شماره ۳۳۴۴ | چهارشنبه 17 ارديبهشت 1404
صفحه را ببند
در گفت‌وگوی تلفنی پزشکیان و پوتین مطرح شد
اراده مشترک برای اجرای توافقنامه جامع همکاری

روسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در گفت‌وگوی تلفنی ضمن مرور مناسبات دوجانبه و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بر عزم مشترک برای تعمیق همکاری‌های راهبردی و اجرای کامل توافقنامه جامع همکاری میان دو کشور تأکید کردند.
روسای جمهور دو کشور با ابراز خرسندی از سطح ممتاز، سازنده و دوستانه مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، روند پیشرفت همکاری‌ها و پروژه‌های مشترک، به‌ویژه در حوزه‌های پولی و بانکی، حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای و انرژی را مثبت ارزیابی کردند.
در این گفت‌وگو، پزشکیان و پوتین، امضای توافق‌نامه همکاری جامع راهبردی میان دو کشور را نشانه‌ای روشن از عمق روابط تهران و مسکو و نقطه عطفی در تحکیم همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، تجاری و امنیتی میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه دانستند و بر عزم و اراده مسئولان عالی‌رتبه دو کشور برای اجرای کامل این توافق‌نامه تأکید کردند.
ولادیمیر پوتین همچنین ضمن آرزوی موفقیت برای مذاکرات هسته‌ای که میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در جریان است اعلام کرد که روسیه آمادگی دارد مساعدت‌های فنی لازم را در این زمینه ارائه کند.
در آغاز این گفت‌وگوی تلفنی، رئیس‌جمهور روسیه با ابراز تأسف از حادثه انفجار در بندر شهید رجایی استان هرمزگان، جان‌باختن تعدادی از هموطنان ایرانی را به دولت و ملت ایران تسلیت گفت و رئیس‌جمهور کشورمان نیز از ابراز همدردی دولت روسیه و مشارکت آن کشور در عملیات اطفای حریق این حادثه قدردانی کرد.
در همین راستا سفارت روسیه در تهران اعلام کرد:در این گفت‌وگو، طرفین درباره گسترش بیشتر همکاری‌ها بر اساس «معاهده مشارکت جامع راهبردی» که در جریان سفر رسمی رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران به روسیه در تاریخ ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ - ۲۸ دی ۱۴۰۳ امضا شده بود، به طور مفصل صحبت کردند. طرفین به طور ویژه بر گسترش روابط متقابل سودمند تجاری و سرمایه‌گذاری، از جمله از طریق اجرای پروژه‌های بزرگ مشترک در حوزه‌های حمل‌ونقل و انرژی، تأکید کردند.  دو طرف همچنین، دیدگاه‌های خود را درباره مسائل جاری بین‌المللی و منطقه‌ای، از جمله مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا با میانجیگری عمان، مبادله کردند. روسیه آمادگی خود را برای کمک به پیشرفت این مذاکرات برای دستیابی به یک توافق عادلانه و مبتنی بر اصول حقوق بین‌الملل اعلام کرد.  رؤسای جمهور دو کشور بر فعال‌تر کردن کار مشترک در راستای تقویت همه جانبه همکاری‌های عملی و هماهنگی در حوزه سیاست خارجی بین ایران و روسیه توافق کردند.  
به گزارش شهروند، ۲۸ دی ماه سال گذشته (۱۷ ژانویهٔ ۲۰۲۵) در جریان سفر مسعود پزشکیان به روسیه، رئیس جمهور کشورمان به همراه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه «توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه» امضا  کردند.

تمام شدن مراحل قانونی معاهده در روسیه
طبق قانون ایران و روسیه، موافقتنامه های بین المللی برای اجرا نیازمند تصویب توسط پارلمان های دو کشور هستند.
در ادامه دومای روسیه(مجلس سفلا) این توافق را در تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ به تصویب رساند. پس از آن، شورای فدراسیون روسیه(مجلس علیا) نیز در ۲۷ فروردین توافق مذکور را تصویب کرد. سه روز بعد پوتین نیز آن را امضا کرد و به این ترتیب، توافقنامه در روسیه تمام مراحل قانونی خود را طی کرده و به مرحله عملیاتی رسید.
در مجموع این موافقت نامه شامل ۴۷ ماده و یک مقدمه است که هر زمان دولت محترم صلاح بداند، آن را برای تصویب در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار می‌دهند .

نکات کلیدی توافق
 توافق شامل همکاری‌های حوزه انرژی، حمل‌ونقل، صنعت، کشاورزی و فرهنگ است.
در برگیرنده همکاری‌های دو جانبه در زمینه رسانه، آموزش، اکتشاف فضا و سیستم پرداخت مشترک بانکی خواهد بود.
به تقویت تعامل در راستای منافع صلح و امنیت در سطوح منطقه‌ای و جهانی توجه ویژه دارد.
سرمایه‌گذاری روسیه در حوزه انرژی و حمل و نقل ایران مهمترین محور این توافق راهبردی است.
 ساخت و تجهیز خطوط بزرگ انتقال گاز، سوآپ گازی و نفتی، ساخت و ارتقا پالایشگاه‌های ایران از جمله موارد همکاری خواهد بود.

فواید معاهده برای ایران
- امنیت و دفاع: همکاری‌های نظامی-فنی، مانورهای مشترک، و مقابله با تهدیدات تروریستی و امنیتی مشترک، از جمله در منطقه خزر و خاورمیانه.
- اقتصاد و انرژی: توسعه کریدور حمل‌ونقل شمال-جنوب، سرمایه‌گذاری مشترک در نفت، گاز و انرژی هسته‌ای، و کاهش وابستگی به سیستم‌های مالی غربی با استفاده از مبادلات ارزی ملی.
- فناوری و دیجیتال: همکاری در امنیت سایبری، مدیریت فضای مجازی و توسعه زیرساخت‌های دیجیتال مستقل.
- مقابله باتحریم‌ها:  تعهد روسیه به عدم همراهی باتحریم‌های ضدایرانی و ایجاد مکانیسم‌هایی مالی جایگزین.
- فرهنگ و علم: تبادلات دانشگاهی، حمایت از زبان فارسی و پروژه‌های علمی مشترک.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  158