی جنگی دولت ترامپ در خاورمیانه را آشکار میکند: نقشه این بود که برای محافظت از اسرائیل و کشتیرانی غربی در دریای سرخ، جنگ علیه یمن آغاز شود و دولتهای عربی و اروپایی هزینه آن را بپردازند.
امروزه، بمباران یمن از سوی آمریکا به نسلکشی اسرائیل در غزه مربوط میشود، جنایتی که دولت انصارالله یمن با حمله به کشتیهای مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ و حملات موشکی به سرزمینهای اشغالی با آن مخالفت میکند.
بنا به گزارشها، عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، از ایده پیشنهادی ترامپ مبنی بر عبور آزاد کشتیهای آمریکایی از کانال سوئز استقبال نکرد، بنابراین آمریکا در حال جنگ برای بازگرداندن کشتیرانی آزاد از طریق دریای سرخ است. دیدگاه بسیاری از مصریها این است که ترامپ برای مصر با حوثیهای یمن نمیجنگد، بلکه برای اسرائیل است. حوثیها به روشنی اعلام کردهاند که فقط پایاندادن به نسلکشی مورد حمایت آمریکا منجر به اتمام محاصره دریایی از سوی آنها در حمایت از فلسطین خواهد شد.
محمد، ساکن صنعا، این هفته پس از حمله هواپیماهای آمریکایی به محلهشان که منجر به کشته شدن ۱۲ نفر شد، به «میدلایستآی» گفت : «کشتار غیرنظامیان بیگناه شکستی تحقیرآمیز برای آمریکاست. این کار جنگ را طولانیتر و دشمنی بیشتری ایجاد میکند.»
انتخاب ترامپ به معنای موافقت با کشتار جمعی غیرنظامیان خارجی است که بیشتر آنها در جهان عرب هستند. ترامپ از زمان آغاز دوره دوم ریاستجمهوری خود، به هدف قرار دادن یمن ادامه داده و با جنگی اعلام نشده، حملاتی را که در اواخر سال ۲۰۲۳ در زمان ریاستجمهوری جو بایدن آغاز شده بود، تشدید کرده است. ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) ادعا کرده که حملاتش مبارزان حوثی را هدف قرار میدهد تا منبع اقتصادی قدرت آنها را تضعیف کند، اما بسیاری از غیرنظامیان کشته و زیرساختهای مدنی ویران شدهاند. اسرائیل نیز در پاسخ به حملات حوثیها که در همبستگی با غزه صورت میگیرد، یمن را هدف قرار داده است. این حملات اقتصاد شکننده یمن را نابود میکند. پیش از این نیز با جنگی یک دههای که عربستان به راه انداخته بود، اقتصاد یمن ویران شده بود. آن جنگ با مذاکرات و تبادل زندانیان در سال ۲۰۲۲ پایان یافت.
در همینحال، سال ۲۰۰۴، دولت یمن که مورد حمایت غرب بود، همراه با عربستان اولین جنگ از جنگهای متعدد علیه جنبش حوثیها را در منطقه مرزی شمالی یمن آغاز کرد. این جنگها تا سال ۲۰۱۰ ادامه یافت، در حالی که حمایت عربستان از نیروهای دولتی منجر به حمله حوثیها به عربستان شد. حمله هوایی عربستان در دسامبر ۲۰۰۹ منجر به کشتهشدن ۵۴ نفر شد، پیشدرآمدی بر آنچه قرار بود در سال ۲۰۱۵ رخ دهد، زمانی که محمد بن سلمان، وزیر دفاع جدید، در حمایت از دولت یمن، بمباران این کشور را آغاز کرد.
اوباما پس از به قدرت رسیدن انصارالله در سال ۲۰۱۴، که نتیجه سقوط علی عبدالله صالح، رئیسجمهوری دیرینه یمن در پی قیامهای عربی سال ۲۰۱۱ بود، عربستان را تشویق کرد تا جنگ خود را علیه انصارالله آغاز کند .حوثیها، عبد ربه منصور هادی، معاون صالح که توسط عربستان انتخاب شده بود را اخراج کردند، کسی که با وجود حکومت از تبعید در ریاض، همچنان رهبر شناختهشده بینالمللی باقی ماند.
در نهایت، حوثیها سعودیها را شکست دادند، اما جنگ همچنان ادامه دارد. در همینحال، امارات متحده عربی با گروههایی در عدن متحد شد و در جایی که زمانی یمن جنوبی بود، دولتی کوچک ایجاد کرد تا کنترل سواحل استراتژیک یمن و منطقه نفتخیز مارب را به دست آورد. جنگ و محاصره اقتصادی علیه شمال یمن به قیمت جان صدها هزار نفر تمام شده است.
برای اوباما، یمن الگویی برای جنگیدن بدون اعزام نیرو بود. این الگو در سوریه نیز به کار گرفته شد. تنها انصارالله یمن در کنار حزبالله لبنان از زمان آغاز جنگ نسلکشی اسرائیل علیه غزه در اکتبر ۲۰۲۳، از طریق حملات موشکی و پهپادی، مستقیما از فلسطین حمایت کردهاند.
یمنیها همچنان مقاومت میکنند و به هر موج حملات آمریکا، اسرائیل و بریتانیا با تجمعات میلیونی در صنعا و سایر شهرها پاسخ میدهند. اما آمریکا اکنون به دنبال از بین بردن ظرفیت یمن برای تهدید کشتیرانی در دریای سرخ است، که استراتژی انصارالله برای ضربه زدن به اقتصاد اسرائیل بود. دریای سرخ هنوز یک مسیر تجاری حیاتی است که ۱۵ درصد از تجارت جهانی را تشکیل میدهد.
طبق گزارش «لویدز لیست»( منبع اصلی اخبار و تحلیل دریایی)، امروزه، کشتیرانی در دریای سرخ از زمان آغاز حملات حوثیها در نوامبر ۲۰۲۳، همچنان ۵۰ درصد کاهش یافته است.
نتیجه این آخرین لشکرکشی نظامی غرب هنوز مشخص نیست، اما همچنان این موضوع پابرجاست که یمن هرگز از حمایت خود از فلسطین دست نکشیده است، در حالی که دولتهای جهان عرب در طول ۱۸ ماه نسلکشی، غزه را تنها گذاشته و بیتفاوت بودهاند . رسانههای غربی به این واقعیت اشاره نمیکنند که طبق قوانین بینالمللی، ملتها موظفند به طور فعال به همکاری با اشغالگران اسرائیلی که مرتکب جنایات نسلکشی شدهاند، پایان دهند. به این معنا، یمن، و نه غرب، از تعهدات قانونی بینالمللی خود برای مخالفت با نسلکشی پیروی میکند. تاریخ این را فراموش نخواهد کرد.