[ حانیه جهانیان] 17 شوال مصادف با اول مردادماه، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامگذاری شده است. در این روز بود که حضرت علی علیه السلام با عمروبن عبدود، پهلوان معروف عرب مبارزه کرد و او را شکست داد و پرچم اسلام را سربلند کرد و پرچم کفر را واژگون ساخت. به همین دلیل این روز را به عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامیده اند. در این جنگ حضرت علی(ع) پس از شکست دادن عمرو بن عبدود، به طرف او رفت تا سرش را از بدنش جدا کند که عمرو آب دهان خود را به صورت مبارک مولی الموحدین انداخت؛ حضرت از جای خود برخاست و مقداری در میدان جنگ قدم زد سپس به سمت او رفت، عمرو علت این کار را جویا شد، حضرت گفت: آن لحظه که آب دهانت را به صورت من انداختی، من را غضب گرفت، نمی خواستم تو را به این حالت بکشم؛ مقداری قدم زدم تا آرام شوم و تو را به خاطر خداوند لاشریک له بکشم. به دلیل این پهلوانی، ایثار، شجاعت و ازخودگذشتگی این روز به عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامگذاری شده است. به همین مناسبت در این گزارش پای صحبتهای «سعید افروز» ورزشکار پارالمپیکی کشورمان نشستیم. ورزشکار بااخلاق و شایستهای که پیش از ورود به ورزش حرفهای در اخلاق و همنوعدوستی انسان برجسته و ممتازی نیز بوده است. خود او دلیل وجود و پرورش چنین صفاتی را حضور و عضویت در سازمان هلالاحمر میداند. با او درباره ورزش، اخلاق و روزهای امداد و حضور در هلالاحمر بیشتر پرسیدیم که در ادامه میخوانید.
درباره فعالیت ورزشی خود برایمان توضیح دهید. از چه زمانی و در چه رشته ای مشغول هستید؟
من ورزشکار پارادومیدانی هستم. ماجرای علاقه من به این ورزش به دوران دانشجوییام برمیگردد. از همان زمان تاکنون بیش از 7سال است که در این رشته فعالیت حرفهای دارم. نتیجه تلاشهای ورزشی من در این مدت کسب 2مدال طلای پاراالمپیک، 2مدال طلای جهانی و یک مدال طلای آسیایی و چندین مدال و مقام دیگر است. علاقه و استعداد من به این رشته ورزشی باعث استمرار و کسب نتایج مطلوبی شد. از زمانی که در این رشته فعالیت خودم را آغاز کردم، تمرینات حرفهای بسیار فشردهای را زیر نظر جناب «شاهرخی» گذراندم. دونوبت تمرین صبح و عصر تبدیل به برنامه روزانه من شده بود. با تمام چالشها و مشکلاتی که وجود داشت، تمریناتم را به اشکال گوناگون ادامه دادم. حاصل تحمل و صبوری در برابر مشکلات و پایمردی در چنین مسیر دشواری باعث شد تا برای مردم کشورم افتخار آفرینی کنم.
از چه زمانی به عضویت هلالاحمر پیوستید؟
حضور من در جمعیت هلالاحمر، به زمانیکه یک بچه محصل روستایی بودم، برمیگردد. آن زمان برای اینکه بتوانم ادامه تحصیل بدهم چارهای جز مهاجرت به جیرفت نداشتم. چالش اصلی مهاجرت من به جیرفت این بود که در این شهر هیچ آشنا و حامی نداشتم. در همان روزها بود که با جمعیت هلالاحمر آشنا شدم و به عضویت در آن علاقهمند شدم. در هلالاحمر امکان اسکان و تامین نیازهای اولیه برایم مقدور شد و تحصیل من در جیرفت آسانتر طی شد. شروع عضویت من در هلالاحمر از سال 88 بود. با گذشت این سالها همچنان معتقدم سالهای تحصیل من در جیرفت و اسکان در خوابگاههای هلالاحمر سالهای طلایی زندگی من محسوب میشوند. چه از نظر موفقیتهای تحصیلی و چه آغاز ورزش حرفهای. در واقع در آنجا فرصت مناسبی برای ادامه تحصیل و آسایش و آرامش بیشتر، وجود داشت. ادامه دادن رویاهایی که در سر داشتم در تمام مدت مهاجرت من به جیرفت حالا رنگوبوی تازهای گرفته بود. میخواهم از این فرصت استفاده کنم و بابت این تلاشها و امکاناتی که سازمان هلالاحمر برای عموم مردم، فراهم میکند تشکر کنم، چرا که با آسانتر کردن چالشهایی از این دست، کارپسندیده و مهمی را عهدهدار است. هلالاحمر با فراهم کردن این امکانات باعث میشود تا هر فردی امکان رسیدن به اهدافش را به سادگی پیدا کند. همچنان قدردان زحمات هلالاحمر برای کمک به محرومان و افراد بیبضاعت هستیم.
هدف شما از حضور داوطلبانه در این سازمان چه بود؟
راستش را بخواهید آن روزها، تنها هدف من برای عضویت در هلالاحمر، استفاده از امکانات تجهیز شده بود. اما این تازه آغاز ماجرا بود. چرا که در ادامه مطلع شدم که این سازمان اهداف و عملکرد کاملا بشردوستانه و خداپسندانهای را دنبال میکند. همین اتفاق باعث تشویق و اشتیاق من به انجام امور داوطلبانه شد. همچنان بر این باورم که هلالاحمر بر این بنیان پابرجاست و اهداف بشردوستانه این سازمان به نفع مردم عادی است.
چه تشابهی میان ورزش پهلوانی و فعالیتهای داوطلبانه هلال احمر وجود دارد؟
ورزشهایی از این قبیل که با اهداف بشردوستانه مرتبط است؛ کاملا با اهداف و سرشت سازمان هلالاحمر همخوانی دارد و در یک راستا قرار دارند. در این مسیر کمک به همنوعان و انجام امورخداپسندانه اولویت دارد. توجه به روحیه و عواطف انسانی، اخلاق و گرهگشایی از برجستهترین ویژگیهای ورزش پهلوانی و فعالیتهای داوطلبانه هلالاحمر است.
فکر میکنید حضور در این دو (هلال احمر و ورزش حرفهای) تا چه اندازه در شکلگیری شخصیت شما اثرگذار بوده است؟
در حقیقت هلال احمر میتواند در موفقیت بیشتر و استعدادیابی افراد نقش برجستهای ایفا کند. بهویژه در تامین نیاز زندگی افراد بیبضاعت و کمبرخوردار. حتی سازمان هلالاحمر با وجود این پتانسیل و سرمایه غنی قادر است تا افرادی را جهت رسیدن به اهداف والای انسانی و کمک به همنوعان پرورش دهد. به همین دلیل معتقدم من پس از عضویت در هلالاحمر شخصیت متفاوت و منش پهلوانی را درک کردم و دلیل این بینش و تغییر را میتوان در آموزه ها و تاثیرات عمیق این سازمان یافت.
یکی از خاطرات شیرین من از عضویت در سازمان هلالاحمر به روزهای ابتدایی عضویتم برمیگردد. زمانی که برای آموزش به مشهد مقدس سفر کردیم و در همان اردو از من به عنوان دانشآموز نمونه تجلیل شد. احساس و شوقی که با آن تشویق کسب کردم برای من بهیادماندنی و بسیار خوشایند بود.
حمایت هلال احمر از فرزندان ایرانزمین
سازمان هلال احمر به عنوان یک نهاد بشردوستانه و اجتماعی، در راستای حمایت از ورزشکاران بی بضاعت و ارتقای سطح ورزش در جامعه، اقداماتی را انجام میدهد. سازمان هلالاحمر با ارائه این حمایتها، به دنبال ارتقای سطح ورزش در جامعه و کمک به ورزشکاران بی بضاعت است. این اقدامات نه تنها به بهبود وضعیت ورزشی این افراد کمک میکند، بلکه به تقویت روحیه همکاری و همبستگی اجتماعی نیز میانجامد. در ادامه به این حمایتها و اقدامات میپردازیم:
تأمین تجهیزات ورزشی
اهدای تجهیزات: هلال احمر با تأمین و اهدای تجهیزات ورزشی به ورزشکاران نیازمند، به آنها کمک میکند تا در مسابقات و تمرینات خود موفقتر عمل کنند. برگزاری کارگاههای آموزشی: برگزاری کارگاههای آموزشی برای آموزش صحیح استفاده از تجهیزات ورزشی.
حمایت مالی
کمکهای مالی: ارائه کمکهای مالی به ورزشکاران بی بضاعت برای تأمین هزینههای مربوط به تمرینات، مسابقات و سفرها. بورسیههای ورزشی: ایجاد برنامههای بورسیه برای ورزشکاران مستعد که توان مالی کافی برای ادامه فعالیتهای ورزشی ندارند.
برگزاری مسابقات و رویدادها
مسابقات محلی: سازماندهی مسابقات ورزشی در سطح محلی با هدف شناسایی
و حمایت از استعدادهای ورزشی در مناطق کمبرخوردار.
تشویق به مشارکت: تشویق جوانان و نوجوانان به شرکت در فعالیتهای ورزشی و ایجاد فضای رقابتی سالم.
آموزش و پرورش
برنامههای آموزشی: اجرای برنامههای آموزشی در زمینههای ورزشی، بهداشتی و روانشناختی برای ورزشکاران بی بضاعت.
توسعه مهارتها: کمک به توسعه مهارتهای ورزشی و اجتماعی ورزشکاران از طریق برگزاری دورههای آموزشی.
حمایت روانی و اجتماعی
مشاوره روانشناختی: ارائه مشاورههای روانشناختی به ورزشکاران برای بهبود عملکرد و افزایش اعتماد به نفس.
ایجاد شبکههای حمایتی: ایجاد شبکههای اجتماعی و حمایتی برای ورزشکاران بی بضاعت تا از تجربیات یکدیگر بهرهمند شوند.