[شهروند] دو سال پس از آغاز درگیریهای خونبار سودان، آژانسهای سازمان ملل هشدار میدهند که قحطی در حال گسترش است و غیرنظامیان در هر سنی همچنان از خشونتهای تکاندهنده، از جمله تجاوز جنسی و تجاوز گروهی رنج میبرند. به گزارش وبگاه رسمی سازمان ملل متحد، از همان ابتدا، امدادگران، سازمان ملل متحد و ... بارها درباره فراگیری خشونت جنسی در سراسر سودان هشدار دادهاند. به گزارش سازمان ملل متحد، «نیروهای واکنش سریع» در تازهترین حمله خود در روزهای جمعه و شنبه گذشته به اردوگاههای قحطیزده آوارگان در منطقه دارفور بیش از 100 نفر از جمله 20 کودک و 9 امدادگر را کشتند.
جنگ بین نظامیان رقیب یعنی «نیروهای مسلح سودان» (SAF) و «نیروهای واکنش سریع» (RSF) در 15 آوریل 2023 پس از شکست در انتقال قدرت بهدنبال سرنگونی عمر البشیر، رئیسجمهوری که 30 سال بر مسند قدرت بود (از سال ۱۹۸۹ تا سال ۲۰۱۹)، آغاز شد. نبردهای شدید تاکنون شهرها و روستاها را با خاک یکسان کرده و جان دهها هزار نفر را گرفته است.
بیش از 30 میلیون نفر به کمک نیاز دارند؛ 12 میلیون آوارهاند
ینس لرکه، سخنگوی دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد، (OCHA)، گفت: «بدون چشمانداز صلحی پایدار، سودانیها در بحرانی انسانی با ابعاد وسیع گرفتار شدهاند.» از هر سه نفر ، دو نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، یعنی چیزی بیش از 30 میلیون نفر. این وضعیت افزایش گسترده حمایت بینالمللی را میطلبد. نزدیک به 13 میلیون نفر از خانههای خود آواره شدهاند و 3.3 میلیون به کشورهای همسایه، از جمله چاد، مصر، سودان جنوبی، لیبی، اوگاندا، اتیوپی و جمهوری آفریقای مرکزی پناه بردهاند. به گزارش گاردین، تخمین زده میشود که 5 میلیون کودک سودانی از زمان شروع جنگ خانههای خود را ترک کردهاند و تقریبا 14 میلیون کودک خردسال به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
تجاوز جنسی به عنوان سلاح جنگی
به گزارش وبگاه سازمان ملل، از همان ابتدا، امدادگران و سایرین از جمله دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR)، بارها هشدار دادهاند که خشونت جنسی در سراسر سودان فراگیر است. لی فونگ، نماینده دفتر حقوق بشر سازمان ملل در سودان، گفت: «یکی از بازماندگان نقل کرد که قبل از اینکه شبهنظامیان «نیروهای واکنش سریع» مقابل چشمان فرزندانش به او تجاوز کنند، به او گفته شد ما اکنون مردان تو هستیم.»
به گزارش سازمان ملل، علاوه بر این، موارد خشونت جنسی مرتبط با جنگ در سودان به شدت کم گزارش میشود و شواهد حاکی از استفاده سیستماتیک از آن به عنوان سلاح جنگی است. «آنا موتاواتی»، مدیر منطقهای زنان سازمان ملل در شرق و جنوب آفریقا، گفت: «زنان در سودان شدیدترین اشکال خشونت را تحمل میکنند، بهویژه خشونت جنسی.»
نیمی از جمعیت با گرسنگی روبهرو هستند
طبق گزارش برنامه جهانی غذای سازمان ملل (WFP) 25 میلیون سودانی -تقریبا نیمی از جمعیت این کشور- با قحطی مواجه هستند، از جمله حدود 5 میلیون کودک و مادر که از سوءتغذیه حاد رنج میبرند. لنی کینزلی، مسئول ارتباطات برنامه جهانی غذای سازمان ملل برای سودان، گفت: «دو سال جنگ، سودان را به بزرگترین فاجعه گرسنگی در جهان تبدیل کرده و قحطی در حال گسترش است.»
156 حمله تایید شده به مراکز بهداشت و درمان
همچنین سازمان بهداشت جهانی هشدار داد که حملات شبهنظامیان به کارکنان و تاسیسات مراقبتهای بهداشتی در سودان در حال افزایش است. دکتر «شیبل صحبانی»، نماینده سازمان جهانی بهداشت در سودان، گفت: «در دو سال گذشته شاهد 156 حمله تایید شده به مراکز بهداشت و درمان بودهایم که بیش از 300 کشته و 270 زخمی در بین بیماران یا کارکنان مراقبتهای بهداشتی داشته است.»
سازمان ملل گزارش داد که 80 درصد بیمارستانها در مناطق درگیری دیگر کار نمیکنند و مرگومیر مادران بهطور نگرانکنندهای افزایش یافته است. سوفیا کالتورپ، مدیر زنان سازمان ملل در ژنو، گفت که از هر 10 زن و دختر آواره در سودان، 8 نفر در حال حاضر به آب تمیز دسترسی ندارند.
21 کارمند و داوطلب هلال احمر سودان جان باختند
به گزارش وبگاه هلال احمر بریتانیا، از زمان آغاز جنگ داخلی، جمعیت هلال احمر سودان (SRCS)، کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیتهای هلال احمر (IFRC) در کنار دیگر جمعیتهای ملی، در واکنش به این بحران با یکدیگر همکاری کردهاند. جمعیت هلال احمر سودان از روزهای اول بحران در تمام 18 ایالت این کشور فعال بوده و بیش از 12هزار داوطلب در امدادرسانی شرکت داشتهاند. متأسفانه از زمان آغاز درگیریها، 21 کارمند و داوطلب هلال احمر سودان به طرز غمانگیزی جان خود را از دست دادهاند.