[ شهروند] کنگره علمی ۳۱۰۰ شهید امدادگر، روز چهارشنبه به همت جمعیت هلال احمر و با حضور سران کشوری و لشگری، نمایندگان چند کشور، رئیس بنیاد شهید، رئیس جمعیت هلال احمر و رئیس دفتر کمیته بین المللی صلیب سرخ در ایران برگزار شد. فراخوان بخش علمی این کنگره طبق دستور رئیس جمعیت از شهریور ماه ۱۴۰۳ کلید خورد و تا دی ماه ادامه داشت که در همکاری با مجموعههای مختلفی همچون بهداری رزمی، دانشگاه تهران، علوم پزشکی ایران، بنیاد شهید، ستادکل نیروهای مسلح و صدا و سیما، این روند طی شد.
طبق اعلام مسئولین برگزاری کنگره علمی ۳۱۰۰ شهید امدادگر، ۶۰ مقاله برای این کنگره ارسال که از بین مقالات ۲۱ مقاله پذیرفته شد. نشست علمى کنگره شهدای امدادگر شامل ۶ پنل تخصصی بود که با محوریت امدادگری، تهدیدات آینده و راهبردها، جهاد تبیین و رسالت هلال احمر، ترویج فرهنگ ایثار و امدادگری، تبیین اندیشههای رهبری در فرهنگ ایثار و امدادگری، تاب آوری اجتماع محور در دوران دفاع و مقاومت، بررسی نقش و جایگاه هلال احمر در دوران دفاع مقدس، راهبردهای رسانه ای، روانی و شناختی ترویج فرهنگ و ایثار امدادگری، امدادگری در جبهه مقاومت (با نگاه ویژه به جنگ غزه)، امداد و انتقال در حوادث طبیعی و انسان ساخت، فناوریهای نوین در امدادگری و اشتراک تجارب بینالمللی امدادگری برگزار شد.
رییس جمعیت هلال احمر:
روزانه ۳۴۰ امدادگر در صحنه حادثه بندرعباس حضور داشتند
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، در حاشیه این مراسم اعلام کرد: هدف این کنگره، تبیین نقش و اثرگذاری امدادگران در دوران دفاع مقدس و گرامیداشت یاد و خاطره ۳۱۰۰ شهید امدادگر است. وی با اشاره به تعداد مقالات ارسال شده به کنگره، این سطح از مشارکت علمی را نشاندهنده ظرفیت بالا و جایگاه والای امدادگران در تاریخ انقلاب اسلامی دانست و گفت: نقش امدادگران در دوران دفاع مقدس بینظیر است. در آن ایام، بیش از یک میلیون نفر امدادگر حضور داشتند و بیش از ۱۰۰ هزار عمل جراحی حیاتی توسط امدادگران انجام شد؛ لذا ثبت و ضبط این فداکاریها برای انتقال فرهنگ ایثار و خدمت به نسل جدید ضروری است.
رئیس جمعیت هلال احمر، همچنین به عملیات امدادی این جمعیت در حادثه آتشسوزی بندرعباس اشاره کرد و گفت: در ساعات اولیه، اولین گروههای امدادی اعزامشده به منطقه از سوی جمعیت هلال احمر بودند. روزانه بیش از ۳۴۰ امدادگر و نیروی تخصصی در محل حادثه حضور داشتند. همچنین بالگردهای هلال احمر بهصورت مستمر عملیات اطفای حریق را از زمین و هوا انجام دادند. وی افزود: با مدیریت مطلوب وزیر کشور، استاندار و همکاری همهجانبه نهادها، بیش از ۱۱۰۰ نفر از افراد گرفتار در محل نجات یافته و به مراکز درمانی منتقل شدند. کولیوند با قدردانی از سپاه، ارتش، فراجا، بسیج و نیروهای مردمی در عملیات امدادرسانی گفت: در این حادثه شاهد همافزایی مثالزدنی میان همه نهادها بودیم. مردم نیز با توزیع مواد غذایی، نوشیدنی و امکانات اولیه، یاریگر نیروهای امدادی بودند. وی همچنین از حمایت نیروهای امنیتی در تأمین امنیت محل حادثه، فرمانده نیروی هوایی ارتش برای اعزام هواپیماهای امدادی و نیز مدیریت هوشمندانه بحران قدردانی کرد و افزود: این عملیات یکی از موفقترین نمونههای مدیریت بحران در کشور بود که باید از تجربیات آن در سایر حوزهها بهره گرفت.
رئیس موسسه بهداری رزمی: امدادگران در دوران دفاع مقدس به یک میلیون نفر امدادرسانی کردند
سردار فتحیان، رئیس موسسه بهداری رزمی در این نشست علمی، گفت: من از نزدیک شاهد جان فشانیهای امدادگران هلال احمر در جنگ بودم. امدادگرانی که میانگین سنی آنها زیر ۲۵ سال بود. امدادگرانی که جان خود را کف دستشان گرفتند تا به هم نوعان خود کمک کنند. وی افزود: در آن مقطع زمانی امدادگران هلال احمر، ارتش و سپاه پای کار بودند. برآوردها نشان می دهد که بیش از ۱۰۰ هزار امدادگر در دوران دفاع مقدس پای کار آمدند و هر چه داشتند در تمامی جبههها هزینه کردند. همین امدادگران به بیشاز یک میلیون نفر امدادرسانی کردند.سردار فتحیان تصریح کرد: بیش از ۱۰۰ هزار عمل جراحی حیات بخش توسط کادر درمان و امدادگران زیر خط آتش انجام شد. رئیس دولت چهاردهم و وزیر بهداشت دولت چهاردهم جز همین ایثارگران بودند که با جان و دل از کشور دفاع کردند و به مجروحین جنگی خدمات درمانی ارائه دادند. وی افزود: آن روزها هیچکدام از مراکز درمانی ما امن نبودند و نیروهای بعثی به مراکز درمانی نیز حمله میکردند و بسیاری از ما در همان مراکز درمانی مجروح شدیم. در دوران کرونا نیز همین عزیزان در خط مقدم کمک رسانی به مردم بودند. سردار فتحیان تاکید کرد: شاهد بودیم که رئیس هلال احمر در دوران کرونا از جان خود گذشت تا به مردم کمک کند و از هیچ تلاشی در این مسیر کم نگذاشت.
نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر:
ارزشها و آرمانهای شهدا را با بهرهگیری از هنر و معارف دینی در جامعه ترویج کنیم
حجتالاسلام و المسلمین معزی، نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر نیز در این مراسم بر اهمیت بزرگداشت یاد و نام شهیدان و فداکاران تاکید کرد. وی به تبیین و تشریح لزوم انتقال مفاهیم ایثار، شجاعت و فداکاری به نسل جوان پرداخت و از تلاشها و ایثارگریهای این عزیزان قدردانی کرد. حجتالاسلام و المسلمین معزی با اشاره به تغییرات فرهنگی و اجتماعی صورت گرفته در جامعه، افزود: نسل کنونی ما بیش از سه دهه با دفاع مقدس فاصله دارد و ممکن است مسائلی نظیر جبهه، جنگ و فداکاری به خوبی شناخته نشده باشند.
نماینده ولی فقیه در جمعیت هلالاحمر با تاکید بر این که این کنگره به منظور تجدید میثاق با ارزشهای انسانی و الهی که شهیدان در راه آنها جانفشانی کردهاند، برگزار شده است، بر ضرورت نشر اندیشههای آنان برای نسلهای آینده به عنوان رسالتی بزرگ تاکید کرد و این فعالیت ارزشمند را زمینهساز ترقی و تعالی جامعه دانست.
حجتالاسلام و المسلمین معزی همچنین به ضرورت بررسی ابعاد وجودی انسانهای فداکار و مراجعه به منابع اساسی معرفت انسانها، از جمله قرآن کریم، اشاره کرد و گفت: مکتب شهدا برآمده از مفاهیم ارزشمند قرآنی است؛ به همین منظور برای ترویج روحیه و گفتمان شهدا در جامعه، باید مفاهیم قرآنی را شناخت و در جامعه ترویج داد. وی به ویژگیهای انسان از نگاه قرآن کریم اشاره کرد و گفت: امانتداری، مسئولیتپذیری، کرامت انسانی، آزادی در انتخاب و تفکر از جمله این ویژگیهاست.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اهمیت حرکت در مسیر آرمانها و ارزشهای شهدا تاکید کرد و گفت: وظیفه ما این است که به جوانان بفهمانیم شهدای ما کسانی هستند که برای ارزشهای بالاتر از زندگی مادی و روزمره جان خود را فدا کردهاند. آنها هدفشان دفاع از انقلاب و حفظ تمامیت ارضی کشور و حرکت در مسیر ارزشها و آرمانهای الهی بوده است. باید از هر ابزاری، شامل شعر، ادبیات، فیلم و آیات قرآن کریم، برای معرفی شهیدان به جوانان استفاده کنیم تا آنها به اهمیت و ارزشهای این انسانها آشنا شوند. حجتالاسلام و المسلمین معزی افزود: یکی از اهداف جمعیت هلالاحمر، تکریم انسان و پرورش نسل آینده در پرتو ایمان و آگاهی نسبت به امانتداری و کرامت انسانی است که این رویکرد باید در زندگی روزمره جوانان تجلی پیدا کند تا آنها به درک عمیقتری از مسئولیتهای خود برسند.
هلال احمر در مسیر درست گام بر می دارد
سعید اوحدی، رئیس بنیاد شهید نیز در این کنگره با اشاره به قدردانی هیات دولت از تلاش های هلال احمر در ماموریت بندرعباس، گفت: دولت چهاردهم همواره در کنار جمعیت هلال احمر است و قدردان تلاش های بی وقفه این مجموعه است. هلال احمر نشان داده است که در خط مقدم مقابله با حوادث است و همواره نیز موفق عمل میکند. وی افزود: رشادتهای هلالاحمر در سانحه بندرشهید رجایی ریشه در پیروی از سیره شهدا دارد. این رشادت ها نشات گرفته از راه و روش شهداست. شهدایی که به دنبال اهداف والایی بودند و امروز نزد خدای خود رستگار شده اند. شهدا و خانواده شهدا چشم و چراغ ما هستند. برای رسیدن به اهداف والا و هدایت به سمت مسیر متعالی باید از سیره شهدا پیروی کرد.
اوحدی ادامه داد: امروز ضرورت دارد تا کنش کم نظیر امدادگران، شهدا و اسرا به صورت علمیبررسی و تحلیل شود. عزیزانی که با روحیه بالا رفتار و عملکردی به بهترین بهره وری را داشتند و کارنامه درخشانی از خود به جا گذاشتند. رئیس بنیاد شهید خاطرنشان کرد: امروز یاد و خاطره بهترین انسانها را گرامی می داریم که در زندگی خود بهترین انتخاب ها را کردهاند. شهدای امدادگر الگوهای رشد و کمال هستند. الگوهایی که با انتخاب مسیری خدایی امروز جاودانه شده اند. این ما هستیم که به شهدا نیاز داریم. اگر امروز هیات دولت از تلاش های هلال احمر برای امدادرسانی به بندر شهید رجایی قدردانی میکند نشان دهنده این است که هلال احمر در مسیر درست گام بر می دارد و الگوهای مناسبی را ذیل مدیریت هوشمندانه اش انتخاب کرده است.