[فرشته کیانی] رژیم صهیونیستی از دیرباز به دنبال پاکسازی قومی در سرزمینهای فلسطینی بوده است؛ از همان سال 1948 که سرزمین فلسطینیان را اشغال و صدها هزار تن از آنان را برای همیشه آواره کرد و اینگونه بود که 14 می این سال، روز تشکیل این رژیم و اخراج و آوارگی فلسطینیان از سرزمین خود به عنوان روز «نکبت» شناخته شد. اشغالگران از آن زمان به بعد، این هدف را ادامه دادهاند، از جمله در کرانه باختری، با ایجاد صدها شهرک و پاسگاه غیرقانونی. رژیم صهیونیستی اکنون هم با محاصره همهجانبه غزه و ادامه دادن جنگ، به دنبال تحقق کامل همان هدف است. «میدلایستآی» در مطلبی به استراتژی پنج مرحلهای اسرائیل برای پاکسازی قومی در فلسطین پرداخته و نوشته است: «در صورتی که طرح اسرائیل در نهایت شکست بخورد که جامعه بینالمللی امیدوار است چنین شود، میراثی خطرناک از خود به جا خواهد گذاشت: طرحی در قرن بیستویکم برای پاکسازی قومی». در ادامه تحلیل این نشریه را میخوانید:
صهیونیستها در سودای اسرائیل بزرگ
مفهوم «اسرائیل بزرگ» نشاندهنده هدف اساسی صهیونیسم و مقامات ارشد سیاسی اسرائیل است .اسرائیل چندین دهه برای جابهجایی جمعیت عرب از فلسطین تلاش کرده است .برای مقامات کنونی و بخشهای بزرگی از جامعه اسرائیل، جنگ علیه غزه فرصتی حیاتی است: مجالی برای بیرون راندن فلسطینیان از غزه یکبار برای همیشه.
از زمان آغاز جنگ در اکتبر 2023، اسرائیل تمایل خود را برای پاکسازی غزه از جمعیت فلسطینی نشان داده است. با اینحال، مقامات اسرائیل در بیان صریح این طرح -که به معنای پاکسازی قومی است- مردد بودهاند .با نزدیکتر شدن اسرائیل به اجرای هدف کلیاش، بررسی مسیر آن به سمت پاکسازی قومی که از یک برنامه جامع پنجمرحلهای پیروی میکند، مهم است.
اسرائیل در پاکسازی قومی کهنهکار است، چنانکه سال 1948 «روز نکبت» را رقم زد که طی آن صدها هزار فلسطینی برای همیشه آواره شدند. از آن زمان به بعد، این هدف را آهستهتر ادامه داده است، عمدتا در کرانه باختری، جایی که بخشهای وسیعی از زمینهای فلسطینی را تصرف کرده، بیش از 200 شهرک و پاسگاه غیرقانونی ایجاد کرده و حدود 700 هزار شهرکنشین اسرائیلی را بهطور غیرقانونی سکنی داده است .برنامه توسعه غیرقانونی شهرکسازی اسرائیل شامل مصادره معمول زمین، تخریب خانهها و محلهها و انتقال اجباری جمعیت است.
مرحله نخست: ساکت کردن رسانهها
مقامات کنونی اسرائیل با تکیه بر رویه بیرون راندن فلسطینیها از سرزمینشان در طول دههها، دریافتند که اولین گام برای خالیکردن غزه از جمعیت این است که باید تا حد امکان پوشش رسانهای بحران در این سرزمین تا حد امکان محدود شود. به همین منظور و از آغاز جنگ، اسرائیل ارتباط غزه را با جهان خارج قطع کرد.
در اکتبر 2023، اسرائیل محدودیت مرزهای غزه را تشدید و خبرنگاران بینالمللی را از ورود به این باریکه منع کرد. در همان ماه به خبرگزاری فرانسه و رویترز اعلام کرد که نمیتواند امنیت خبرنگاران آنها را در غزه تضمین کند.
بر اساس گزارشها، در مذاکرات آتشبس در نوامبر 2023، نزدیکترین متحد و بزرگترین تامینکننده مالی اسرائیل، یعنی آمریکا، ابراز نگرانی کرد که توقف موقت جنگ ممکن است امکان دسترسی بیشتر رسانههای بینالمللی به غزه را فراهم کند. در نتیجه، اسرائیل و آمریکا برای اطمینان از بستهبودن مستمر مرزهای غزه در خلال توقف 6 روزه جنگ، تلاش کردند.
اسرائیل همچنین به طور سیستماتیک روزنامهنگاران را هدف قرار داده است. تا کنون بیش از 200 خبرنگار در غزه کشته شدهاند که رکوردی جهانی در جنگهای معاصر است.
بهتازگی اسرائیل یک چادر رسانهای را بمباران کرد و احمد منصور، روزنامهنگار فلسطینی را زندهزنده سوزاند. آخرین لحظات زندگی او در تصاویر دلخراش تلفن همراه ثبت شد. اسرائیل همچنین چندین رسانه را در داخل مرزهای خود ممنوع کرده و دفاتر الجزیره را در اسرائیل و کرانه باختری تعطیل کرده است.
مرحله دوم: کاهش جمعیت
گام دوم طرح پاکسازی قومی اسرائیل شامل نابودی هر چه بیشتر فلسطینیها، عمدتاً از طریق بمباران هوایی بیامان و در مقیاس وسیع است. در جلسه کابینه در اواخر سال 2023، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، از تمایل خود برای «کاهش» جمعیت به «حداقل ممکن» صحبت کرد.
برای این منظور، اسرائیل به شکلی بیرویه، هزاران بمب روی این منطقه کوچک فرو ریخته که دهها هزار فلسطینی، از جمله زنان و کودکان را به قتل رسانده است .
اسرائیل بهدنبال اجتناب از تلفات غیرنظامیان نبوده، بلکه آن را بهعنوان یک موضوع سیاسی دنبال کرده است. شاید دلهرهآورترین نمونه این موضوع نسبت هدفگیری 100 به یک باشد؛ سیستمی که به ارتش اسرائیل اجازه میدهد تا بیش از 100 غیرنظامی را در مسیر هدف قرار دادن یک فرمانده حماس بکشد.
سیاستهای متنوع «منطقه کشتار» تضمین میکند که سربازان اسرائیلی ابتدا تیراندازی کنند و بعد سوال بپرسند. چنانکه اخیرا یکی از فرماندهان اسرائیلی به سربازان گفت : «هرکسی که با آن روبهرو میشوید دشمن است. اگر چهرهای دیدید، شلیک کنید، تهدید را از بین ببرید و به حرکت خود ادامه دهید. درنگ نکنید و حدس نزنید.»
بمباران و تیراندازی تنها وسیله کاهش جمعیت غزه نیست. اسرائیل همچنین سیاست گرسنگی اجباری را در پیش گرفته است.
«گیورا آیلند»، ژنرال بازنشسته اسرائیلی، اوایل اکتبر 2023 به رسانههای اسرائیلی گفت که ایجاد «بحران انسانی» در غزه ضروری است. بعدها، آیلند «طرح ژنرالها» را مطرح و در آن استراتژی گرسنگی را ترسیم کرد. این طرح به فلسطینیها حق انتخاب داد که «تسلیم شوند یا از گرسنگی بمیرند»!
به نظر میرسد اسرائیل از دستورات آیلند پیروی کرده است. در طول جنگ، مانع ورود آب و غذا به غزه شده است. در تابستان 2024، سازمان ملل متحد اعلام کرد که قحطی فراگیر شده و بسیاری از کودکان به دلیل سوءتغذیه جان خود را از دست دادهاند.
دیدهبان حقوق بشر و گروه حقوق بشری « Med Monitor and B’Tselem» به این نتیجه رسیدهاند که اسرائیل عمدا به فلسطینیها گرسنگی میدهد. دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد که اسرائیل از «گرسنگی به عنوان سلاح جنگی» استفاده کرده است.
مرحله سوم: تخریب سیستم بهداشت و درمان
گام سوم برنامه پاکسازی قومی اسرائیل با مرحله دوم همخوانی دارد. در این مرحله، اسرائیل به دنبال تخریب هر چه بیشتر سیستم مراقبتهای بهداشتی غزه بوده است. این اقدام تداوم رنج -و در بسیاری موارد، مرگ آهسته- هزاران مجروح بمبارانهای اسرائیل را تضمین کرده است.
بهعنوان بخشی از این تلاش، اسرائیل بهطور سیستماتیک به بیمارستانها حمله و آنها را ویران کرده است. در دسامبر 2024، دفتر حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد...
که «چنین حملاتی سیستم بهداشتی غزه را به مرز فروپاشی کامل رسانده است که تأثیر فاجعهباری بر دسترسی فلسطینیان به مراقبتهای بهداشتی و پزشکی دارد».به گفته دفتر رسانههای دولتی غزه، اسرائیل همچنین کادر درمان و امدادگران را هدف قرار میدهد. بر اساس این گزارش، بیش از 1000 پزشک و پرستار در حملات اسرائیل جان باخته و بیش از 300 نفر دیگر دستگیر یا شکنجه شدهاند.
در ماه دسامبر، اسرائیل مدیر یکی از آخرین بیمارستانهای فعال غزه را ربود. ماه گذشته 15 امدادگر و پزشک هلال احمر را کشت و با آمبولانسهایشان در گور جمعی دفن کرد.
مهمتر از همه، اسرائیل بهطور نظاممند برای جلوگیری از ورود تجهیزات پزشکی ضروری به غزه کار کرده است. تحقیقات «سیانان» در سال 2024 نشان داد که اسرائیل از ورود داروهای بیهوشی، سیلندر اکسیژن، ونتیلاتور و سیستمهای تصفیه آب، داروهای درمان سرطان، کیتهای زایمان، ژنراتور، دستگاههای اشعه ایکس و... به غزه جلوگیری کرد.
نبود داروهای بیهوشی باعث شده است که بسیاری از فلسطینیها -از جمله کودکان- بدون بیهوشی تحت عمل جراحی قطع عضو قرار بگیرند. کمبود سوخت لازم برای ژنراتورهای برق هم به از کار افتادن انکوباتورها و مرگ نوزادان میانجامد.
«مارک پرلموتر»، پزشک آمریکایی، که اخیرا در غزه خدمت کرده است، گفت که جراحان بدون صابون، آنتیبیوتیک یا تجهیزات اشعه ایکس کار میکنند. او تاکید کرد که بیماران بهطور معمول به دلیل کمبود اقلام و تجهیزات پزشکی میمیرند.
یک پزشک آمریکایی دیگر به نام «سامر عطار» که او نیز در غزه داوطلب شده بود، مرگ تدریجی پسر کوچکی را که پس از بمباران اسرائیل پوست نیمی از بدنش را از دست داده بود، توصیف کرد. پزشکان نتوانستند او را نجات دهند. عطار گفت: «ما فقط نگاه میکردیم و با درماندگی شاهد مرگ او بودیم.»
استراتژی اسرائیل به تعهد یوآو گالانت، وزیر دفاع وقت در آغاز جنگ، درباره محاصره کامل غزه و قطع برق، غذا و سوخت، تحقق بخشیده است و با توصیه آیلند به وزارت دفاع اسرائیل نیز همخوانی دارد. آیلند در مقالهای در نوامبر 2023 در روزنامه عبری «یدیعوت آحارانوت»، پیشنهاد کرد که اپیدمیهای شدید پیروزی را برای اسرائیل نزدیکتر خواهد کرد؛ دیدگاهی که شخصیتهای ارشد اسرائیلی از جمله بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی، هم آن را تأیید کردند.
مرحله چهارم: غیرقابل سکونت کردن غزه
مراحل اول تا سوم به تنهایی برای ایجاد ویرانشهری جهنمی کافی است. با این حال، چهارمین مورد شاید حیاتیترین مولفه تلاش اسرائیل برای پاکسازی قومی باشد. در مرحله، اسرائیل به دنبال آن است که غزه را غیرقابل سکونت کند تا فلسطینیها چارهای جز فرار نداشته باشند.
اسرائیل بهطور سیستماتیک خانهها، مدارس، دانشگاهها، پناهگاهها و جادهها را ویران کرده است. به گفته سازمان «پزشکان بدون مرز»، تا ژانویه 2025، بیش از 90 درصد از واحدهای مسکونی غزه کاملا یا تا حدودی تخریب شده بودند.
«استیو ویتکاف»، فرستاده دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، پس از بازدید از غزه در ماه ژانویه، گفت: «تقریبا چیزی باقی نمانده است». او طرحهای بازسازی را غیرممکن خواند .اندکی بعد، ترامپ از غزه با عنوان محل ویرانشده یاد کرد.
این اظهارات نتیجه مشاهداتی بیطرفانه نبود، بلکه تأیید ضمنی طرح اسرائیل بود. منطق این است: از آنجایی که غزه اکنون به سرزمینی بایر تبدیل شده است، واکنش انسانی این است که ساکنان باقیمانده آن را جابهجا کنیم.
مرحله پنجم: مشروعیت دیپلماتیک
اسرائیل امیدوار است که گام پنجم آخرین مرحله در پاکسازی کامل قومی غزه باشد. این گام بر مانورهای سیاسی تهاجمی و هماهنگی لجستیکی برای پیشبرد این هدف متمرکز است.
در ماه ژانویه 2025، ترامپ اخراج جمعی فلسطینیها از غزه را پیشنهاد داد؛ طرحی که اسرائیل بلافاصله آن را تایید کرد. اما منشا پیشنهاد موسوم به «طرح ترامپ» در واقع ترامپ نبود. این طرح در اسرائیل به عنوان بخشی از چشمانداز گستردهتر «اسرائیل بزرگ» و استراتژی دیرینه پاکسازی قومی آغاز شد. در اصل، برندسازی آن بهعنوان «طرح ترامپ» به محافظت از اسرائیل و اعتبار بخشیدن به این طرح کمک میکند.
فراتر از برندسازی، اسرائیل آژانسی را برای تسهیل کاهش جمعیت غزه ایجاد، تصرف بخشهایی را در نوار غزه اعلام و با کشورهای ثالث -از جمله سومالی و سودان جنوبی- برای پذیرش فلسطینیان لابی کرده است .
اینکه آیا اسرائیل موفق خواهد شد یا نه، نامشخص است. پاکسازی قومی کامل در حال حاضر بعید به نظر میرسد. بسیاری از فلسطینیان این طرح را رد کردهاند و اتحادیه عرب طرح بازسازی پنج ساله خود را پیشنهاد کرده است.
با اینحال، چشمانداز کوتاهمدت نامشخص است و از بلندمدت نمی توان چیزی گفت. چه اتفاقی میافتد وقتی چیزی برای ویران کردن باقی نمیماند، هیچ کشوری حاضر به پذیرش آوارگان نیست و فلسطینیها نمیخواهند سرزمین خود را ترک کنند؟ اینها سوالاتی با پایان باز هستند.
در صورتی که طرح اسرائیل در نهایت شکست بخورد -و بیشتر جامعه بینالمللی امیدوار است که چنین شود- میراثی خطرناک از خود به جا گذاشته است: طرحی در قرن بیستویکم برای پاکسازی قومی.
50 روز محاصره کامل؛ غزه رو در رو با فاجعه انسانی بیسابقه
[شهروند] رژیم صهیونیستی بعد ار نقض آتشبس با حماس، حملات خود را از 18 مارس به غزه از سر گرفت و با شدت همچنان ادامه میدهد. همچنین از دوم مارس تاکنون غزه تحت محاصره کامل قرار دارد و اسرائیل از ورود هرگونه مواد غذایی، دارو، سوخت و ... به این باریکه جلوگیری میکند. نیروهای اسرائیلی همچنان به بمباران غزه ادامه میدهند و از صبح دیروز تا بعد از ظهرش دستکم 25 فلسطینی از جمله 11 نفر که در خانیونس سوختند، بر اثر حملات اسرائیل جان خود را از دست دادهاند. به گزارش الجزیره، فلسطینیهای غزه با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند. این در حالی است که سازمانهای خیریه هشدار میدهند که آخرین ذخایر مواد غذایی آنها در حال اتمام است. در این میان، حماس هم درباره قحطی غزه پس از 50 روز محاصره اسرائیل هشدار داد. حماس محاصره مداوم غزه توسط اسرائیل را که اکنون در پنجاهمین روز خود قرار دارد، به شدت محکوم کرده و هشدار داده است که بیش از دو میلیون نفر از ساکنان غزه را به سمت قحطی و یک فاجعه بهداشتی عمیق سوق میدهد. حماس در بیانیهای با اشاره به کمبود شدید غذا، آب، سوخت، دارو و حتی واکسنهای کودکان گفت: «نوار غزه با یک فاجعه انسانی بیسابقه مواجه است.»
به گزارش «میدلایستآی»، مقامات بهداشتی هشدار دادند که حداقل 600 هزار کودک در غزه در معرض خطر فلج دائمی به دلیل محاصره تمام کمکها از جمله واکسنها همچون واکسن فلج اطفال هستند.
به گزارش الجزیره، این محاصره تمامعیار که با حملات روزانه به پناهگاهها، بیمارستانها و مناطق مسکونی همراه است، یک «جنایت جنگی» و «جنایت از پیش برنامهریزیشده» توسط اسرائیل محسوب میشود. حماس جامعه جهانی را به «شکست سیاسی و اخلاقی» متهم کرد و از سازمان ملل متحد و سایرین خواست تا بر اسرائیل فشار بیاورند که به محاصره غزه پایان دهد. این گروه همچنین از کشورهای عربی و مسلمان به همراه فعالان جهانی خواست تا این محاصره را بشکنند و از مقاومت غزه در برابر طرح های فاشیستی اسرائیل حمایت کنند.