کاظم غریب آبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه گفت: در نشست سه جانبه ایران، روسیه و چین تاکید شد هرگونه مذاکره و گفتوگو صرفا ناظر بر موضوع هستهای و رفع تحریمها خواهد بود.
نشست سه جانبه ایران، روسیه و چین که با حضور معاونین وزرای امور خارجه سه کشور در خصوص بررسی موضوع هستهای و رفع تحریمها برگزار شد، با صدور یک بیانیه مشترک به کار خود پایان داد.
کاظم غریب آبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه در این باره گفت: در این نشست موضوعات مختلفی مورد تاکید قرار گرفتند که عبارتند از ضرورت خاتمه دادن به تحریمهای غیرقانونی یکجانبه، تاکید بر راهکارهای دیپلماتیک و گفت وگو برای حل مسائل و ضرورت کنار گذاشتن سیاست اعمال تحریمها، فشار و تهدید توسل به زور.
وی افزود: در این نشست همچنین بر ضرورت توجه به دلایل ریشهای وضعیت کنونی به ویژه خروج یکجانبه آمریکا از برجام و عدم اجرای تعهدات سه کشور اروپایی، تاکید بر اهمیت قطعنامه ۲۲۳۱ و زمانبندیهای آن به ویژه پایان دادن به موضوع هستهای ایران در شورای امنیت در اکتبر ۲۰۲۵ و تاکید بر ضرورت خودداری طرفهای دیگر از اتخاذ هر اقدامی که اوضاع را وخیمتر کند تاکید شد.
وی افزود: همچنین بر ضرورت خودداری طرفهای دیگر از هر اقدامی که کار فنی، عینی و بیطرفانه آژانس را تضعیف کند و تصمیم به تداوم مشورتها، همکاریها و هماهنگیهای سه کشور در خصوص این موضوع و موضوعات مورد علاقه مشترک دیگر، تصمیم به تقویت همکاریها و هماهنگیها در سازمانهای بینالمللی و ترتیبات چندجانبه مانند شانگهای و بریکس، و نیز بر اینکه هرگونه مذاکرات و گفت وگوها صرفا ناظر بر موضوع هستهای و رفع تحریمها خواهد بود، تاکید شد.
معاونین وزرای امور خارجه سه کشور پس از نشست سه جانبه، با «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین دیدار و گفت وگو کردند. معاون وزیر امور خارجه کشورمان همچنین به طور جداگانه با همتایان چینی و روسی خود دیدار و در خصوص گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای بینالمللی تبادل نظر کرد.
هشدار چین به غرب درباره استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران
وزیر امور خارجه چین به غرب درباره تبعات استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران هشدار داد و گفت: چنین اقدامی، حاصل سال ها تلاش دیپلماتیک برای رسیدن به توافق هسته ای با تهران را از بین می برد. «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین، یک طرح پنج مادهای را برای حل موضوع هسته ای ایران از طریق سیاسی و دیپلماتیک مطرح کرد. وی این طرح را در نشست با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه و «کاظم غریب آبادی» معاون وزیر خارجه ایران که برای برگزاری یک نشست سه جانبه در پکن حضور دارند، مطرح کرد. وانگ با بیان اینکه همه طرفها باید به دنبال ایجاد یک دیدگاه امنیتی مشترک، جامع، مشارکتی و پایدار باشند، از همه طرف های موضوع هسته ای ایران خواست فعالانه، شرایط را برای ازسرگیری گفتوگوها و مذاکرات فراهم کنند و از اقداماتی که ممکن است تنشها را تشدید کند، خودداری کنند.
این مقام چینی همچنین خواستار وجود توازن بین حقوق و مسئولیتها و توجه به اجرای معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای(ان پی تی) و استفاده صلحآمیز کشورها از انرژی هستهای شد.
وانگ گفت: ایران باید به تعهد خود برای عدم توسعه سلاحهای هستهای ادامه دهد و همه طرفها نیز باید بهطور کامل، حق ایران را برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای محترم بشمارند.
وی خواستار رسیدن به یک اجماع جدید براساس چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شد و گفت: چین امیدوار است که همه طرفها برای رسیدن به اجماع قدم بردارند و هرچه سریعتر گفتوگوها و مذاکرات را ازسربگیرند.
وزیر امور خارجه چین گفت: آمریکا باید صداقت سیاسی از خود نشان دهد و بدون تأخیر به مذاکرات بازگردد.
وانگ ضمن مخالفت با استفاده از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای فشار به دیگر کشورها، خواستار تقویت تلاش ها برای افزایش گفت وگو و همکاری بین طرف های مختلف شد.
وزیر امور خارجه چین خاطرنشان کرد که در شرایط فعلی، مداخله عجولانه شورای امنیت نه تنها به ایجاد اعتماد کمک نمیکند، بلکه باعث افزایش اختلافات میشود. وانگ خواستار احتیاط در استفاده از مکانیسم ماشه در قبال موضوع هسته ای ایران شد و گفت: فعالسازی مکانیسم ماشه، نتیجه سالها تلاش دیپلماتیک را از بین می برد.
وزیر امور خارجه چین همچنین گفت که باید به رویکرد گامبهگام و متقابل پایبند بود و از طریق مشورت به اجماع دست یافت.
وی افزود: تاریخ نشان داده است که گفت وگو از موضع قدرت، هرگز کلید حل مسائل پیچیده نخواهد بود و تنها با حفظ احترام متقابل است که همه طرفها میتوانند زمینه مشترکی برای همکاری پیدا کنند که نگرانیهای مشروع همه طرفها را در بر بگیرد و به راهحلی مطابق با انتظارات بینالمللی دست یابند.
«مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز در نشست خبری دیروز (جمعه) اعلام کرد که نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین به تبادل نظر عمیقی درباره مساله هستهای تهران پرداختند و در بیانیهای مشترک تاکید کردند که تعاملات سیاسی و دیپلماتیک، تنها گزینههای موثر و عملی برای حل این مساله است.
وی افزود: این سه نماینده از همه طرفهای ذیربط خواستند که از اعمال تحریمها، فشارهای سیاسی و تهدیدات نظامی، خودداری و از هر اقدامی که موجب تشدید تنشها میشود، پرهیز کنند.
روایت مسکو از نشست پکن: جستجوی راهحل و رد تهدید علیه تأسیسات هستهای ایران
وزارت امور خارجه روسیه نیز در پایان مذاکرات سهجانبه این کشور، ایران و چین در پکن درباره موضوع هستهای تهران اعلام کرد: در این نشست درباره چشمانداز و امکان یافتن راه حلهای مذاکرهای پایدار و بلندمدت با لحاظ کردن منافع طرفین بحث و بررسی شد.
وزارت امور خارجه روسیه جمعه ۱۴ مارس ۲۰۲۵ برابر با ۲۴ اسفند ۱۴۰۳ در پایگاه اینترنتی خود گزارش داد: در این روز و به میزبانی پکن، سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه در مشورت هایی در سطح معاونان وزارت خارجه روسیه، چین و ایران در مورد برجام و مسائل در دستور کار همکاری سه جانبه شرکت کرد.
در این گزارش آمده است: این نشست با توافق متقابل و با کمک فعال و سهم قابل توجهی از طرف چینی برگزار شد که نقش کلیدی در برگزاری موفق و نتایج موثر آن ایفا کرد. وزارت امور خارجه روسیه افزود: در نشست سهجانبه پکن، جایگاه ویژه ای به گفتوگوی مفصل بین مقامهای شرکتکننده و وانگ یی وزیر امور خارجه و عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین داده شد.
مسکو اعلام کرد: در نشست سهجانبه پکن، یک گفتوگوی اساسی، مبتنی بر علاقه و مشارکت فعالانه طرفین در تمام موضوعات اولویتدار انجام شد.
دستور کار مشترک سه کشور در موضوع هستهای ایران در مجامع بینالمللی
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: در نشست پکن، طرفین اقداماتی را که باید نمایندگان سه کشور در مجامع بینالمللی در ماههای آینده و نیز در بلندمدت دنبال کنند، مشخص کردند.
هماهنگی اقدامات برای کاهش تنشهای ساختگی
مسکو همچنین اعلام کرد که در نشست سهجانبه پکن، سه کشور اقدامات خود را برای کاهش تنشهای ساختگی در پیوند با موضوع هسته ای ایران هماهنگ کردهاند.
اشاره به اقدامات غیرقانونی آمریکا و اروپا
وزارت امور خارجه روسیه همچنین یادآور شد که در نشست سهجانبه پکن، اقدامات غیرقانونی و نقضهای متعدد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل توسط ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی مورد بررسی قرار گرفت.
عدم پذیرش تهدید و ارعاب علیه تأسیسات هستهای ایران
مسکو همچنین اعلام کرد که روسیه، چین و ایران در این نشست ضمن تأکید بر عدم پذیرش مطلق تهدید و ارعاب در این موضوع، هر گونه اقدام نظامی علیه تاسیسات زیربنایی انرژی هسته ای ایران را غیرقابل پذیرش خواندند. سخنگوی کرملین که پیشتر بارها آمادگی مسکو برای کمک به حل مسأله هستهای ایران را اعلام کرده بود، ظهر جمعه به وقت مسکو با اشاره به برگزاری نشست سهجانبه نمایندگان تهران، مسکو و پکن درباره برنامه هستهای ایران در چین گفت: همه گزارشهای لازم مربوط به این نشست به موقع به رئیسجمهور روسیه ارائه خواهد شد. دیمیتری پسکوف با بیان اینکه روسیه همه تحریمها و محدودیتها علیه ایران به بهانه موضوع هستهای را غیرقانونی میداند، تأکید کرد: تلاشهای دیپلماتیک برای حل و فصل مسالمتآمیز این مسأله باید ادامه یابد.
اتحادیه اروپا: دیپلماسی تنها راهحل پایدار برای پرونده هستهای ایران است
سخنگوی کمیسیون اروپا در واکنش به مذاکرات سهجانبه ایران، چین و روسیه در پکن تأکید کرد که از این نشست آگاه است و همچنان دیپلماسی را تنها راهحل پایدار برای پرونده هستهای ایران میداند.
انور العونی روز جمعه به خبرنگاران در بروکسل گفت: «ما از نشست سهجانبه میان چین، ایران و روسیه، که همگی از طرفهای توافق هستهای ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل هستند، اطلاع داریم.» وی با اشاره به اظهارات اخیر کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شورای امنیت سازمان ملل، ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان را تکرار کرد و افزود: «ما بار دیگر تأکید میکنیم که گسترش مداوم برنامه هستهای ایران کاملاً با تعهدات این کشور که در قطعنامه ۲۲۳۱ تأیید شده، در تضاد است. در عین حال، هیچ جایگزین پایداری برای یک راهحل دیپلماتیک وجود ندارد.»
سخنگوی کمیسیون اروپا در پاسخ به سؤالی درباره نقش این اتحادیه در مذاکرات هستهای، تصریح کرد که اتحادیه اروپا همچنان کانالهای ارتباطی خود را برای دستیابی به یک راهحل دیپلماتیک باز نگه داشته است.