[ شهروند] پنجاهمین جلسه کمیته ملی حقوق بشردوستانه با حضور رئیس و دبیرکل جمعیت هلالاحمر در دانشگاه علمیکاربردی هلال ایران برگزار شد. این جلسه به بررسی موضوعات مختلف مرتبط با حقوق بشردوستانه و نقش هلالاحمر در این زمینه اختصاص داشت.
پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر، در این نشست به اهمیت آموزش و آگاهسازی، مستندسازی و اطلاعرسانی به عنوان ارکان مهم حوزه حقوق بشردوستانه اشاره کرد و گفت: «هلالاحمر ایران همواره در خط مقدم حمایت از حقوق بشردوستانه بوده است.»
وی به عنوان نمونه به کمک هلالاحمر به مجروحان انفجار پیجرها در لبنان اشاره کرد و افزود: «داوطلبان زیادی در آن مقطع اعلام آمادگی کردند تا به مجروحین لبنانی کمک کنند. ۱۲۴۰ عمل جراحی برای آنها انجام شد بدون آنکه یک عمل بیماران ایرانی به تعویق بیفتد. موفقیت ۸۵ درصدی این عمل ها در آن وقت کم، بینظیر بود.»
آموزشهای حقوق بشردوستانه
کولیوند با اشاره به برگزاری کنگره نقض حقوق بشردوستانه توسط هلالاحمر، گفت: «این کنگره منجر به ایجاد یک شبکه واحد علیه این جنایتها شد. این هماهنگیها و آگاهسازیها سبب شد تا رئیس کمیته صلیبسرخ، اسرائیل را رژیم اشغالگر خطاب کند. شکنجه و اقدامات ضد حقوق بشردوستانه آن رژیم با همین تلاش ها تبیین و اطلاع رسانی شد.»
وی تاکید کرد: «هلالاحمر در کمکرسانی، اطلاع رسانی و مستندسازی سنگ تمام گذاشت و از تمامی ظرفیت ها برای کمک به مردم مظلوم غزه و لبنان کمک گرفت. این یک کار جمعی بود که با تلاش همگان محقق شد و نتایج خوبی نیز به دنبال داشت.»
کولیوند با اشاره به همکاری هلالاحمر با سایر دستگاهها، گفت: «آموزشهای حقوق بشردوستانه برای دانش آموزان، دانشجویان و نیروهای مسلح برگزار میشود تا حقوق بشردوستانه بیش از پیش نهادینه شود. ما به دنبال آگاه سازی همگانی هستیم و این دورهها را برای مردم برگزار خواهیم کرد.»
پیشنهاد تدوین سند چشمانداز حقوق بشردوستانه
رئیس جمعیت هلالاحمر پیشنهاد داد: «باید به مراجع قانونی پیشنهاد شود تا سند چشمانداز حقوق بشردوستانه تدوین شود و شکلی رسمی و قانونی پیدا کند. این امر کمک میکند تا رویه به شکلی جدیتر دنبال شود و راحتتر بتوان موارد نقض حقوق بشردوستانه را ثبت کرد. باید این رویه با اقدام و تعقل جمعی پیش رود تا بتوان مسیری بینقص را طی کنیم. اقدامات جمعی ما در گذشته نشان داد که میتوان به نتایج مطلوبی دست پیدا کرد که بیانیههای ضد صهیونیستی مقامات رسمیبینالمللی گوشهای از آن بود.»
وی در پایان گفت: «مستندات نقض حقوق بشردوستانه در غزه و لبنان باید مکتوب و در قالب مقاله و کتاب ارائه شود تا به عنوان مرجع در اختیار عموم قرار گیرد و در تاریخ نیز ثبت شود. هلالاحمر هر چه در توان دارد به کار میگیرد و تلاش میکند تا آموزشها و مقولههای حوزه نقض حقوق بشردوستانه به همگان منتقل شود.»
شهادت امدادگران و نقض آتشبس توسط رژیم صهیونیستی
همچنین میثم افشار، دبیرکل جمعیت هلالاحمر، در این جلسه با اشاره به جنایتهای صورت گرفته در منطقه، گفت: «۱۵۶ امدادگر توسط رژیم صهیونیستی در جنگ اخیر به شهادت رسیدند که نشان دهنده پایبند نبودن رژیم صهیونیستی به قوانین بینالمللی حقوق بشردوستانه است.»
وی با تاکید بر اهمیت آموزش حقوق بشردوستانه، گفت: «امروز بهترین فرصت برای آموزش حقوق بشردوستانه است و نباید این لحظات را از دست داد زیرا میتوان انگارههای ذهنی را به بهترین شکل نهادینه کرد و باید به سمت عینیسازی مفاهیم ذهنی گام برداشت.»
افشار با اشاره به ظرفیت بالای نیروهای مسلح در حوزه آموزش، گفت: «باید با همافزایی و افزایش همکاریها، آموزش حقوق بشردوستانه را توسعه داد و تقویت کرد.»
ایجاد بانک اطلاعاتی
دبیرکل هلالاحمر با اشاره به جنایتهای صورت گرفته در ماههای اخیر، گفت: «۱۶۷ آمبولانس در جنگ غزه و لبنان هدف قرار گرفتند که این یک جنایت بیسابقه است و مردم باید از این جنایتها آگاه شوند. شاهد بودیم که شهید علی حیدری، پزشک داوطلب ایرانی در آمبولانس و در حین درمان مجروحین لبنانی، هدف قرار گرفت.»
وی در پایان تاکید کرد: «باید یک بانک اطلاعاتی جامع از موارد نقض حقوق بشردوستانه در جنگ اخیر ایجاد شود. این موارد بسیار وخیم است. در زمان آتشبس بیش از ۲ هزار مورد نقض آتشبس صورت گرفته است و این موارد باید پیگیری شود.»
افشار با اشاره به تهدیدات نوین در جنگها، گفت: «از تکنولوژی روز در جنگ استفاده شده تا بیگناهان را به قتل برسانند و این موارد باید مستندسازی و پیگیری شود.»