شماره ۳۳۳۴ | شنبه 6 ارديبهشت 1404
صفحه را ببند
گزارش «شهروند» از نخستین جشنواره سرود آوای هلال که در بندر انزلی برگزار شد
نغمه های کوچک، پیام های بزرگ

 [ مریم رضاخواه]  از دل کلمات، از دل نغمه‌ها، گاهی صدایی برمی‌خیزد که فراتر از واژه‌ها، قلب‌ها را به هم پیوند می‌زند. «آوای هلال» یکی از همین صداهاست؛ پژواکی که از حنجره‌های نوجوانان این سرزمین برخاسته تا روایت‌گر صلح، همدلی، ایثار و بشردوستی باشد.
در روزهایی که جهان گاه پر از هیاهوی نفاق و فاصله است، نوجوانانی از گوشه‌گوشه ایران، با زبان سرود به میدان آمدند تا از دوستی بخوانند، از کمک‌رسانی بگویند و با امید بسازند. این بار، زبان آموزش امداد و بشردوستی نه در قالب کتاب و کلاس، که در قالب گروه‌های سرود دانش‌آموزی جاری شد؛ نوایی گرم، خودجوش و مؤثر. جشنواره سرود «آوای هلال» به همت معاونت پیش‌دبستانی و دانش‌آموزی سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر و از دل شبکه تعاملی «هلالیتا» متولد شد؛ شبکه‌ای در بستر پیام‌رسان داخلی ایتا که در مدت کوتاهی از ۲۰۰ عضو اولیه به جمعی بالغ بر 31 هزار دانش‌آموز از سراسر کشور رسید.

با اعلام فراخوان رسمی در این بستر، نزدیک به ۱۳ هزار دانش‌آموز مشارکت فعال خود را آغاز کردند و حاصل آن، شکل‌گیری ۴۶۱ گروه سرود بود که با عضویت حدود ۷ هزار دانش‌آموز، وارد مسیر رقابت در مراحل استانی و سپس کشوری شدند.
سید هاشم حسینی‌المدنی، رئیس سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر  بر اهمیت این رویداد تاکید دارد و به «شهروند» می گوید:«آوای هلال فرصتی استثنایی برای ترویج ارزش‌های انسانی، تقویت روحیه همدلی و گسترش فرهنگ نوعدوستی از طریق هنر متعالی سرود است. سرودهای اجراشده، بازتابی از مفاهیمی چون ایثار، نوع‌دوستی، امدادرسانی و صلح هستند؛ ارزش‌هایی که سال‌هاست جمعیت هلال‌احمر با آن‌ها شناخته می‌شود. این جشنواره نه‌فقط عرصه‌ای برای رقابت، که فضایی برای هم‌افزایی، آموختن و به تصویر کشیدن نقش نوجوانان در ترویج فرهنگ بشردوستی است.»
او با اشاره به محورهای جشنواره ادامه دهد: «این رویداد با تمرکز بر تولید آثار هنری در حوزه مفاهیم بشردوستی، ایثار و فعالیت‌های امدادی برگزار می‌شود. گروه‌های برتر در مراسم پایانی مورد تقدیر قرار گرفتند و برنامه‌هایی نیز برای بهره‌گیری از توان این گروه‌ها در قالب یک ارکستر رسمی در آینده داریم.»

نغمه‌هایی که ادامه خواهند داشت
حسینی‌المدنی خاطرنشان کرد که مراحل بعدی جشنواره، با حضور منتخبین دختر از ۲۲ استان و منتخبین پسر از کلیه استان‌های کشور در سال جاری ادامه خواهد یافت.سرودهایی که در این جشنواره طنین‌انداز شدند، چیزی بیش از ملودی بودند؛ آن‌ها صدای نسلی هستند که می‌خواهند آینده‌ای پر از صلح و نوع‌دوستی بسازند. آینده‌ای با رنگ همدلی، با طنین «آوای هلال». جشنواره سراسری سرود «آوای هلال»، به عنوان یک رویداد فرهنگی و هنری، نه تنها فرصتی برای نمایش هنر و خلاقیت جوانان کشور است، بلکه به عنوان یک نماینده واقعی از هویت اسلامی و انقلابی ملت ایران معرفی می‌شود. این جشنواره با هدف ترویج ارزش‌های اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی مبتنی بر ایمان و شهروندی، سعی دارد تا روحیه همبستگی، ایثار و مسئولیت‌پذیری را در بین نسل جوان گسترش دهد.»

تلفیق هنر، تربیت و بشردوستی
وحید ایمانی، معاون آموزشی سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر نیز در گفت و گو با «شهروند» این جشنواره را یکی از موفق‌ترین نمونه‌های آموزش غیرمستقیم با زبان هنر می‌داند: «سرود، ابزاری مؤثر برای انتقال مفاهیم تربیتی و بشردوستانه است. جشنواره سراسری سرود «آوای هلال» به‌عنوان یک پلتفرم فرهنگی، نه تنها باعث تقویت و گسترش هویت اسلامی و انقلابی در میان جوانان است، بلکه درس‌هایی از همدلی، محبت و مسئولیت اجتماعی را به نسل آینده منتقل می‌کند. این رویداد تجلّی‌دهنده عزم و اراده جوانان برای ادامه راه روشن انقلاب اسلامی و گسترش فرهنگ ایثار و خدمت به جامعه است. ما با توجه به تمرکز و دقت در ارائه خدمت و جذب اعضا در دوره کودکی و نوجوانی با هدف تبدیل یک واحد انسانی به یک داوطلب آماده جهانی زیباتر، مهربانتر و امن تر ساخته ایم.»
او ادامه می‌دهد: «مرحله کشوری نخستین جشنواره، از ۳۱ فروردین تا ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور ۲۰۰ دانش‌آموز منتخب از ۱۰ استان در اردوگاه مهر بندر انزلی برگزار شد.
 محدودیت‌های اجرایی باعث شد مرحله نهایی در سه گام و با تقسیم استان‌ها انجام شود. مرحله نخست مختص دانش‌آموزان دختر بود و مراحل بعدی با حضور منتخبین پسر ادامه می‌یابد.»

وقتی صدای صلح و همدلی در ترانه‌ها پیچید
صدایی از دل سرودهای محلی و نوجوانان در جشنواره آوای هلال برخاست که بوی انسان‌دوستی می‌داد؛ سرودهایی که نه‌فقط برای رقابت، که برای همدلی خوانده شدند. جشنواره «آوای هلال»، آوردگاه هنرمندانه‌ای بود برای دختران نوجوان عضو جمعیت هلال‌احمر؛ جایی‌که موسیقی، فرهنگ بومی، همدلی و مفاهیم انسانی در قالب قطعه‌های سرود به جان نشستند و داورانی چون  محسن قلی‌پور را به وجد آوردند. قلی‌پور، نوازنده و مدرس باسابقه موسیقی، یکی از داوران این جشنواره بود؛ کسی‌که بیش از 3 دهه تجربه موسیقی در کارنامه اش دارد. او نه‌تنها از کیفیت اجراها گفت، بلکه از لبخندهایی حرف زد که تا مدت‌ها در ذهنش ماندگار خواهند بود.
صدای نوجوانانی  که می‌خواندند: «هر داوطلبی که اضافه می‌شود، دنیا جای بهتری می‌شود»، در گوشش هنوز زنده است. قلی‌پور، نوازنده، مدرس موسیقی، عضو انجمن موسیقی ایران و استاد دانشگاه، این روزها خاطره‌ای روشن از داوری در جشنواره سرود «آوای هلال» در ذهن دارد؛ جشنواره‌ای که برای دختران عضو جمعیت هلال‌احمر برگزار شد و موجی از شور، امید و مهربانی را میان نوجوانان کشور به راه انداخت.
ماجرای جشنواره از یک فراخوان در پیام‌رسان ایتا آغاز شد؛ جایی‌که بیش از 500 اثر به دبیرخانه ارسال شد. قلی‌پور می‌گوید: «در مرحله اول داور نبودم اما واقعاً باید از کسانی که در این مرحله کار داوری را  انجام دادند تشکر کرد؛ چون از دل این آثار، ۱۰ گروه سرود از استان‌های مختلف به مرحله نهایی راه پیدا کردند.»
او از فضای جشنواره با لحنی گرم حرف می‌زند: «این جشنواره در بندر انزلی و در کنار دریا برگزار شد، طبیعت زیبا، نظم برنامه‌ریزی و شور نوجوان‌ها...
همه‌چیز سر جایش قرار داشت. از بهترین جشنواره‌هایی بود که تجربه کردم. همه چیز با دقت و نظم پیش رفت.»

سطح بالای مسابقه
قلی‌پور همراه دو داور دیگر، یعنی استاد ذاکری از انجمن موسیقی و داوری از حوزه هنری، آثار راه‌یافته به مرحله نهایی را بررسی کردند. او می‌گوید: «سطح کیفی آثار بالا بود. ما در دو بخش بومی و عمومی، گروه‌ها رو ارزیابی کردیم. داوری کار راحتی نبود چون فاصله‌ رقابتی میان شرکت کننده ها خیلی کم بود. هر گروه ۱۲ دختر نوجوان، با سنین حدود ۱۲ و ۱۳ سال، آمده بودند تا از دل سرودهای بومی و محلی‌شان، مفاهیم جهانی را فریاد بزنند. بیشتر شعرها با مضمون نوع‌دوستی، داوطلبی، صلح و مسائل انسانی سروده شده بودند.از او درباره زبان بومی و محلی آثار می‌پرسیم و اینکه آیا برای داوری، نیاز به ترجمه داشتند؟ قلی‌پور که خودش در خانواده‌ای پر سفر بزرگ شده و به واسطه شغل پدرش در نقاط مختلف ایران زندگی کرده، می‌گوید با اغلب گویش‌های محلی آشناست و توانسته به‌خوبی اشعار گروه‌ها را درک کند. ولی برای دوستان دیگر بروشور ترجمه تهیه کرده بودند که انصافاً کمک خوبی بود.» او تأکید دارد که در داوری، نگاهش فراتر از تعلقات جغرافیایی بوده: «بچه‌های جنوب و شرق کشور، با وجود امکانات کمتر، شور و انرژی بیشتری داشتند. من همیشه دلم با این بچه‌هاست. ما در شمال، امکانات بیشتری داریم، ولیدیگر دانش آموزان از نقاط دیگر کشور گاهی فقط به یک فرصت نیاز دارند که این جشنواره یک  فرصت بود.»
درباره گروه‌های برگزیده هم می‌گوید: «در بخش بومی، بخش سرود محل، هلال زیتون از استان خوزستان، رتبه شایسته تقدیر را کسب کرد و  گروه سرود هلال مازنی از استان مازندران به عنوان رتبه برگزیده انتخاب شد.  در بخش سرود فارسی  هم دو گروه به صورت مشترک عنوان برگزیده را کسب کردند؛ گروه سرود هلال کوثر از استان قم و گروه سرود نیلوفرانه هلال از استان گیلان.»
او با دقت درباره ملاک‌های داوری توضیح می‌دهد: «در جشنواره‌های موسیقی، ما با فرم مشخصی داوری می‌کنیم. آیتم‌هایی مثل هماهنگی گروه، اجرا، تکنیک، لحن و حتی مضمون شعر. بعضی از اشعار با نگاه اجتماعی و نوع‌دوستی، حتی مسائل روز فلسطین و غزه همراه بود، مثلاً شعر یکی از گروه‌ها درباره اثر داوطلبان در بهتر شدن دنیا بود که خیلی اثرگذار بود.»
قلی‌پور تأکید می‌کند: «نکته جالب این بود که بیشتر اشعار را خود سرپرست گروه‌ها یا بچه‌ها سروده بودند. هر گروه شامل ۱۲ نفر از دختران نوجوان بود؛ بیشترشان حدود ۱۲ تا ۱۳ سال داشتند.»
او می‌گوید: « شعری بود که  از ذهنم بیرون نمی رود؛ اینکه هر داوطلب جدید، دنیا رو جای بهتری می‌کند. این مفاهیم دقیقاً با فلسفه وجودی جمعیت هلال‌احمر هم‌سو هستند. این یعنی اینکه همه آن دانش آموزان کوچک کشورمان نقش انسان دوستی، هلال احمر را درک کرده اند.  

آغازی برای دوستی
پایان جشنواره اما آغاز بود؛ آغازی برای دوستی، برای اعتماد به نفس، برای کشف استعدادهایی که شاید پیش از این، فرصتی برای دیده شدن نداشتند. قلی‌پور با لبخندی گرم می‌گوید: «برای من، این جشنواره تنها یک رویداد هنری نبود. یک یادآوری بود... یادآوری اینکه چقدر نسل جدید، باهوش، خلاق و دلسوز هستند»
جشنواره «آوای هلال» در قسمت دختران حالا تمام شده، اما رد صدای پاک آن هنوز در دل‌ها باقی‌ست. و شاید سال‌های بعد، همین دانش آموزان سرودخوان امروز، ستاره‌های درخشانی باشند در آسمان فرهنگ، هنر و مهربانی این سرزمین.
در پایان این مرحله، اما قصه ادامه دارد. پس از این مرحله ویژه دختران، نوبت به دانش‌آموزان پسر خواهد رسید. همچنین زمزمه‌هایی هست از تشکیل یک ارکستر سمفونیک با حضور نخبگان این جشنواره؛ آغازی برای راهی بزرگ‌تر و بلندتر.

تجلی ایثار و خلاقیت نسل جوان

پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، با نگارش یادداشتی ارزشمند، از اهمیت این جشنواره‌ها و پیام‌های فراتر از مسابقه‌های فرهنگی سخن می‌گوید. در ادامه، متن کامل این یادداشت را با هم مرور خواهیم کرد.
بسمه‌ تعالی
سلام  واحترام بر همراهان پرتلاش سرزمین ایمان و انسانیت،
با نهایت افتخار و صمیمیت، برگزاری موفق و پرشکوه مرحله کشوری نخستین جشنواره سراسری سرود «آوای هلال» ویژه گروه‌های سرود کانون‌های دانش‌آموزی، و جشنواره مهارت‌محور «ماهرانه» ویژه مدیران، مربیان کانون‌های غنچه‌های هلال و فعالان دلسوز حوزه کودک را به همه شما عزیزان، مربیان گران‌قدر و برگزارکنندگان پرتلاش تبریک می‌گویم.
این رویدادهای فرهنگی و مهارتی، فراتر از یک رقابت یا نمایش، آیینه‌ای شفاف از روح زنده‌ انقلاب اسلامی‌اند؛ انقلابی که بر پایه ایمان، آگاهی، ایثار و مسئولیت‌پذیری اجتماعی بنا شد.
جشنواره آوای هلال، نوای هماهنگ مهربانی، امید و هویت ایرانی‌اسلامی است که از دل نسل جوان این سرزمین برمی‌خیزد.
و ماهرانه، تجلی تعهد مربیانی است که با نیت خالص و همت والا، پرورش‌دهنده آینده‌سازانی هستند که راه روشن خدمت، ایثار، و خودسازی را در پیش گرفته‌اند.
حضور چشمگیر و الهام‌بخش شما عزیزان، نمادی روشن از استمرار مسیر پر افتخار انقلاب اسلامی در نسل‌های نو است؛ مسیری که در آن، فرهنگ ایثار، نوعدوستی و ازخودگذشتگی نه یک شعار، بلکه راهی برای زندگی و خدمت به خلق خداست.
از زحمات بی‌وقفه برگزارکنندگان این جشنواره‌ها که با درایت، عشق و مسئولیت، بستر بالندگی، هم‌افزایی و رشد را برای آینده‌سازان کشور فراهم کردند، صمیمانه سپاسگزارم.
باشد که این گردهمایی‌های فرهنگی و آموزشی، آغازی برای حرکت‌های گسترده‌تر و بسترساز جامعه‌ای آگاه، مهربان، و متعهد به ارزش‌های والای انسانی، اسلامی و انقلابی باشد.
برای شما عزیزان، دانش‌آموزان عزیز، مربیان مهربان، و خانواده بزرگ هلال‌احمر، توفیق روزافزون در مسیر ترویج فرهنگ نیکوکاری، دانایی و ایمان آرزو دارم. بی‌تردید، این دستاوردهای ارزشمند، چراغی روشن در راه خدمت و انسان‌دوستی خواهد بود.
سربلند، سرافراز و در پناه مهر الهی باشید.

اعلام برندگان و جوایز هیأت داوران  

(در پایان این مراسم هم  سید هاشم حسینی‌المدنی، رئیس سازمان جوانان جمعیت هلال‌احمر، با تقدیر از تلاش‌های مربیان و دانش‌آموزان حاضر در جشنواره، تأکید کرد: «سرودهای بشردوستانه، زبان گویای مهربانی و همدلی هستند و این جشنواره فرصتی است تا نوجوانان و جوانان هلال احمر، پیام صلح و یاریگری را به گوش جهانیان برسانند.»
اعلام برندگان و جوایز هیأت داوران  
هیأت داوران جشنواره، جایزه ویژه خود را به سرپرست گروه سرود یاریگران زندگی از استان خراسان رضوی، سرکار خانم طائی اهدا کردند.
همچنین، در بخش‌های مختلف به شرح زیر اعطا شد:
۱. لوح تقدیر و هدیه به پاس نگاه بین‌المللی در یاری‌رسانی به مردم اهدا شد به مربی گروه سرود هلال احمر از استان تهران، سرکار خانم خزری.
۲. لوح تقدیر و هدیه برای خلاقیت در ارائه سرودهای بشردوستانه به مربی گروه سرود ماسی هلال احمر از استان کرمانشاه، جناب آقای غلامی.
۳. لوح تقدیر و هدیه به دلیل استفاده از ابزارهای نوین آهنگسازی به مربی گروه سرود سفیران هلال از استان اصفهان، جناب آقای حسین خانی.
برگزیدگان بخش‌های رقابتی  
بخش سرود محلی  
- رتبه شایسته تقدیر: گروه سرود هلال زیتون از استان خوزستان.
- رتبه برگزیده: گروه سرود هلال مازنی از استان مازندران.
بخش سرود فارسی  
دو گروه به صورت مشترک عنوان برگزیده را کسب کردند:
- گروه سرود هلال کوثر از استان قم.
- گروه سرود نیلوفرانه هلال از استان گیلان.
در پایان این مراسم، تمامی شرکت‌کنندگان و دست‌اندرکاران جشنواره مورد تقدیر قرار گرفتند
 و بر تداوم چنین برنامه‌هایی برای ترویج فرهنگ بشردوستی در میان نسل جوان تأکید شد.

 

 

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  44