[ شهروند ] سیما فراهانی| برنامه ملی داوطلب یار امدادونجات یکی دیگر از اقدامات مهم هلالاحمر است که در راستای ارتقاء اثربخشی خدمات امدادی در ایام ویژه سال با مشارکت و حضور داوطلبانه پزشکان و پیراپزشکان داوطلب در پایگاه های امدادونجات بین شهری جمعیت هلالاحمر تبلور مییابد .هدف از اجرای این طرح پوشش حداکثری ارائه خدمات پزشکی در پایگاههای امدادونجات و ارائه تصویر مناسب از اقتدار جمعیت هلالاحمر در صحنههای مختلف است. این طرح با بهره گیری از تخصص و توان پزشکان و نجاتگران داوطلب مستقر در پایگاه امدادونجات بین شهری انجام میشود که عمده فعالیت این برنامه ملی، انجام خدمات مشاورهای و درمانی مراجعان حضوری است. پزشکان داوطلب در قالب (تست قند خون، کنترل فشار خون، پانسمان، اقلام داروئی و .. ) در برقراری یک سفر ایمن و بی خطر برای هموطنان سهیم شدند .امسال در طرح نوروزی جمعیت هلالاحمر، 13 هزار و 725 پزشک و پیراپزشک، داوطلب مشارکت داشتند.
فعالیت ۲ هزار و ۵۱۹ پزشک داوطلب در سال گذشته
مرگ سالانه چندین هزار انسان و تحمل ضایعات جبرانناپذیر در جادههای کشور، باعث شد تا مسئولان جمعیت هلالاحمر تدابیر و راهکارهایی را برای کاهش آمار تلفات ناشی از تصادفات و همچنین ایمنسازی سفرهای جادهای در کشور، به کار ببندند. بنابراین طرح داوطلبیار از سوی این جمعیت کلید خورد. به همین دلیل همزمان با آغاز ایام نوروز، پزشکان و پیراپزشکان داوطلب جمعیت هلالاحمر با حضور در پایگاههای امدادی جادههای سراسر کشور، سلامتی را به مسافران هدیه میکنند. در طول نوروز سال ١٤٠٣، ۲ هزار و ۵۱۹ پزشک داوطلب پاسخگوی سوالات یا درخواستهای مشاوره پزشکی ۹ هزار و ۵۸۴ نفر تماس گیرند و یا مراجعان حضوری بودند. در نوروز امسال، نیز پزشکان و پیراپزشکان داوطلب با حضور در کنار امدادگران و نجاتگران پایگاههای مختلف یا به صورت تلفنی، ضمن درمان و مشاوره مصدومان و سانحهدیدگان و اهدای بستههای فرهنگی و آموزشی، به ارائه طیف وسیعی از خدمات بهداشتی و درمانی رایگان به مسافران نوروزی پرداختند.
تلاقی دو سازمان داوطلبان و امدادونجات
محمدجواد عزتی، رئیس سازمان داوطلبان در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» درخصوص اجرای این طرح در ایام نوروز میگوید: «طرح داوطلب یار بیش از یک دهه است که در طرحهای نوروزی جمعیت هلالاحمر گنجانده شده است. این طرح با هدف ارائه خدمات درمانی به مسافران به اجرا درمیآید. البته در ایام معمول سال از حضور پزشکان در قالب کاروان و ایستگاه سلامت استفاده میکنیم. در ایام نوروزی هم آنها به شکل دیگری ارائه خدمت میکنند. از آنجاییکه در این طرح، دو سازمان داوطلبان و امدادونجات، با هم تلاقی پیدا کرده و همکاری میکنند برای همین این طرح، داوطلب یار نام گرفت. در این طرح پزشکان برای خدمات حضوری در پایگاههای امدادونجات و مراکز ای یوسی خدمت میکنند. در شعبههای هلالاحمر کشیک میایستند و مستقر میشوند. همچنین در پستهای موقت نوروزی نیز ارائه خدمت میکنند. ارائه خدمات مشاورهای به مسافران نوروزی و در شرایط اضطراری ارائه خدمت در حوادث جادهای، مهمترین اقدامات انجام شده در این طرح است. پزشکان داوطلب در این طرح، هم به مسافران و هم نجاتگران و امدادگران خدمت میدهند. به عنوان مثال اگر حادثهای رخ دهد و امدادگران سر صحنه بروند، در صورت اضطرار، با پزشک داوطلب شیفت تماس میگیرند و برای اقدامات درمانی، مشاوره میگیرند. مثلا میگویند، آقای دکتر سر صحنه حادثه نیاز به جلوگیری از خونریزی است و الان باید چکار کنیم. البته کار این داوطلبان بیشتر مشاوره است و در صورت لزوم نیز وارد عملیات میشوند.»
مشارکت 13 هزار و 725 پزشک و پیراپزشک داوطلب
رئیس سازمان داوطلبان در ادامه صحبتهایش میگوید: «داوطلب یارها معمولا سرصحنه حادثه نمیروند. چراکه ترکیب تیمهای عملیاتی مشخص است. یک راننده و دو نجاتگر، سر صحنه و بر بالین مصدوم حاضر میشوند. امسال تفاوتی این طرح با سالهای گذشته داشت، در حضور داوطلبیارها در راهپیمایی آخرین جمعه ماه رمضان، عید فطر و شبهای قدر بود. داوطلبیارها در این سه برنامه حضور میدانی داشتند. نمازگزاران و شرکت کنندگان مراسم لیالی قدر و راهپیمایی روز قدس، در صورت لزوم به پزشک ما مراجعه میکردند و ویزیت میشدند. همچنین این پزشکان در طرح نیابت هم مشارکت داشتند و به سالمندان و معلولان خدمت بهداشتی و درمانی ارائه کردند. امسال در طرح نوروزی جمعیت هلالاحمر، 13 هزار و 725 پزشک و پیراپزشک، داوطلب مشارکت داشتند. 10 هزار و 805 پزشک و پیراپزشک به صورت آنکال و غیرحضوری ارائه خدمت کردند. همچنین 2 هزار و 986 داوطلب نیز به صورت حضوری در مراکز ای یوسی یا پایگاههای امدادونجات حضور داشتند. تعداد کل موارد پاسخگویی نیز 55 هزار و 774 مورد بود.»
با جمعیت بزرگ شدم
مهدی زارع یکی از پزشکان داوطلب جمعیت هلالاحمر شهرستان بروجرد است که از 25 سال پیش با جمعیت هلالاحمر به صورت داوطلبانه فعالیت میکند. او در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» در خصوص این طرح میگوید: «از سال 79 وارد جمعیت هلالاحمر شدم. آن زمان در پایگاه جادهای هلالاحمر امدادگر بودم. در جمعیت، دورههای امداد جادهای، کوهستان و مربیگری را گذراندم. بعد از سالها که فارقالتحصیل پزشکی شدم، در طرحهای کاروان سلامت مشارکت کردم و ویزیت رایگان داشتیم. با سازمان حج و زیارت جمعیت هم همکاری داشتم. در عتبات عالیات، مسئول درمانگاه بودم. در مراسم حج نیز چهار بار به عنوان پزشک حج شرکت کردم. همچنین در ایام نوروز نیز فعال بودم و همچنان هم پیوسته با جمعیت هلالاحمر همکاری میکنم. من در تمام سازمانهای جمعیت مثل، داوطلبان، جوانان و امدادونجات فعالیت کردم. درواقع با جمعیت بزرگ شدم. چراکه این جمعیت یک ارگان عامالمنفعه است و برای منافع مردم مرتب تلاش میکند. من هم دوست دارم در این کمکهاسهمی داشته باشم.»
بیشتر فعالیتهای ما به صورت مشاوره است
این پزشک داوطلب جمعیت هلالاحمر در ادامه صحبتهایش میگوید: «من در حال حاضر پزشک عمومی هستم و به صورت داوطلبانه با جمعیت همکاری دارم. از سال 94 که فارغالتحصیل شدم، در حوزه درمانی همکاری میکنم. امسال در ایام نوروز نیز به پایگاه رفتم و مسافران را ویزیت کردم. بقیه ایامی هم که حضور نداشتم، آنکال بودم و به صورت تلفنی خدمات را ارائه میکردم. البته بیشتر فعالیتهای ما به صورت مشاوره است. در ویزیتهای طرح نوروزی وقتی مراجعات مستقیم داشتیم، مردم میگفتند اصلا فکرش را هم نمیکردیم که هلالاحمر در این حوزه نیز فعال باشد. مسافرانی که میآمدند بیشتر بحث اسکان مدنظرشان بود، مثلا در راه مانده بودند و به پایگاه مراجعه میکردند. وقتی میآمدند و میدیدند که در اتاق یک پزشک مستقر است و به راحتی ویزیت میشوند خوشحال میشدند و میگفتند، فکر نمیکردیم هلالاحمر به این قضیه ورود کرده باشد. یک بار یادم میآید که روز دوم عید یک تصادف اتوبوس در سمت پل سفید رخ داد. تصادف وحشتناکی بود. آن زمان سر صحنه رفتم. افراد حتی وسط جاده افتاده بودند. این برایم خاطره تلخی بود که یک خانم را از زیر ستون پنجره خودرو بیرون بکشم. گوشی تلفنش مرتب زنگ میخورد و ما کاری برایش از دستمان برنیامد و جانش را از دست داد. هنوز هم در هلالاحمر همکاریام را ادامه میدهم و در خدمت هستم تا شاید بتوانم دردی از مردم کم کنم.»