[ شهروند ] سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا با حضور نمایندگان ۵۱ کشور در سالن اجلاس سران برگزار شد. مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشور با تسلیت به خانوادههای جانباختگان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، گفت: همه ما در خانه کوچکی در این دنیا با نامهایی مانند آفریقا، آسیا، یا آمریکا زندگی میکنیم، اما اگر دیدگاه وسیعی داشته باشیم همه ما روی این کره خاکی زندگی میکنیم و خداوند نعمتهایی را در اختیار ما قرار داده است که میتوانیم با هم از آن بهره ببریم. محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، نیز بر آمادگی بیشتر ایران و آفریقا برای تعمیق همکاریها تأکید کرد و جمهوری اسلامی را الگویی پایدار از رشد و پیشرفت خواند. همچنین سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به پیوندهای تاریخی دو قاره، سطح مبادلات تجاری کنونی را ناکافی دانست و خواستار گسترش روابط اقتصادی شد. معاون اول رئیسجمهوری زیمبابوه با اشاره به ظرفیتهای بینظیر همکاری دوجانبه، این کشور را دروازه ورود ایران به بازار ۱.۴ میلیارد نفری آفریقا خواند. در سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا، بیش از ۷۰۰ تاجر از ۳۸ کشور آفریقایی برای حضور در این رویداد ثبت نام کردند و بیش از ۵۰ مقام قاره سیاه در سطح وزیر و روسای اتاق بازرگانی از ۲۹ کشور آفریقایی برای حضور در این اجلاس به ایران آمدند.
در این رویداد چهار پنل تخصصی در سطح وزرا در چهار حوزه پتروشیمی، صنایع معدنی و فلزی، کشاورزی و صنایع غذایی و سلامت و دارو برگزار میشود. همچنین نشستهای B۲B (رو در رو) اختصاصی متناسب با پنلها در دستور کار است. امروز، دوشنبه، تجار از نمایشگاه ایران اکسپو بازدید میکنند و سهشنبه بعد از برگزاری یک پنل تخصصی در سالن خلیجفارس همراه با هیأتهای دولتی و تجار آفریقایی عازم اصفهان خواهند شد تا در آنجا ضمن برگزاری نشستهای تخصصی از بیش از ۱۰ مرکز و کارخانههای صنعتی این استان بازدید کنند. البته در اصفهان حوزه گردشگری و صنایعدستی هم به حوزههای یادشده اضافه میشود. براساس این گزارش این اجلاس ۷ تا ۹ اردیبهشت در تهران و ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت در اصفهان برگزار خواهد شد. در ادامه بخشهای مهم سخنرانان اجلاس را با هم مرور میکنیم.
پزشکیان: آماده گسترش روابط با آفریقا در همه زمینهها هستیم
رئیسجمهور با اشاره به توانمندیها و ظرفیتهای بالای قاره آفریقا، گفت: آمادگی داریم در همه دستاوردهای خود با آفریقا شریک شویم و همکاریها را در همه زمینهها توسعه و گسترش دهیم.
«مسعود پزشکیان» در ادامه سخنان خود در جمع میهمانان اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا، افزود: همه ما در خانه کوچکی در این دنیا با نامهایی مانند آفریقا، آسیا، یا آمریکا زندگی میکنیم، اما اگر دیدگاه وسیعی داشته باشیم همه ما روی این کره خاکی زندگی میکنیم و خداوند نعمتهایی را در اختیار ما قرار داده است که میتوانیم با هم از آن بهره ببریم.
رئیسجمهور با اشاره به آیاتی از قرآن کریم که بشریت را یک امت واحد میداند، اظهار داشت: خداوند پیامبران و کتاب را فرستاد که ما انسانها با یکدیگر اختلاف نداشته باشیم و دعوا نکنیم، کتاب خدا حکم بر عدالت و انصاف میکند و لذا هر کس باید بر حق خود قانع باشد و متجاوز نباشد، انسان باشد و ارزشهای انسانی را در وجود خود بپروراند.
پزشکیان تأکید کرد: متأسفانه گروهی متجاوز و زیادهطلب هستند که به حقوق دیگران تجاوز کرده و جنایت میکنند، گروهی را از سرزمین خود بیرون کردند و کشتند و انسانیت را زیر سؤال بردند، اینها در پشت چهرههای انسانی، وحشیترین و جانیترین موجودات روی کره خاکی هستند و بیهیچ واهمهای انسانهای بیگناه از زن و کودک و پیر و جوان را قتل عام میکنند.
رئیسجمهور تأکید کرد: باور و اعتقاد ما در ایران این است که همه ما از یک ریشه هستیم و همه یک امت واحد هستیم، برتری بین ما و شما وجود ندارد مگر اینکه براساس انسانیت و توانمندی و خدمت بیشتر باشد.
وی افزود: ما آمادهایم که تمام دستاوردهایی که بهدست آوردهایم را با شما سهیم باشیم، در سلامت، تجارت، صنعت، کشاورزی، امنیت و صلح و آرامش داشتههای خود را با شما به اشتراک بگذاریم تا دنیایی درست کنیم که همه انسانهای کره خاکی بتوانند در رفاه و امنیت و صلح و آرامش در کنار هم زندگی کنند.
وزیر صمت: جهش ۱۰ میلیارد دلاری مبادلات در راه است
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به ظرفیتهای گسترده همکاری ایران و آفریقا، از برنامهریزی برای افزایش ۱۰ برابری مبادلات تجاری تا سقف ۱۰ میلیارد دلار خبر داد.
اتابک با اشاره به روابط اقتصادی دیرینه دو طرف، سطح فعلی مبادلات تجاری را ناکافی خواند و اظهار کرد: حجم تجارت ایران با آفریقا اکنون تنها ۳ درصد از صادرات و یک درصد از واردات کشور را تشکیل میدهد که به حدود ۸۰۰ میلیون دلار محدود شده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تصور کنید افق همکاری ایران و آفریقا سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار مبادله کالا، خدمات، دانش فنی و زنجیره ارزش باشد، اظهار کرد: برنامههای کلانی برای تحقق این هدف داریم.
وی توسعه زیرساختها، احداث شهرکهای صنعتی و پالایشگاهها، گسترش انرژیهای نوین و کشت فراسرزمینی، راهاندازی خطوط کشتیرانی به جنوب و جنوب غرب آفریقا، راهاندازی خطوط هوایی، تسهیل تبادلات بانکی و تهاتر با مکانیسم تسویه از طریق صندوق ارزی، تدوین برنامه عملیاتی معادن استراتژیک آفریقا و تخصیص ۲ میلیارد یورو تسهیلات در قالب اعتبارات خریدار فروشنده از سوی صندوق توسعه ملی، افزایش تعداد اتاقهای بازرگانی مشترک از ۱۳ به ۲۰ مورد و ارتقای رایزنان تجاری به ۱۲ نفر را از محورهای کلان این رویداد برشمرد.
وزیر صمت از تأسیس صندوق توسعه مشترک ایران و آفریقا خبر داد و گفت: این صندوق با هدف جذب ۲ میلیارد دلار سرمایه و پوشش ۷۵ درصدی بیمهای ریسکهای تجاری را کاهش میدهد.
اتابک همچنین بر ایجاد نمایشگاههای دائمی و مجازی ایران و آفریقا تأکید کرد و افزود: ما میتوانیم با شناسایی نیازمندیهای تولیدی و معدنی، گامهای بلندی در تأمین متقابل برداریم.
عارف:اراده ایران برای توسعه روابط اقتصادی با آفریقا راسخ است
معاون اول رئیسجمهور در آیین افتتاحیه سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا گفت: بهعنوان معاون اول رئیسجمهور و رئیس ستاد آفریقا اطمینان میدهم اراده کشور ما برای بازتعریف و توسعه همهجانبه روابط اقتصادی با آفریقا، استوار و راسخ است.
عارف در آیین افتتاحیه سومین اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا گفت: آفریقا، سرزمین آفتاب سرافراز، جنگلهای پرطراوت و مردمانی اصیل و پرمهر، با فرهنگی غنی و تاریخی پرفراز و نشیب همواره در خاطره تاریخی ملت ایران جایگاه ویژهای داشته است. ما به پیوندهای بیش از هزارساله خود با این قاره عظیم میبالیم؛ پیوندهایی که امروز بیش از هر زمان دیگر- مستعد تعمیق، توسعه و تحول در چارچوب منافع مشترک است. جمهوری اسلامی ایران نیز با تکیه بر ظرفیتهای درونی، ارادهای مستقل و نگاهی مبتنی بر همکاریهای جهانی توانسته است در مواجهه با چالشهای سیاسی و اقتصادی الگویی پایدار از رشد و پیشرفت را به جهانیان عرضه کند.
در چنین بستری تعامل جمهوری اسلامی ایران با ملتها و دولتهای آفریقایی بر پایه اصول انسانی، عدالتمحوری، کرامت ملتها و اشتراکات تاریخی و تمدنی استوار است. امروز در این اجلاس گرد هم آمدهایم برای اعلان یک ائتلاف تاریخی؛ ائتلاف ملتهایی که دیگر نمیپذیرند در حاشیه معادلات جهانی بمانند.
ائتلاف جنوب جهانی، ائتلافی برای طراحی نظمی نو، نظمی برخاسته از قلب ملتها، نه از پشت درهای بسته قدرت. ما در ایران نهتنها نفت داریم، گاز داریم، معدن داریم؛ ما اراده داریم، دانش داریم، فناوری داریم و آمادهایم این توان را نه به قیمت سلطه که در مسیر برادری و همسرنوشتی با آفریقا بهکار گیریم.
در نفت، گاز و پتروشیمی ایران صاحب زنجیره کامل فناوری و تولید است. محصولات پتروشیمی ما امروز نه فقط صادرات بلکه آماده شتاب دادن به جهش صنعتی آفریقاست. ما نه فقط میفروشیم؛ ما شریک میشویم.
در معدن و صنایع معدنی ما آمادهایم تا تجربه فناوری و سرمایه را با شما شریک شویم؛ نه برای استخراج بیرحمانه بلکه برای آفرینش ارزش در دل خاکهای زرین آفریقا.
در کشاورزی و امنیت غذایی ما بهدنبال یک پیوند تمدنی هستیم؛ کشاورزی دانشبنیان، اقلیم پایدار و غذا برای همه، نه فقط برای بازار.
در انرژی بیایید با هم چراغ روشنی را در تاریکی وابستگی روشن کنیم. ایران آماده است در طراحی شبکههای انرژی پاک و برق منطقهای با آفریقا شریک راهبردی باشد.
برای همکاریهای فناورانه و انتقال دانش توسعه زیرساختهای پیونددهنده، تسهیل تجارت و همکاریهای مالی، سلامت و بهداشت، تقویت نهادهای هماهنگکننده همکاریها در حوزه گردشگری و فرهنگی و سایر حوزهها آماده همکاری هستیم.
قاره آفریقا بهعنوان یکی از قطبهای نوظهور اقتصادی، با تجارت سالانهای بالغ بر ۱۵۰۰ میلیارد دلار، نرخ رشد متوسط ۴ درصدی - که انتظار میرود در سالجاری به ۴، ۵ درصد برسد - منابع طبیعی غنی و جمعیتی جوان، شریک راهبردی ارزشمندی برای جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود.
در راستای تحقق این چشمانداز جمهوری اسلامی ایران با برنامهریزی دقیق و درک متقابل اقدام به ایجاد سازوکارهایی مؤثر برای تعمیق روابط با کشورهای آفریقایی کرده است.
نبا تشکیل دولت چهاردهم و و دولت وفاق، راهبرد توسعه همکاریها با جهان بهویژه با قاره آفریقا با جدیت بیشتری دنبال شد و براساس مصوبه دولت، دبیرخانه دائمی اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا تأسیس و فعالیت خود را آغاز کرد تا مسیر این تعاملات بهطور مستمر و هدفمند پیگیری شود. بهعنوان معاون اول رئیسجمهور و رئیس ستاد آفریقا، اطمینان میدهم اراده کشور ما برای بازتعریف و توسعه همهجانبه روابط اقتصادی با آفریقا، استوار و راسخ است.
جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در تمامی حوزهها ازجمله حوزههای فوقالذکر همکاریهای خود را گسترش دهد و با رویکردی بلندمدت، مشارکتی متقابل و پایدار پایهگذاری کند.