یک منبع رسمی ایرانی در گفتوگو با شبکه الجزیره مذاکرات مستقیم با طرف آمریکایی در عمان را رد کرد و گفت آمریکا به وضوح با مذاکرات غیرمستقیم موافقت کرده است و آنچه اکنون میگوید تعجب آور است.یک منبع رسمی ایرانی به الجزیره گفت اصرار بر برچیدن و توقف برنامه غنی سازی اورانیوم کاملا غیرقابل قبول است.
منبع ایرانی افزود: اگر واشنگتن میخواهد در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ما اطمینان حاصل کند، توافق در دسترس است.یک منبع رسمی ایرانی به شبکه خبری الجزیره گفت تیم مذاکره کننده ایرانی با اختیارات کامل و گسترده به مسقط پایتخت عمان میرود.به نوشته ایسنا، وی تصریح کرد: مذاکرات مسقط در اوج آمادگی نیروهای مسلح ایران برگزار میشود.
منبع مذکور ادامه داد: ما شدیدا خواهان گفتوگو و دستیابی به توافق هستیم، اما تهدید را نمیپذیریم.منبع رسمی ایرانی اضافه کرد: اگر آمریکا بر انتخاب مسیر تهدید و جنگ پافشاری کند، ما آمادهایم.وی تأکید کرد: ما نمیخواهیم زمان را تلف کنیم و خواهان مذاکرات جدی هستیم که به توافقی محکم منجر شود.منبع ایرانی به اظهارات رئیس جمهور آمریکا در مورد مذاکرات مستقیم اشاره کرد و گفت آمریکا به وضوح با مذاکرات غیرمستقیم موافقت کرده است و آنچه اکنون میگوید تعجب آور است.
گفتوگوهای شنبه، آزمونی برای سنجش نیت و جدیت آمریکا است
اسماعیل بقائی در آستانه برگزاری گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما با حسن نیت و هوشیاری کامل به دیپلماسی یک فرصت واقعی میدهیم. آمریکا باید این تصمیم را که علیرغم هیاهوهای خصمانه آنها اتخاذ شده است، قدر بداند.
وی افزود: ما نه پیشداوری میکنیم و نه پیشگویی.این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: ما در نظر داریم نیت و جدیت طرف مقابل را ارزیابی نموده و متناسب با آن حرکتهای بعدی را تنظیم کنیم.
ایران و آمریکا میتوانند بر سر فرمت مذاکرات توافق کنند
«کاظم جلالی»، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو، گفت که هیاتهای ایران و آمریکا ممکن است در نشست ۲۳ فروردین در عمان ابتدا درباره چارچوب و شکل مذاکرات آینده توافق کنند و سپس در مورد وظایف و موضوعات قابل مذاکره تصمیمگیری کنند.
او در گفتوگو با شبکه خبری «روسیه ۲۴» اظهار داشت: «اطلاعات دقیقی درباره جزئیات این مذاکرات ندارم، اما میتوانم بگویم که این نخستین نشست خواهد بود و احتمالاً در ابتدا بر سر قالب مذاکرات به توافق میرسند و سپس اهداف را مشخص میکنند.»
مذاکرات مسقط بعد از ظهر امروز آغاز میشود
خبرگزاری تسنیم نیز نوشت: اخبار رسیده حاکیست که تیمهای ایرانی و آمریکایی، پیش از ظهر امروز وارد مسقط، پایتخت عمان، خواهند شد و پس از دیداری با وزیر خارجه عمان، مذاکرات را به صورت غیرمستقیم آغاز خواهند کرد.
با توجه به زمان ورود هیئتها به عمان، قاعدتاً مذاکرات بعد از ظهر شنبه آغاز خواهد شد. واسطه انتقال پیام دو طرف نیز وزیر خارجه عمان خواهد بود.
همچنانکه پیشتر نیز اعلام شده، ریاست تیم ایرانی را آقای سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان، و تیم آمریکایی را ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا به غرب آسیا برعهده خواهند داشت؛ بنابراین شایعات مبنی بر اینکه اگر مذاکره به صورت مستقیم برگزار نشود، ویتکاف عازم عمان نخواهد شد، تا این لحظه توسط هیچ منبعی تایید نشده، بلکه عکس این موضوع تصدیق شده است.
برخی منابع نیز گفتند که ضرورت عدماستفاده هیئت آمریکایی از زبان تهدید و ضرورت اجتناب از ارائه هرگونه چارچوب و درخواستهای زیادهخواهانه از سوی این تیم درباره برنامه هستهای و نیز ضرورت خودداری از طرح هرگونه بحثی درباره موضوع صنعت دفاعی ایران، بخشی از خطوط قرمز ایران است و ایران به هیچوجه زبان تهدید و یا عبور از خط قرمزها-که موارد گفته شده بخشی از آن است- را در مذاکره نخواهد پذیرفت.
این منابع گفتند که ایران همواره آمادگی دارد که در ازای رفع تحریمها، درباره صلح آمیز بودن برنامه هستهای خود اعتمادزایی کند؛ بنابراین توپ در زمین آمریکاییهاست و اگر آمریکاییها واقعاً میگویند که صرفاً نگران بمب هستند، مذاکرات مسیر دشواری نخواهد داشت؛ امّا در صورتی که آمریکاییها ریاکارانه وارد صحنه شوند و زیادهخواهی کنند، باید مسئولیت بینالمللی مانعتراشی در مقابل مذاکره را نیز بپذیرند.
همچنین خبرگزاری فارس، ادعا کرد مذاکرات امروز به صورت مکتوب خواهد بود.
سناریوهای احتمالی مذاکرات عمان
موفقیت نسبی: اگر طرفین بتوانند بر سر مسائل کلیدی مانند کاهش تحریمها در ازای محدودیتهای هستهای به تفاهم برسند، این مذاکرات میتواند به کاهش تنش منجر شود. تجربه برجام نشان داد که توافقهای اولیه در عمان میتوانند به نتایج بزرگتر منجر شوند. بنبست: اختلاف بر سر مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات، یا اصرار آمریکا بر شروط غیرقابل قبول برای ایران (مانند مدل لیبی)، میتواند گفتوگوها را به شکست بکشاند. در این صورت، تهدیدات نظامی ترامپ ممکن است دوباره مطرح شود و ایران نیز مدل تعامل هسته ای خود را تغییرخواهد داد.
محتملترین سناریو این است که این مذاکرات بهعنوان یک شروع، زمینه را برای گفتوگوهای گستردهتر فراهم کند، بدون اینکه در کوتاه مدت به توافق جامع منجر شود. مذاکرات روز شنبه در عمان آزمونی برای سنجش جدیت و انعطافپذیری هر دو طرف است. ایران با تأکید بر غیرمستقیم بودن گفتوگوها نشان میدهد که به دنبال حفظ اصول خود و اجتناب از فشارهای داخلی است، در حالی که آمریکا با طرح مذاکرات مستقیم به دنبال نمایش قدرت و کسب امتیاز است.
با توجه به اظهارات عراقچی که «اهمیت شکل مذاکره در درجه اول نیست، بلکه مؤثر بودن آن مهم است»، به نظر میرسد ایران آماده است تا در صورت مشاهده حسن نیت از سوی آمریکا، انعطاف نشان دهد. از سوی دیگر، تهدیدات ترامپ میتواند مانع باشد. در نهایت، این رویداد میتواند نقطه عطفی در روابط پرتنش ایران و آمریکا باشد، به شرطی که هر دو طرف از مواضع حداکثری عقبنشینی کنند و به راهحلهای عملی روی آورند.
امیدواری روبیو در مورد نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا
مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا ابراز امیدواری کرد که مذاکرات روز شنبه واشنگتن و تهران در عمان بتواند «منجر به صلح» شود.
وزیر خارجه آمریکا با تکرار ادعاهای مقامهای واشنگتن در مورد برقراری مذاکرات مستقیم در عمان، گفت که مذاکرات روز شنبه بین ویتکاف و یک مقام ارشد ایرانی، مستقیم خواهد بود.
همچین یک منبع آگاه در وزارت خارجه روسیه ادعای نیوزویک درباره پیام روسیه به آمریکا درباره ایران را کذب محض و جوسازی برای تاثیرگذاری روی مذاکرات مسقط دانست. گرچه ایران توانایی بالایی برای دفاع ازخود دارد، اما باید گفت که روابط روسیه با تهران تحت اشراف پوتین مستحکمتر از گذشته است.