شهروند- اوضاع آب تهران بحرانی است، حتی رئیسجمهور هم به این موضوع اشاره کرده است. سدهای کرج، طالقان، لتیان، لار و ماملو که تامینکنندگان آب آشامیدنی تهران هستند وضعیت مساعدی ندارند. البته با استمرار خشکسالی و کمبود شدید منابع آبی، راهکارهای جدیدی برای مدیریت و تأمین آب در پایتخت کشور در حال شکلگیری است. یکی از مهمترین این اقدامات، اعمال مشوقهای صرفهجویی برای مشترکان کممصرف است؛ طرحی که میتواند فرهنگ استفاده بهینه از آب را تقویت کند و الگوی مصرف را تغییر دهد. در کنار این سیاست، اجرای خط دوم انتقال آب سد طالقان به تهران بهعنوان یکی از پروژههای زیرساختی کلیدی دنبال میشود که قرار است طی سه ماه آینده تکمیل شود. این طرح، ظرفیت تأمین آب شهر را افزایش خواهد داد، اما تنها بهعنوان یک راهکار کوتاهمدت مطرح است. در بلندمدت، یکی از مؤثرترین راهها برای مدیریت منابع آبی، کنترل توسعه شهری و جلوگیری از بارگذاری جدید جمعیتی در تهران است. رشد بیرویه شهرنشینی و افزایش تقاضا برای آب، فشار مضاعفی بر شبکه توزیع ایجاد کرده و پایداری منابع را به خطر انداخته است. از اینرو، سیاستگذاران در تلاشند با کنترل توسعه نامتوازن، از تشدید بحران جلوگیری کنند.
وارد پنجمین سال خشکسالی متوالی شدیم
وحید مرادینسب، مدیر امور منابع آب تهران اظهار میکند:«وارد پنجمین سال خشکسالی متوالی شدیم و اهمیت مدیریت منابع آبی دو چندان شده است. وزارت نیرو در قانون بودجه ۱۴۰۲ صنایع را مکلف کرده که بحث جایگزینی پساب به جای آب صنایع انجام شود. تأمین پایدار آب نیز تکلیف شده و صنایع باید پساب تولیدی تصفیه خانهها را جایگزین منابع آبی شود.»
برای برونرفت از چالش آب دو طرح را در دستور کار داریم
حسین بزرگی، مدیر دفتر طرحهای توسعه منابع آب شرکت آب نیرو نیز با اشاره به اقدامات انجام شده برای برونرفت از چالش آب عنوان میکند:«برای برونرفت از چالش آب دو طرح را در دستور کار داریم؛ رفع نشتی آبی سد لار را داریم و با اجرای این سامانه که ۲۸ کیلومتر تونل است میتوانیم ۱۶۲.۵میلیون لیتر آب به تهران اضافه کنیم. این طرح یکی از طرحهای اضطراری و اولویتدار است که قرار است ظرف ۲۴ماه به بهرهبرداری برسد. اعتبار این طرح ۴ همت بود و با سرعت خوبی پیش میرویم و در انتهای ۱۴۰۵ تونل را به بهرهبرداری میرسانیم. تونل لار بزرگترین تأمین آب در تهران خواهد بود.
بزرگی ادامه میدهد:«بودجه مدنظر دو همت سد لار و دو همت خط لوله اضطرار سد طالقان است و مصوبات پیرامون تأمین منابع مالی بسیار راهگشا خواهد بود.» او بیان میکند:«خط اضطراری طالقان ۶۲ کیلومتر است و اعتبار مورد نیاز این پروژه ۶.۷ همت است و از این اعتبار ۳۱۰۰ میلیارد تومان تأمین شده است؛ در سه مرحله این پروژه را به بهرهبرداری میرسانیم. در پایان اردیبهشت ماه آب را به هشتگرد میرسانیم و در پایان تیرماه تامین آب تصفیه خانه ۲ کرج صورت میگیرد و تا پایان پاییز کل طرح به بهرهبرداری میرسد.»
نمیتوان روی بارشهای فصل بهار حساب باز کرد
مازیار غلامی، مدیرکل هواشناسی استان تهران با اشاره به شرایط ناپایداری در طول هفته کنونی در تهران میگوید: «نمیتوان روی بارشهای فصل بهار حساب باز کرد چرا که ماهیت بارش این فصل پراکندگی است. یک بخش از تامین منابع آب شرب پوشش سطح برف است و امسال نسبت به سال قبل و بلند مدت این پوشش برف کاهش پیدا کرده است.» غلامی ادامه میدهد:«طی چند ماه آینده افزایش دما گریبانگیر ما است. ما ۴۰درصد کاهش بارش نسبت به بلند مدت داریم و بارشهای رگباری فصل بهار نمیتواند راه چاره باشد. نسبت به سال قبل هم ۴درصد کاهش داریم و این درصد در حال افزایش است.»
تا ۲۶ فروردین ۴۵درصد نیاز آبی از آب باران ما تأمین شده است
مدیرکل هواشناسی استان تهران اظهار میکند:«تا ۲۶ فروردین ۴۵درصد نیاز آبی از آب باران ما تأمین شده است و در این ماه بیش از ۵۰درصد از نیاز آبیمان فراهم نشده است.» غلامی بیان میکند:«در فروردین ۱۴۰۴ تاکنون ۲۲میلیمتر بارش داشتیم که یعنی ۴۴ درصد کاهش بارش داشتیم. استان تهران از نظر دمایی حدود یک درجه افزایش دما نسبت به بلند مدت (میانگین ۳۰ ساله) داشته است. فروردین امسال ماه گرمی بود؛ از اثرات گرما روشن کردن کولر است که شرکت توزیع برق نیرو از تبعات آن شناخت دارد. طی سه ماه آینده افزایش دما را خواهیم داشت و در بهترین شرایط هم افزایش بارش نخواهیم داشت.»
اردیبهشت ماه تمام خطوط تأمین پساب تهران آماده میشود
صالح حجتی، معاون آب و انرژی سازمان بوستانها و فضای سبز شهرداری تهران نیز میگوید: «تا اردیبهشت ماه تمام خطوط تامین پساب آماده میشود؛ کاهش نزولات جوی و کاهش سفرههای زیرزمینی بسیار روی پارکها تاثیرگذار بود.» حجتی بیان میکند:«پارک چیتگر، پارک سرخهحصار و پارک لویزان به دلیل مشکلات آبی به مشکلات مختلفی خوردهاند و باید تلاش کنیم با تأمین پساب از طریق اتصال به تصفیهخانهها مشکلات را حل کنیم.»